Blågrønnalger i Goksjø tidligere i sommer. Blågrønnalger i Goksjø tidligere i sommer.

Følg med på algeveksten

Dersom du vil bade i ferskvann, kan det være lurt å ta en ekstra titt for å sjekke om det er blågrønnalger der.

Tidligere i sommer ble det konstatert cyanobakterier, det vi kaller blågrønnalger, i Goksjø. Blågrønnalger kan inneholde giftstoffer som er helseskadelige for mennesker og dyr. Algene, som finnes naturlig i ferskvann, kan i noen tilfeller bli så mange at det blir en synlig oppblomstring. Synlig oppblomstring kan ses som fargede flak, klumper eller skum på vannet, eller ved at hele vannet er farget. Fargen kan være blågrønn, grønn, gulgrønn eller rødbrun.

Når det er en synlig oppblomstring, er mengden blågrønnalger så stor at bading og lek i vannet frarådes. Det er viktig å merke seg at slike oppblomstringer kan dukke opp og forsvinne igjen svært raskt.

Det er ikke noe generelt råd mot å bade i Goksjø, men før bading eller lek i vannet bør du se etter tegn på algeoppblomstring. Denne anbefalingen gjelder til enhver tid i alle kommunens innsjøer, men spesielt i Goksjø, der det har vært flere oppblomstringer de senere årene.

Et enkelt råd er å droppe badingen dersom du på en meters dyp ikke kan se tærne dine.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har nylig lansert en app folk gjerne kan ta i bruk for å registrere blågrønnalger. Appen heter Bloomin’ Algae og er en folkeforskningsapp som kan brukes for å rapportere funn av blågrønnalger. Appen kan bidra til raskere advarsler om algevekst, og du du kan lære deg å gjenkjenne risiko for deg selv og dyr.

Du finner appen Bloomin’ Algae i Google Play og App Store og du kan lese mer om den på Nivas nettsider.

Mer informasjon om badevannskvalitet i Sandefjord og blågrønnalger finner du på denne siden: Badeplasser og vannkvalitet

Nettsiden til Folkehelseinstituttet inneholder også fyldig informasjon om blågrønnalger.

Oppdatert: 08.08.2022 kl.12:11

Publisert: 03.08.2022