Tetiana Bunchuk skriver ned alt som skal av gårde på ukrainsk og engelsk. Foto: Eivinn Ueland Tetiana Bunchuk skriver ned alt som skal av gårde på ukrainsk og engelsk. Foto: Eivinn Ueland

Givergleden rører ukrainske Tetiana

Ved en pult i et klasserom på Sandefjord voksenopplæring sitter Tetiana Bunchuk og skriver ned på ukrainsk alt som skal pakkes ned i esker. På parkeringsplassen utenfor stabler Yaroslav Matiechek eskene inn i varebilen. Snart er han på vei til Polen, mot grensen til det krigsrammede nabolandet.

Til daglig jobber Tetiana som lærer på Sandefjord voksenopplæring. Yaroslav er maler. Begge kommer fra Ukraina. Med familie og venner i hjemlandet, er det ikke lett å sette ord på hvordan de har det. Men begge føler stor takknemlighet for givergleden de er vitne til.
– Det er rørende. Jeg har egentlig ikke ord. Jeg har sendt bilder til familien i Ukraina og de sender mange hjerter tilbake. Det betyr alt for oss at verden bryr seg, forteller Tetiana. Yaroslav snakker lite norsk og engelsk, men blikket og en håndflate mot hjertet forteller det meste.

Yaroslav Matiechek fyller varebilen med nødutstyr som skal til det krigsrammede Ukraina

Yaroslav Matiechek fyller varebilen med nødutstyr som skal til det krigsrammede Ukraina (klikk på bildet for å forstørre).

I løpet av et par dager har et klasserom på Sandefjord voksenopplæring blitt fylt til randen med bleier, barnemat, medisiner og annet nødutstyr. Den spontane innsamlingen har kommet i stand som et resultat av givervilje og engasjement hos både privatpersoner bedrifter, institusjoner, foreninger og privatpersoner ulike steder i Vestfold, Telemark og Oslo.

Justin van Leeuwen tar imot bleier og barnemat fra Liua Lu.

Justin van Leeuwen tar imot bleier og barnemat fra Liua Lu.

Da fant rektor ved Sandefjord voksenopplæring, Annalisa Bazzan Schelling ut at skolen også kunne bidra, gjennom å fungere som innsamlings- og sorteringssenter.
– Responsen har vært enorm. Mange av elevene våre har også vært innom her og gitt sine bidrag, forteller hun. En av dem er Liya Lu, som kommer fra Kina. Hun får norskundervisning på voksenopplæringen, og i dag er hun her med bleier og barnemat, som hun vil gi bort.
– Det er ikke så mye jeg kan bidra med, men jeg synes det er forferdelig å tenke på barna. Jeg håper krigen snart tar slutt og at de får et bra liv, sier Liya håpefullt.

En av ildsjelene bak innsamlingen er legen Justin van Leeuwen. Hvis du ønsker å bidra til innsamlingen med barnemat, bleier og medisinsk utstyr, kan du ta direkte kontakt på mobil 473 37 863.

Den ukrainske sjåføren Yaroslav Matiechek sammen med avdelingsleder ved voksenopplæringen Marit Zimmermann Børresen og rektor Annalisa Bazzan Schelling.

Den ukrainske sjåføren Yaroslav Matiechek sammen med avdelingsleder ved voksenopplæringen Marit Zimmermann Børresen og rektor Annalisa Bazzan Schelling. Alle foto: Eivinn Ueland

 

Oppdatert: 02.08.2022 kl.13:34

Publisert: 02.03.2022