Montør Trond Solberg fra Laugstol bytter ut gamle lysarmatur med digitalstyrte LEDlys langs Sandefjords veier og gater. Pærer som krever nesten 60% mindre strøm er bra for både kommuneøkonomi og klima. Foto: Sigfrid Kvasjord Montør Trond Solberg fra Laugstol bytter ut gamle lysarmatur med digitalstyrte LEDlys langs Sandefjords veier og gater. Pærer som krever nesten 60% mindre strøm er bra for både kommuneøkonomi og klima. Foto: Sigfrid Kvasjord

Gode pærer er bra for klimaet

Høyt henger de og godt lyser de – pærene som sørger for å opplyse kommunens fortau og gater på en mer klimavennlig måte.

Også de fossile bilene blir det stadig færre av i kommunens bilpark. Sandefjord kommune har laget sitt første klimabudsjett, der lyspærer og elbiler er to brikker i det store klimapuslespillet.

– I vårt aller første klimabudsjett er det listet opp flere konkrete tiltak som til sammen vil gi betydelig effekt, sier klimarådgiver i kommunen Ole Jakob Hansen.
Kommunestyret har besluttet at klimagassutslippene i Sandefjord i 2030 skal være redusert med minst 40 %, helst opp mot 55 % sammenlignet med nivået i 1990. Kommunens egen virksomhet skal være klimanøytral i 2050.

Ole Jakob Hansen er klimakoordinator i Sandefjord kommune og vil gjerne at sandefjordingene bruker beina framfor bilen. Men om bilen må brukes likevel, da er det bra med el-bil. Foto: Eivinn Ueland

Når gatene lyses opp med miljøvennlig belysning, er håpet at flere ser hvor fint det er å bruke beina og ikke bilen. For det å få flere til å gå og sykle, er definitivt noe som monner. Dersom folk i Sandefjord velger sykkelen framfor bilen slik at sykkelbruken øker med bare én prosent, vil det gi en utslippsreduksjon på hele 247 tonn CO2!
– Det er bilene som står for de største klimautslippene, og i Sandefjord er vi veldig glade i å bruke bilen, selv på veldig korte turer, forklarer Hansen.
– For å nå de ambisiøse målene trenger vi at både privatpersoner og næringsliv gjør tiltak for å redusere klimagassutslippene. Alle tiltak, små og store, må gjennomføres, understreker Hansen.
Du kan selv bidra til å redusere klimagassutslippene:

  • La bilen stå, bruk sykkel eller gå
  • Bytt til smarte lyspærer og sparedusj. Slukk lys og bruk mindre varmt vann.
  • Ikke kast mat – spis den i stedet. Matsvinn utgjør en svært stor andel av en families karbonutslipp.

Les kommunens klimabudsjett her

Denne artikkelen er hentet fra kommunens innbyggermagasin som ble distribuert til husstander og hytter i juni måned. Les hele magasinet her. 

Oppdatert: 12.12.2022 kl.12:42

Publisert: 14.07.2022