Gründere i Sandefjord lykkes oftere enn andre

Hvert år etableres det mer enn 500 nye bedrifter i Sandefjord. På Gründeriet er 86 prosent av selskapene i vekst. Til sammenligning opplever 28 prosent av bedriftene på landsbasis vekst fem år etter oppstart. Vi kan vel si det er typisk sandefjordsk å lykkes med business.

Selv om pandemien var usedvanlig tøff for store deler av næringslivet, har den også gitt mange en nødvendig dytt til å realisere drømmen om å starte opp egen virksomhet.

Stor pågang
Gründeriet i Sandefjord, kontorfellesskapet som huser en rekke gryende sandefjordbedrifter, har merket en stor pågang gjennom og etter koronapandemien.
– Noen av bedriftene våre mistet kundegrunnlaget over natta da samfunnet stengte ned, men det tok ikke lang tid før vi merket at stadig flere så på krisen som en gyllen anledning til å gripe nye muligheter og starte opp for seg selv. I løpet av pandemien har vi tatt inn ikke mindre enn 68 nye bedrifter på Gründeriet, forteller daglig leder Benedicte Eian Iversen.
– Kapasiteten er sprengt. For første gang er det ventelister for å plass her, forteller hun. Gründeriet får dermed gjort mye av det som er hele tanken bak etableringen; å skape nye arbeidsplasser i Sandefjord og hjelpe gründerbedrifter som har vekstambisjoner.

Derfor lykkes vi i Sandefjord
Benedicte mener det er flere grunner til at gründere i Sandefjord lykkes så godt.
– Gründerkulturen, som begynte å blomstre i Sandefjord med hvalfangstindustrien, er helt unik. Her finner det ikke noe jantelov. Vi heier på hverandre og applauderer når noen har suksess. Samtidig har vi romslighet og aksept hvis noen feiler. Terskelen for å satse er nok lavere når du kjenner noen eller har familie og venner som er gründere, og som er rollemodeller du kan rådføre deg med. Sandefjord har utrolig mange modige mennesker som våger å satse på en ide de brenner for, og som har et sterkt ønske om å skape sin egen arbeidsplass, avslutter kommunens «gründermamma».

Gjorde drøm til virkelighet
Mats Evensen (37) er en av gründerne som startet opp for seg selv under pandemien. Ingeniøren designet flycontainere, og fryktet for at bransjen kunne stå foran en dipp. Samtidig bar han på drømmen om et eget firma, og i desember -21 tok han skrittet og registrerte selskapet Northwall som tilbyr IT-sikkerhet til små og mellomstore bedrifter.

– Jeg er veldig glad for at jeg har flyttet inn på Gründeriet. Det er ekstremt nyttig å møte andre nyetablerere, utveksle erfaringer og lære av deres reise, forteller Mats Evensen.   

Mats har ikke angret et sekund.
– Det har gått veldig bra, sier den fornøyde gründeren, som sikter mot vekst og ansettelser, etter hvert. Men foreløpig er Gründeriet den perfekte plassen å være.

START
Er du en gründer som ønsker rådgiving? Har du en spennende forretningsidé, men trenger veiledning for å få satt den ut i livet?
START er et gratis, kommunalt tilbud til alle Vestfold-baserte nyetablerere.

Denne artikkelen er hentet fra kommunens innbyggermagasin som ble distribuert til husstander og hytter i juni måned. Les hele magasinet her. 

Oppdatert: 12.12.2022 kl.12:42

Publisert: 22.07.2022