Høyt fluorinnhold i Andebu

På bakgrunn av målinger av drikkevannet i Andebu, anbefaler kommuneoverlegen innbyggere i Andebu, Høyjord, Torp og Hvidsten ikke å bruke fluortabletter eller munnskyllevann med fluor, i tillegg til fluortannkrem.

Alle vannverkene i kommunen har verdier som ligger under drikkevannsforskriftens grenseverdi.
– Det er derfor helt ufarlig å drikke vannet, og man trenger ikke begrense mengden man drikker, beroliger kommuneoverlegen.
– Fluorinnholdet i vannet beskytter mot tannråte og gir ingen skader på kroppen. Man kan også bruke fluortannkrem, men bruker man fluortabletter eller munnskyllevann med fluor, i tillegg til fluortannkrem, kan man komme opp i så stor mengde inntatt fluor at det blir over anbefalt grense, sier Augestad.

Årsaken til de forhøyede fluorverdiene ligger i at berggrunnen i Andebu har et naturlig innhold av fluor.
– Det er viktig å merke seg at dette er fluorid-ioner. Dette må ikke forveksles med organiske fluorforbindelser som er miljøgifter kjent for å finnes i f.eks. impregnering av allværsjakker, skismøring, teflonpanner m.m, opplyser ingeniør i kommunen, Sjur Huseby.

– Vi forventer at private fjellbrønner i Andebu også kan inneholde fluor, men her er det eiers ansvar å kontrollere verdiene, sier Huseby.

Anbefalingen fra kommuneoverlegen gjelder fram til ny beskjed blir gitt.

Oppdatert: 12.12.2022 kl.12:42

Publisert: 27.09.2022