Hva kan vaksinerte gjøre nå?

Råd for fullvaksinerte

Man regnes som fullvaksinert fra en uke etter andre vaksinedose. Selv om beskyttelsen er god, kan du fortsatt bli smittet av covid-19 eller du kan smitte andre. Derfor er det viktig at alle har de samme råd og reglene når man er ute blant folk, i det offentlige.

Selv om du er fullvaksinert er du ikke unntatt fra reglene om reisekarantene. Ute i blant folk gjelder fortsatt råd og reglene om avstand, antall som kan delta på arrangementer, bruk av munnbind og vask av hender.

På disse to punktene er det gjort lettelser for fullvaksinerte:

  • I private hjem og i bilen kan du ha nær sosial kontakt (under 1 meter) med andre som er vaksinert, selv om de er i en av risikogruppene.
  • Du kan ha nær sosial kontakt med uvaksinerte som ikke er i en av risikogruppene. Du bør fortsatt hold minst én meter avstand til uvaksinerte personer i risikogruppen som du ikke bor samme med.

Lettelse i karantene for vaksinerte

Fra og med i dag er fullvaksinerte unntatt fra smittekarantene. Unntaket gjelder allerede for de som har gjennomgått covid-19.

De som har fått én vaksinedose for 3 – 12 uker siden kan også slippe smittekarantene, forutsatt at de tar en test mellom 3. og 7. dag etter at de siste gang var i kontakt med den smittede.

Les mer på helsenorge

Oppdatert: 04.05.2021 kl.09:39

Publisert: 03.05.2021