I sine romslige kontorlokaler i Lviv, har de ansatte i Innocode gitt husly til flyktninger som kommer fra de krigsherjede områdene lenger øst i Ukraina. Foto: Iryna Demkiv I sine romslige kontorlokaler i Lviv, har de ansatte i Innocode gitt husly til flyktninger som kommer fra de krigsherjede områdene lenger øst i Ukraina. Foto: Iryna Demkiv

Lager innbyggerapp mens landet invaderes

Sandefjord kommunes innbyggerapp er utviklet i Ukraina. De siste fem årene har ansatte i kommunen jobbet nært med programmerere og designere i den ukrainske byen Lviv. Selv nå, etter invasjonen fortsetter de å jobbe – med mindre de må bryte opp for å søke tilflukt i et av byens bomberom.

Det er det norske og delvis sandefjordbaserte firmaet Innocode som i nært samarbeid med kommunens IKT- og kommunikasjonsfolk, har utviklet innbyggerappen. 55 av firmaets ansatte holder til i Ukraina.

En time føles som en uke
En av dem er Iryna Demkiv. Når vi tar kontakt, forteller hun om dramatiske og uvirkelige dager.
– Vi jobber så mye vi kan og kombinerer med frivillig arbeid. Noen ganger føles en time som en hel uke. Søsteren min spurte meg hvilken dato og ukedag det var i dag. Den trettende dagen, svarte jeg. Den trettende dagen i krigen.

Iryna, som har ansvaret for et av teamene i firmaet, sier at det er krevende å fokusere på jobb.
– Kollegaene mine sier at det er vanskelig å konsentrere seg. Noen ganger, etter sirener og nyheter, blir de demotiverte og redde. Men vi gjør vårt beste. Vi respekterer hverandres følelser og jobber så mye vi kan, forteller hun.

 

Sondre Andersen fra Sandefjord kommune og Morten Holst fra Innocode synes det er forferdelig å tenke på hvordan medarbeiderne i Ukraina har det nå. Nå håper de situasjonen roer seg før krigsmarerittet sprer seg enda lenger vestover mot storbyen Lviv, der firmaets hovedkontor holder til. Foto: Eivinn Ueland

Krigen kommer tett på
Morten Holst bor i Sandefjord. Han er partner og en av gründerne i firmaet. Han synes det er vanskelig å finne ord som dekker det vi nå er vitne til.
– Krigen er ikke bare TV-bilder fra et sted langt borte. Den berører venner og kollegaer vi kjenner og arbeider med hver eneste dag. Vi har møter med kollegaer som har måttet flykte fra bombing av boligområdene de bor i. Vi har videomøter som ofte blir avbrutt av flyalarm. Det er så tragisk og føles så absurd. Samtidig ser vi en kampånd som vi har lært å kjenne etter 12 års samarbeid med våre ukrainske venner. For dette folket vil overgivelse være det samme som å gi opp håpet om den fremtiden de har bygd opp og kjempet for i så mange år, forteller Morten.

Flere års samarbeid med kommunen
Konstituert kommunalsjef Sondre Andersen er IKT-ansvarlig i Sandefjord kommune, og en av dem som har jobbet mye med Innocode og selskapets medarbeidere i Ukraina.
– Det er ufattelig trist og tragisk det som nå skjer i landet deres. Etter flere års samarbeid, har vi fått en nær relasjon med flere av de som jobber i Ukraina. Det føles veldig spesielt og få det som skjer så tett på oss og vi har selvfølgelig all mulig forståelse for at de ansatte først og fremst må passe på seg selv og sine nærmeste. Det står virkelig respekt av den innstillingen og det motet de viser i en så fortvilende og uforutsigbar situasjon.

Imponert over arbeidsmoralen
Midt oppi alt kaoset, er det viktig for Morten og hans kolleger at firmaet fortsetter å levere det de skal til Sandefjord kommune og andre kunder.
– Vi som sitter her i Norge, støtter så godt vi kan. Arbeidet handler blant annet om bistå ansatte på flukt, tilrettelegge for at ansatte som ønsker det skal kunne jobbe frivillig og trygge våre kunders leveranser. Heldigvis holder de fleste av våre ansatte til i Lviv, helt vest på grensen til Polen, og det er så langt liten fare for okkupasjon og massive angrep. I månedene før invasjonen iverksatte vi også tiltak for å forberede oss på det verste. Vi er glade for det nå, selv om vi ser at fantasien vår ikke strakk helt til. Spesielt våre Ukrainske kollegaer opplevde invasjonsfaren som minimal helt til Russerne begynte å bombe. Likevel ble det lagret forsyninger, satt opp alternative driftsrutiner og skaffet tilgang til Polsk nettverk i tilfelle nettet skulle bli sabotert i cyberangrep, forteller Morten som har latt seg imponere over arbeidsmoralen til sine ukrainske kolleger.

– Samtlige har engasjert seg i ulike frivillige tiltak, men utrolig nok ønsker de aller fleste også å jobbe. Jeg ville ikke trodd det var mulig, midt oppe i tragedien som utfolder seg rundt dem, å jobbe så effektivt og målrettet som det gjøres fra våre kollegaer i Ukraina nå. Selv sier de at det handler om ansvarsfølelsen og eierskapet til kundenes prosjekter, at det er godt å søke inn i noe normalt og ikke minst at de ønsker at vi i Europa skal vite at de ikke svikter oss, selv når situasjonen er ekstrem. Jeg kan forstå det, men for å være helt ærlig, vet jeg ikke om jeg selv hadde klart å få det til, sier Morten og legger til at firmaet vil fortsette å utbetale lønn til sine ansatte, selv om de ønsker å dedikere seg hundre prosent frivillig arbeid og organisering av motstanden.

Beredskap mot cyberangrep
Om sikkerheten rundt selve innbyggerappen sier han følgende:
Det er viktig å understreke at innbyggerappen ikke lagrer noen form for brukerdata. Alle personaliseringsdata ligger lokalt på den enkelte brukers telefoner, forsikrer Morten.
– Det at alle våre systemer driftes i EU-baserte skyløsninger, skjermer oss for spesifikke hendelser i Ukraina, men som alle IT-leverandører har vi beredskap mot cyberangrep. Blant annet har et eksternt datasikkerhetsselskap nylig gjennomført en større test av alle våre systemer, med betryggende resultater.

Takknemlig for støtte
Iryna setter stor pris på støtten hun og kollegene får fra Norge og hele Europa.
– Vi er dypt takknemlige for alle som hjelper og støtter oss. Denne krigen er ikke mellom Ukraina og Russland. Dette er en krig startet av Russland mot hele den siviliserte verden.
Vi er ikke redde. Og vær så snill å ikke vær redde for å beskytte dere selv eller oss, ber Iryna, og avslutter med ett ord: Fred.

Oppdatert: 12.12.2022 kl.12:42

Publisert: 10.03.2022