Damer med verdifull kompetanse. Fra venstre Elin Sørensen, Hanaa M. Azawi, Sanela Paric, Faten Lubani og Shaily S. Singh. Foto: Sigfrid Kvasjord Damer med verdifull kompetanse. Fra venstre Elin Sørensen, Hanaa M. Azawi, Sanela Paric, Faten Lubani og Shaily S. Singh. Foto: Sigfrid Kvasjord

Mangfoldige Sandefjord

– Endelig har jeg fått drømmejobben! I fem år prøvde Sanela Paric fra Bosnia å få seg en relevant jobb. – Jeg hadde en bra CV, men det var først da jeg fikk hjelp av Globale Sandefjord til å lage video-CV, at jeg endelig fikk en jobb jeg ønsket meg, sier hun.

Etter korte, midlertidige engasjement i barnehage og helsevesenet er hun nå regnskapsmedarbeider hos Pilar Regnskap. Sanela er en av over 12.000 personer som bor i Sandefjord med bakgrunn fra et annet land enn Norge. For mange av disse kan veien til en relevant fast jobb, være relativt humpete.

Globale Sandefjord er et samarbeid mellom kommunen, Sandefjord Næringsforening, NAV, næringslivet og frivilligheten. Nærmest på rekordtid har prosjektet hjulpet et imponerende antall personer ut i arbeid.

Oppskriften
Globale Sandefjords oppskrift på hvordan folk skal få seg jobb er ikke full av hemmelige ingredienser, men et par ting bør man alltid huske:
– Det handler om å tro på at alle har en verdifull kompetanse. Så gjelder det å matche personer med riktig kompetanse med de riktige bedriftene. Ikke mer hokuspokus enn det, sier Globale Sandefjords prosjektleder Faten Lubani.
Siden oppstarten i 2020 har prosjektet allerede fått over 500 personer ut i arbeidslivet. Dermed er de halvveis til det første målet. Markedsrådgiver i NAV og Globale Sandefjord, Elin Sørensen har følgende gode råd. – Grip muligheten når den kommer!

Mangfoldet
Shaily S. Singh snakker flytende norsk. Selvsagt gjør hun det! Hun er født og oppvokst her. Men i jobbsammenheng har hun likevel møtt en del hindringer.
– Jeg jobbet midlertidig som rekrutterer, og da fikk jeg se veldig tydelig hvor mye navn på søkere hadde å si, forteller Singh.

Hun er ganske sikker på at hennes unorske navn gjorde det vanskelig å få relevant jobb, selv med god utdannelse. Via Globale Sandefjord er hun nå en svært fornøyd studieveileder ved Universitetet i Sørøst-Norge.
– Det er så viktig med mangfold i arbeidslivet. Dersom alle er like så utvikler vi oss ikke, slår prosjektleder Lubani fast.

Hanaa M. Azawi, utdannet siviløkonom fra Irak, fikk med hjelp fra Globale Sandefjord midlertidig jobb som gjorde at hun kunne spare seg opp midler til sin store drøm. Egen butikk!
– Her finner du varer som ingen andre i Sandefjord har! Jeg er en business-kvinne og har drevet butikk før, men denne butikken har jeg tenkt lenge på. Nå satser jeg, sier hun og ønsker alle velkommen til Ali Baba i Kongens gate.

Les mer om Globale Sandefjord her.

Denne artikkelen er hentet fra kommunens innbyggermagasin som ble distribuert til husstander og hytter i juni måned. Les hele magasinet her. 

Oppdatert: 12.12.2022 kl.12:42

Publisert: 20.07.2022