Med nye frivillige kommer nye ideer - og nye tilbud
Har vi ikke hørt sagt at folk som jobber med frivillighet lever lenger? I så fall legger flere hundre sandefjordinger alen til sin livslengde hvert år. Frivillige gleder seg hver dag over å kunne bruke litt av sitt overskudd til å gjøre noe gavnlig for medmennesker. Det er plass til mange flere!
Arenaene for frivillighet er mange i en kommune som Sandefjord. En stor del av aktivitetene i omsorgssektoren koordineres gjennom frivilligsentralene. Sandefjord har tre av dem. Den eldste i sentrum har vært i drift i femti år. Andebu åpnet sin sentral for 20 år siden. I Stokke startet frivilligsentralen høsten 2019.
- Noe av det første vi måtte ta tak i var situasjonen for unge. Ungdomsklubben Magasinet var vinteren 2020 i ferd med å bli oppløst. Frivilligsentralen flyttet rett før koronaen kom til de tidligere banklokalene i Stokke. Her hadde vi god plass til å starte en ny fritidsklubb. Den fikk det passende navnet Banken, forteller Stine Rofeldt, leder for Frivilligsentralen i Stokke.
Populær Hagegerilja
Rundt hundre ungdommer har nå Banken som sitt samlingssted. For unge som ikke bor i den umiddelbare nærhet, tilbyr Frivilligsentralen også transport til og fra. Frivillige eldre stiller opp og lager mat til ungdommene. Dermed har klubben fått litt preg av et generasjonsprosjekt også.
Hagegeriljaen er annet tiltak som har vakt stor oppmerksomhet i nærmiljøet.
- Aktiviteten startet med at en frivillig meldte seg og ønsket å gi en hjelpende hånd til de som selv ikke lenger er i stand til å stelle hagen sin. Vi skaffet en skaptilhenger, skaffet all slags hageredskap og vaktmesterutstyr og kunngjorde tjenesten på Facebook.
Mange meldte seg. Noen trengte hjelp til å stusse hekken, andre til å beskjære epletreet. Behovene viste seg å være mange og ulike, sier Rofeldt. Hun legger til at gruppen ikke kan påta seg regelmessig hagestell.
- Geriljatroppen teller nå ti, men vi vil gjerne ha med flere.
Frivilligsentralen i Sandefjord sentrum er særlig kjent for sin omfattende transporttjeneste, forteller Wenche Berg Helgesen. Hun tiltrådte som leder for sentralen sist vinter. Frivilligsentralen har rundt 30 frivillige sjåfører som er i sving gjennom uken. I 2019, det siste normalåret før pandemien, ble kjørt totalt 27 000 mennesker i sentralens minibusser.
- De fire bussene kjører 2-3 ruter hver dag og bringer folk fra hjemmene sine til forskjellige aktivitetssentre. På ettermiddagen sørger sjåførene for henting og hjemkjøring. Rundt 125 personer får hjelp på denne måten.
Kjører folk på handleturer
Innimellom de faste turene setter frivilligsentralen opp handleturer.
- Å kunne komme seg til dagligvarebutikken er en utfordring for mange. Derfor er handlebussen et populært tilbud. Sjåførene henter og følger med inn i butikken. Ja, kanskje blir det tid til en kaffekopp og en prat i butikkens lille kafe også. Men det er viktig å understreke at tjenesten ikke drives i konkurranse med taxinæringen, sier Berg Helgesen.
Dette tilbudet retter seg mot den eldre del av befolkningen. Frivilligsentralen har også sett at en del unge foreldre har behov for hjelp og støtte.
- Home-Start, som vi kaller det, er en tidsavgrenset avlastningshjelp til småbarnsforeldre. Vi vet alle hvor intens denne perioden kan være for mange unge, sier frivilligsentralens leder.
Det er slik Frivilligsentralene må fungere, mener de tre lederne; til enhver tid være oppmerksom på behovene i nærmiljøet.
Frivillighet utløser nye tilbud
- For oss gjelder det ikke minst å være beredt til å ta i mot frivillige som kommer og tilbyr sine erfaringer og kompetanse i det frivillige arbeidet, sier Silke Wrede som i ti år har vært leder for Frivilligsentralen i Andebu. Den holder til i det gamle herredshusets fornemme lokaler i Andebu sentrum.
- En dag kom en pensjonert datakyndig innom. Han tenkte at noen kanskje kunne trenge hjelp med dataproblemer. Nå er han en ambulerende problemløser særlig for eldre rundt i området, forteller Wrede.
En annen tok kontakt og fortalte at han hadde blitt ganske god på å lage fotobøker. Kunne han være til hjelp for noen? Det ble et kurs i å lage fotobøker av hans initiativ.
På samme vis kom det også i gang et kurs i slektsforskning.
- En lokal slektsgransker kunne tenke seg å sette i gang et kurs for interesserte. Hver fredag møtes nå 6-8 eldre, særlig menn, med sine pc´er. De hjelper hverandre og søker i arkiver og registre på jakt etter slektsdata. Dette og de andre kursene er viktige sosiale arenaer, sier Silke Wrede.
Rekrutteringen av nye frivillige skjer på mange måter, men Wrede peker først og fremst på Facebook som en god rekrutteringsarena.
- Andre banker på døra eller ringer. Vi er kjempeglade for hver eneste en som melder seg for å være med i frivilligarbeidet. Jeg tror alle erfarer det dypt meningsfylte ved å gjøre en innsats for andre mennesker og fellesskapet, sier hun.
Tekst: Leif Magne Flemmen
FAKTA: Populært hos frivilligsentralene
Andebu
- Sterk & stødig: Balanse- og styrketrening. Sosialt samvær etterpå. Mandag kl 10.30-11.30 og 12-13
- Rusleturer i nærmiljøet. Oppmøte foran menighetshuset. Ta med niste og termos. Tirsdager kl 10.30-13.30
- Fotobokgruppe: Lær å bearbeide bilder, lage fotobok og fotokalender torsdager kl 10.00-13.00
- Individuell datahjelp: Få hjelp med det du trenger innen databruk på pc, telefon, nettbrett kl 12.00-14.00
- Slektsgranskning: Fredag Kl 10.00-13.00
Stokke
- Quiz: Allmennkunnskapene testes onsdager kl. 10.30
- Kaffe og prat med faglig eller kulturelt påfyll torsdager kl. 12.00
- Hagegeriljaen: Frivillige bidrar med hagearbeid, snørydding og andre praktiske oppgaver
- Datahjelp: Har du et teknisk problem? Ta med «dingsen» din til Frivilligsentralen for bistand – tirsdag og torsdag kl 12.00-14.00
- Transporttjenesten: Trenger du transport til og fra aktiviteter i Stokke?
Ring 450 80 330
Sandefjord
- Utlånssentralen: Gratis utlån av alpinutstyr, langrenn, snowboard, telt, fiskestenger, stormkjøkken. Åpent mandag, onsdag og fredag fra kl 12.00 til 16.00.
- Transporttjenesten: Transport til aktiviteter og treff. Hver ukedag fra 08.00 til 15.30
- Språkgrupper på biblioteket, Herrekafe og flyktningguide
- Home-Start: Frivillig familiestøtteprogram for småbarnsfamilier
- Datahjelp: Ta med nettbrett, mobil eller PC. Elever fra IKT-service stiller opp og hjelper.
Les mer om frivillighet i kommunen her
Denne artikkelen er hentet fra magasinet Senior i Sandefjord. Du kan lese hele magasinet digitalt her.
Oppdatert: 12.12.2022 kl.12:42
Publisert: 27.09.2022