Ordføreren ber alle ta ansvar

– Skal vi få smittetallene ned og komme oss igjennom koronapandemien, må vi stå sammen og ta ansvar. Gjør vi det, er jeg er sterk i troen på at vi skal komme oss gjennom det vi nå står i, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch. Klikk på bildet og se hans appell til innbyggerne i kommunen.

Du kan også lese appellen nedenfor

Kjære alle sammen

I kommunen vår har vi en visjon: Sammen framover. Da den ble vedtatt i fjor, visste vi lite om hva som ventet oss i 2020 – og hvordan disse to ordene på mange måter oppsummerer det som kanskje er aller viktigst å huske på akkurat nå.

Skal vi komme oss igjennom den pandemibølgen som igjen er i ferd med å slå innover oss, både her i Sandefjord og i mange lokalsamfunn i Norge, så må vi stå sammen framover. Gjør vi det, er jeg er sterk i troen på at vi skal komme oss gjennom det vi nå står i.
Vi har alle et selvstendig ansvar, og vi som kommune skal gjøre alt vi kan for å bidra til at vi skal lykkes.

Som kommune har vi mye ansvar og mange oppgaver knyttet til pandemien. Innsatsen som gjøres av alt fra renholdere til smittesporingsteam er imponerende.

Noe av det viktigste kommunen gjør er å videreformidle og gjennomføre de retningslinjene, anbefalingene og tiltakene som gis fra nasjonale myndigheter.

I løpet av de siste ukene har det blitt innført flere inngripende tiltak for å bremse opp, og aller helst snu smitteøkningen vi nå ser i samfunnet. Det viktigste budskapet fra Erna og regjeringen er at vi bør begrense den sosiale kontakten og holde oss mest mulig hjemme.

Siden smittetrykket er ulikt vil tiltakene variere. I regionen og her i Sandefjord har vi innført flere lokale tiltak. Jeg forstår at det kan være vanskelig å sette seg inn i hvilke regler som gjelder lokalt. Er du i tvil, besøk kommunens hjemmesider eller gå inn på kommunens innbyggerapp.

Når vi opplever dager med tosifrede smittetall blant innbyggerne i Sandefjord, er det forståelig at mange blir urolige. Det er lett å tenke tilbake til mars, da myndighetene valgte å stenge ned store deler av samfunnet. Hvordan har det seg for eksempel at skolene ble stengt da, men ikke nå som smittetallene er høyere enn noen gang? Barna er jo det kjæreste vi har!

Her som ellers er det viktig at vi har tillit til, og følger helsemyndighetenes råd og anbefalinger. I dag sitter vi med langt mer kunnskap om koronapandemien og hvordan viruset sprer seg i befolkningen. Vi vet for eksempel at barn smitter i langt mindre grad enn voksne. At barna får leke sammen og gå på skolen, er utrolig viktig.

Mange spør seg om vi har kontroll på koronasituasjonen.
«Kontrollen ligger i at folk som får symptomer må teste seg, og at alle som kjenner på symptomer bør holde seg hjemme. Det er det som bidrar mest til å holde på kontrollen», sier kommuneoverlegen.

Dermed er vi tilbake til der jeg begynte – ansvaret for å stoppe viruset bærer vi sammen. Skal vi få kontroll på situasjonen, må vi fortsette å gjøre de tingene vi har hørt så mange ganger, men som ikke blir mindre viktige av den grunn.

Vi må holde avstand til hverandre, vaske hender og teste oss hvis vi kjenner symptomer på sykdom. Det er dugnaden vi fortsatt må gjøre. Det er en lav pris å betale for å holde samfunnet åpent og våre sårbare medmennesker friske.

Slik kan vi forhåpentligvis se frem til en jul med våre nærmeste rundt oss.
Ta vare på hverandre!

Bjørn Ole Gleditsch