Regn med økt smitte

Meldinger om økt koronasmitte og nye varianter som dukker opp, kan skape bekymringer hos noen. Vi har spurt kommuneoverlege Ole Henrik Augestad om han er bekymret for utviklingen.

- Det kommer stadig nye varianter av koronaviruset og vi må regne med noe mer smitte i tiden fremover. Men dette bør ikke gi grunn til noen stor bekymring, sier Augestad, og referer til nasjonale helsemyndigheter. Han sier det er hovedsakelig to grunner til at situasjonen ikke blir vurdert som farlig.

- For det første er vi beskyttet av en høy grad av immunitet i befolkningen. Dette fordi mange av oss har blitt smittet og dermed fått beskyttelse mot alvorlig sykdom. Dessuten er svært mange i risikogruppene godt vaksinerte. Den andre grunnen til at vi ikke skal være så bekymret er at de nye variantene som kommer nå ikke gir like alvorlig sykdom som de første variantene vi hadde i 2020 og 2021, sier kommuneoverlegen.

Testing og vaksinering gjennom sommeren
Myndighetene ber likevel kommunene om å opprettholde beredskapen. Teststasjonen stenges fra 1. juli, men det vil fortsatt gis tilbud om vaksinasjon framover.

Se åpningstidene for teststasjonen her

Se åpningstidene for vaksinesenteret her.

- Når det gjelder vaksinasjon til høsten vil det komme nye råd fra FHI om ikke lenge, og det kan kanskje bety en ny runde med anbefalt vaksinasjon for mange voksne. Men det blir ikke klart før FHI har gjort ferdig sine vurderinger, sier Augestad.

At smittetrenden er stigende, merkes på teststasjonen, der antall tester har økt fra 79 i løpet av den siste uken i mai til 208 personer mellom 15. og 20. juni. En del kommer på grunn av forestående reiser, men flere kommer også på grunn av symptomer på sykdom.

For deg som skal ut å reise
Testkravene som gjelder i ulike land og til hvilke tider, må den enkelte ta ansvar for å finne ut selv.

– Kravene er i stadig endring og er umulig for oss å ha full oversikt til enhver tid. Det vi sier til alle er at de må sjekke med flyselskap og reisemål. Så spør vi hva slags type test de ønsker, sier ansvarlig for teststasjonen, Inger Amundsen.

Et godt tips er laste ned Utenriksdepartementets reiseapp «Reiseklar». Der kan du søke opp det landet du skal reise til å finne hvilke regler som gjelder på din destinasjon akkurat nå. Du kan også gå inn på Helsenorge sine hjemmesider, der du finner en sjekkliste for deg som skal ut å reise.

Oppdatert: 30.06.2022 kl.09:16

Publisert: 21.06.2022