Siste dag på jobb. Fra venstre Erik Sandertun Røed, Ellen Buraas, Mariann Wendel Bjørnøe, Inger Amundsen, Nina Eeg Aune og Reidun Kotvedt. Siste dag på jobb. Fra venstre Erik Sandertun Røed, Ellen Buraas, Mariann Wendel Bjørnøe, Inger Amundsen, Nina Eeg Aune og Reidun Kotvedt.

Så var det slutt

Denne uken, onsdag 29. juni 2022, stengte kommunens teststasjon dørene. I løpet av de nesten 28 månedene siden stasjonen åpnet på kaia den 18. mars 2020, har Inger Amundsen og hennes hardtarbeidende test- og smittesporingsteam gjennomført mer enn 306 000 koronatester. Tidvis har de stått på døgnet rundt med testing og smittesporing.

– Hvordan det føles? Ååh – ikke spør. Jeg får klump i halsen av å tenke på at det er over, sier Inger, teststasjonens alltid like blide og omsorgsfulle leder, gjennom hele pandemien.

– Det er naturligvis flott at behovet for testing ikke er det samme lenger, men denne gjengen altså… Det er så flotte og fine folk, som jeg har blitt veldig glad i. Vi møter så mange positive mennesker hver dag, sier 72-åringen, som for to år siden var godt i gang med pensjonisttilværelsen etter mange år som en like avholdt leder ved Lunden senteret. Men da pandemien brøt løs vinteren 2020, var hun ikke vanskelig å be.

Over 100 medarbeidere har vært i sving
Lite visste hun om hva som ventet henne og de drøyt 100 testerne, smittesporerne, vaktene og kontormedarbeiderne hun fikk med seg til oppdraget. På de mest hektiske dagene ble det testet 3000 passasjerer på Torp og 700 på teststasjonen. Og slikt ble det mye smittesporing av.

– Dette har kun vært mulig fordi så mange mennesker rundt oss har vært med og dratt lasset. Løsningsorienterte, positive ressurspersoner som har snudd seg rundt og hjulpet til.  Alle de dyktige og oppofrende pensjonerte helsearbeiderne som har jobbet for oss. Det fantastiske samarbeidet med barnehager og skoler. Folka på laben i Tønsberg, IT-avdelingen i kommunen, de herlige hjelperne på Ranvik arbeidssenter, hjemmesykepleien, legevakta, drosjesjåfører… det er så mange som burde vært nevnt, som vi har vært helt avhengige av og derfor er så takknemlige overfor.

Glad i ungdommene
– Jeg har blitt spesielt glad i ungdommene våre. Gjennom blant annet NAV-systemet har vi funnet mange enestående gutter og jenter. De har gjort en stor og viktig innsats, samtidig som de selv har lært masse av å være her. Flere har gått rett videre til andre jobber etter at de har vært hos oss, sier Mariann Wendel Bjørnøe.

Hun er den personen Inger garantert ikke kunne klart seg uten. Hun har vært lederens høyre, og til tider også venstre, hånd. De to omtaler stadig hverandre som arbeidsjern, og de underdriver ikke. I løpet av pandemien har de blitt litt av et radarpar som har stått på døgnet rundt og vendt seg til en hverdag der de aldri har visst hva som ventet rundt neste hjørne.

– Vi har aldri visst hva morgendagen ville bringe, men vi har alltid vært glade for å kunne hjelpe folk. Mange er så takknemlige. Vi har vært hjemme hos familier der et eller flere medlemmer har testet positivt. Gitt dem råd og veiledning og fått innsikt i situasjonen og livene deres. Det har vært så meningsfullt på så mange plan. Smittesporerne i kommunen har gjort en helt fabelaktig jobb!

Fortsatt beredskap
Selv om teststasjonen nå legges ned, er kommunen fortsatt i beredskap. Det innebærer blant annet at teststasjonen, med folk og utstyr og alt som følger med, skal kunne være oppe og gå innen 48 timer. Det er ifølge Inger og Mariann ikke noe problem.

– Det skal vi klare på en dag! Takket være alle pensjonistene som er klare på kort varsel, skal vi nok få åpnet raskt opp igjen – men vi håper selvfølgelig ikke det skal bli nødvendig, sier Inger. Den eneste som blir igjen på teststasjonen i tiden framover, er Mariann som skal ta imot bestillinger og levere ut hurtigtester til institusjoner og avdelinger som trenger påfyll.

Institusjoner, bedrifter o.l., som trenger flere hurtigtester, kan kontakte Mariann på e-post eller mobil:
Mariann.wendel.bjornoe@sandefjord.kommune.no
Mobil: 916 78 866
Privatpersoner som trenger hurtigtester, kan hente disse på et av kommunens tre bibliotek.

Avvikles etter beskjed fra helsemyndighetene
Flere teststasjoner har allerede lagt ned sin virksomhet, og nå var turen kommet til Sandefjord. Kommunen hadde i utgangspunktet planlagt å videreføre tjenesten også gjennom sommeren, men forrige uke kom brevet kom fra Helsedirektoratet med beskjed til alle landets kommuner om at ordningen med gratis koronatest uten henvisning fra lege, skulle avvikles.

Testing hos private aktører
Selv om teststasjonen nå er stengt, finnes det fortsatt muligheter for testing for de som trenger dokumentasjon i forbindelse med reiser. Dette må da gjøres hos private aktører. To av tilbyderne kommunen kjenner til er E2helse i Sandefjord og Drop-in legene i Tønsberg. Det kan også finnes andre. Man kan ikke kontakte Legevakten eller fastlegen for koronatesting.

Vaksinering fortsetter som før
Vaksinering for Covid-19 påvirkes ikke av at teststasjonen stenges. For tiden er vaksinesenteret åpent onsdager fra 08.30-15.00. Les mer om hvem som kan få vaksine her.

Oppdatert: 30.06.2022 kl.14:44

Publisert: 30.06.2022