– Milkshake on the house! Storebror Stian (30) er i det rause hjørnet når lillebror stikker innom den familiedrevne stasjonen for å hilse på. Foto: Jon Erik Andersen – Milkshake on the house! Storebror Stian (30) er i det rause hjørnet når lillebror stikker innom den familiedrevne stasjonen for å hilse på. Foto: Jon Erik Andersen

Verdens beste milkshake i verdens beste bygd

– Her får du verdens beste milkshake, lover Vegard Harm, mens han tar imot en perfekt miks av sjokolade, jordbær og vaniljeis av storebror Stian på Circle K i Stokke.

I 2015 hadde Vegard sin siste arbeidsdag på den familieeide bensinstasjonen som ligger rett på utsiden av Stokke sentrum. Unge Harm hadde tatt sine første skritt mot kjendishimmelen og satte seg på toget til ny jobb i NRK og en urban tilværelse i hovedstaden. To år senere var han tilbake med flyttelasset i Stokke. Oslolivet var ikke for ham.

– Jeg hatet å bo der. Det ble alt for meget for en ung mann fra lille Stokke. Det var fest og full fres omtrent hver eneste dag. Jeg trengte ro i sjelen, sier Vegard, som fant ut at det passet ham mye bedre å heller bo i Stokke, og pendle til Oslo og alle andre steder i inn- og utland der jobben måte ta ham.

Ikke mye som kan måle seg med sommeren i Sandefjord og Melsomvik i Stokke er en av Vegards favorittsteder. – Det er gjerne hit jeg kommer når jeg skal trene, sier han og peker på noen apparater like ved stranda.

(klikk for større bilde) Ikke mye som kan måle seg med sommeren i Sandefjord og Melsomvik i Stokke er en av Vegards favorittsteder. – Det er gjerne hit jeg kommer når jeg skal trene, sier han og peker på noen apparater like ved stranda. Foto: Jon Erik Andersen

Vi møter 26-åringen på parkeringsplassen mellom Lilletorget og kirken. Gruslagt og gratis som seg hør og bør på et akkurat passe stort tettsted som Stokke. Vegard klyver ut at pendlerbilen, en blankpolert elektrisk Porsche, som synes godt på bygda. Men det er få som hever øyebrynene når Vegard cruiser eller spaserer i gatene. Her får han være i fred. Ikke for det, spør noen gjennomreisende turister om en selfie, er han ikke vanskelig å be.

 

På boligjakt

Nå er Vegard på leilighetsjakt. Han ønsker seg noe som er litt større, og selv om det finnes mange fine plasser i Stokke, er det ikke så lett å finne akkurat det man vil ha.

– Ser du den leiligheten der, sier han og peker på skrått over parkeringsplassen mot en hjørneleilighet med fin utsikt utover et jorde og sikkert også med fjordgløtt over tretoppene.

– Var på visning der. Kjempefin beliggenhet, men selger vil ha i overkant mye for en leilighet som ikke er pusset opp siden den var ny, synes Vegard. Selv om boligprisene i Stokke er en brøkdel av det man må ut med i hovedstaden, er han ikke interessert i å betale noe overpris.

 

«Har du opplevd kveldssola på Ravnø?»

Det er ingen hemmelighet at en av Norges største influensere og mediekjendiser elsker hjembygda si – han snakker Stokke så mye opp og fram at man nesten kunne mistenke ham for å være småironisk. Det er han på ingen måte – for ifølge Vegard har stokkebygda alt man kan ønske seg.

– Det er helt nydelig her. Naturen er utrolig! Melsomvik, Bogen, Bokemoa – vinteren i Storås, det må jo være landets beste skianlegg. Har du opplevd kveldssola på Ravnø en sommerdag, forresten? Helt amazing! Jeg må ha minst 14 dager her hjemme hver sommer – uten forpliktelser hvor alt bare flyter. Jeg elsker de sene sommerkveldene med gode venner og en Aperol Spritz i glasset. Du vet, mens Morten (Vegards gode venn og makker på VGTV journ. anm.) og de andre vennene mine i Oslo har vært mer eller mindre innestengt i husene sine i to år under coviden, har vi kunnet boltre oss her i Stokke.

Vegard Harm.

 

Kortere vei til København enn til hytta på Blefjell

Heller ikke et noe begrenset butikk- og kafeutvalg ser 26-åringen ut til å sette på minussiden.
– Jeg savner ingenting. Her finner du alt; Stokkesenteret, vinmonopol, til og med et ekte fransk bakeri! Og så er det så hyggelige folk som jobber i butikkene her. De kjenner meg og vet hva jeg liker. Stokke er et sted i utvikling – ingen tvil om det! Også er det kort vei til alt. Jeg kommer meg jo raskere med fly fra Torp til København enn det tar meg å kjøre til hytta på Blefjell!

 

Glad det ble Sandefjord og ikke Tønsberg

I 2017, da Vegard var 21 år og flyttet hjem igjen fra Oslo, skjedde det en stor historisk begivenhet i hjembygda. Det var det året Stokke, Andebu og Sandefjord slo seg sammen til én kommune. Det var imidlertid ikke noe som opptok Vegard i altfor stor grad.
– Nei, det gikk meg vel litt hus forbi. Men jeg hadde ingenting imot det, altså. Så lenge det ble Sandefjord og ikke Tønsberg, er jeg glad til. Det er helt topp å dra på brygga i Tønsberg om sommeren, men jeg har alltid hatt et nærere forhold til Sandefjord. Det er der jeg gikk på videregående og har mange av vennene mine – så det er Sandefjord som er min by!

– I Stokke finner du alt. Til og med et eget fransk bakeri har vi fått her, sier Vegard fornøyd, og bestiller kaffe latte og en deilig kanelbolle.
(Klikk for større bilde) – I Stokke finner du alt. Til og med et eget fransk bakeri har vi fått her, sier Vegard fornøyd, og bestiller kaffe latte og en deilig kanelbolle.  Foto: Jan Erik Andersen

 

Blir gjerne gammel i Stokke

Vegard legger ikke skjul på at tette familiebånd og gode venner fra oppvekst og skoledagene har hatt mye å si for valg av bosted. 

– Det er ikke et eneste familiemedlem som bor utenfor bygda, og det er mange av vennene mine som nå flytter hit med barn og etablerer seg i Stokke. Han drar litt på det, før han sier: – Drømmen er vel egentlig å etablere seg her med hus og familie. Du skal ikke se bort fra at jeg blir gammel her nei, sier Vegard med et smil. Flere tiår fram i tid, selvfølgelig. Selv om den unge mannen allerede har rukket å sikre seg både gullrute og pris som årets influenser i Norge, er stokkeambassadøren bare så vidt ute av startblokkene på en lang og forhåpentligvis fortsatt innholdsrik karriere. Vi ønsker ham hell og lykke i verdens beste bygd, i verdens beste kommune!

Tidligere i år fylte Vegard opp bussen med oslofolk for å vise dem alt hjembygda hans hadde å by på. Stuntet ble til en reportasje i Vegard og Mortens nye talkshow på VGTV. Om han klarte å overtale noen til å flytte til Stokke er uvisst.
(Klikk for større bilde) Tidligere i år fylte Vegard opp bussen med oslofolk for å vise dem alt hjembygda hans hadde å by på. Stuntet ble til en reportasje i Vegard og Mortens nye talkshow på VGTV. Om han klarte å overtale noen til å flytte til Stokke er uvisst. (Foto: Anna Kristine Lund)

Denne artikkelen er hentet fra kommunens innbyggermagasin som ble distribuert til husstander og hytter i juni måned. Les hele magasinet her. 

Oppdatert: 12.12.2022 kl.12:42

Publisert: 11.07.2022