Oppdatert: 05.12.2022 kl.10:44
Publisert: 03.12.2013
Voksne kan ha rett til grunnskole. Retten til grunnskole vurderes individuelt etter gjeldende retningslinjer. Retten omfatter til vanlig de fagene, eller deler av fagene, som den voksne trenger for å få vitnemål for fullført grunnskole.
Grunnskole for voksne er et tilbud ved Sandefjord voksenopplæring for voksne innbyggere (over 16 år) som ikke har vitnemål fra grunnskolen, eller som trenger opplæring i enkelte fag for å få rett til videregående opplæring.
Grunnskoleopplæring og undervisningsmateriell er gratis for innbyggere i Sandefjord kommune.
Realkompetansevurdering er gratis for innbyggere i Sandefjord kommune.
Grunnskole for voksne har en veiledende søknadsfrist 1. mars for deltakere som ønsker oppstart ved skoleårets start i august. Vi har også løpende inntak gjennom hele året.
Realkompetansevurdering gjøres fortløpende.
Søknadsfrist for privatisteksamen er 15. februar.
Det er tre muligheter for å få vitnemål fra grunnskolen:
Voksne kan også ha rett til opplæring i grunnleggende ferdigheter. Ta kontakt med Sandefjord voksenopplæring for veiledning.
Hvem kan ha rett til grunnskoleopplæring for voksne? Voksne som ikke har norsk grunnskole eller tilsvarende fra andre land, og som trenger grunnskole, kan søke.
Rett til grunnskoleopplæring for voksne er regulert i opplæringslova § 4A-1 og presisert i rundskriv Udir 3-2012. Det er et vilkår for rett til grunnskoleopplæring at søker har lovlig opphold i landet og er over 16 år.
Fyll ut det elektroniske søknadsskjemaet, eller fyll ut søknaden i pdf og send til Sandefjord voksenopplæring via e-dialog, eller per post til Sandefjord kommune, SVO, postboks 2025, 3202 Sandefjord.
Søknaden blir behandlet så raskt som mulig. Voksenopplæringen vil ta kontakt med deg for å avtale tid til veiledning eller en kartleggingssamtale. Selv om det eksisterer en individuell rett til opplæring, må kommunen få rimelig tid til å planlegge tilbudet. Dette innebærer at du som søker må akseptere at det kan ta en viss tid før du kan starte.
Har du spørsmål eller trenger du veiledning vedrørende søknaden, er du velkommen til å kontakte oss på telefon, e-post eller avtale et møte med skolens administrasjon.
Undervisningen blir gitt i fag eller deler av fag deltakeren trenger.
Undervisningen starter med inntakssamtaler ved voksenopplæringen for å kartlegge nivå, omfang og fremdrift for opplæringen.
Opplæringen følger skolerute for grunnskolen i Sandefjord kommune.
Fullført eksamensrettet grunnskole for voksne avsluttes med vitnemål fra grunnskolen. Vitnemålet vil gi deltakeren mulighet til å søke videregående opplæring.
Den som har rett til grunnskoleopplæring for voksne kan også ha rett til spesialundervisning.
Opplæringslovens § 4A-2 sier at voksne har rett til spesialundervisning dersom en:
Vi tilbyr et trygt og tilrettelagt læringsmiljø hvor dine individuelle mål vektlegges. Organisering av opplæringen og opplæringsplanen utarbeides i samarbeid med deg.
Opplæringen kan gis:
Spesialundervisning gis innen:
Opplæringen skal bidra til at du bedre kan bruke din kunnskap, forståelse og ferdigheter og delta i videre utdanning, arbeidsliv og nærmiljø.
Fyll ut søknadsskjemaet og send det til Sandefjord voksenopplæring via e-dialog, eller per post til Sandefjord kommune, SVO, postboks 2025, 3202 Sandefjord.
For at søknaden skal bli behandlet må nødvendig dokumentasjon være vedlagt. Dokumentasjonen kan for eksempel være en uttalelse/epikrise fra fastlege/behandlingsapparat der det begrunnes hvorfor du har behov for spesialundervisning.
Dersom du har rett til spesialundervisning vil pedagogisk-psykologisk tjeneste utarbeide en sakkyndig vurdering i samarbeid med deg som oversendes Sandefjord voksenopplæring. Etter at en sakkyndig vurdering er på plass vil vi starte opp undervisningen innen rimelig tid. Oppstart avtales i en inntakssamtale. Etter samtalen vil du få et vedtak om spesialundervisning som beskriver hvilken opplæring du kan få.
Her kan du lese mer om spesialundervisning for voksne og finne veiledere.
Opplæring i norsk har som mål å gi deg grunnleggende ferdigheter for å styrke dine muligheter for å bidra i norsk arbeids- og samfunnsliv og videre skolegang/studier i Norge.
Sandefjord voksenopplæring tilbyr norskkurs på dagtid fra nivå A1 til B2.
Undervisningen består av å trene og oppnå ferdigheter gjennom: lese-, lytte-, skrive- snakke- og samtaleøvelser. Elevene er delt inn i grupper basert på skolebakgrunn fra hjemlandet.
Norskopplæring har oppstart i august og januar. Oppstart til andre tidspunkt kan vurderes individuelt. Opplæringen er godkjent til bruk ved søknad om permanent opphold og statsborgerskap.
Sandefjord voksenopplæring kan vurdere oppstart av kveldskurs. Ta kontakt med Sandefjord voksenopplæring hvis du er interessert.
Vi har grupper på språknivå fra nybegynnere (A1) til høyere mellomnivå (B2) og alfabetiseringsgrupper. Alfabetiseringsgruppene er for deg som har liten skolebakgrunn.
Gruppene har fra 13 til 14 klokketimer norsk hver uke 3 dager i uken fra 8.30 til 13.45. Timeplan vil variere på de ulike nivåene.
Hvis du ønsker å lære deg norsk og samfunnskunnskap på egenhånd og få registrert timene, så anbefaler vi Expand your horizons with a language course.
Her er søknadsskjema for å registrere seg på norskkurs.
This is the application form in English.
• Personer med asylstatus
• Overføringsflyktninger
• Personer med opphold på humanitært grunnlag
• Personer med kollektiv beskyttelse
• Familiegjenforente med overnevnte
• Familiegjenforente med norske eller nordiske borgere
• Familiegjenforente med personer som har permanent oppholdstillatelse
• Familiegjenforente med arbeidsinnvandrere utenfor EØS/EFTA-området som har permanent oppholdstillatelse
Det er kun personer i alderen 18 til 67 år som har rett og plikt til å delta i norskopplæring.
• Arbeidsinnvandrere utenfor EØS/EFTA-området
• Personer som kommer til landet på grunnlag av familiegjenforening med arbeidsinnvandrere utenfor EØS/EFTA-området som ikke har permanent oppholdstillatelse
• Studenter
• Au pairer og andre med midlertidig opphold
• Nordiske borgere
• Personer med opphold etter EFTA/EØS-regelverket
IMDI:
Læreplan i norsk for voksne innvandrere: https://www.kompetansenorge.no/globalassets/norsk-og-samfunnskunnskap/lareplan-i-samfunnskunnskap-for-voksne-innvandrere-bokmal.pdf
Curriculum for Norwegian language training for adult immigrants: https://www.kompetansenorge.no/globalassets/norsk-og-samfunnskunnskap/curriculum-for-norwegian-language-training-for-adult-immigrants.pdf
Norskprøvene gjennomføres 3 ganger per år.
Datoer for norskprøvene finner du her: Når er prøven - Kompetanse Norge
Alle som har rett til gratis prøve (rett og plikt til norskopplæring), kan kontakte Sandefjord voksenopplæring for påmelding til prøver. Privatister melder seg på via nettportalen til Kompetanse Norge. Meld deg på prøven - Kompetanse Norge
Kompetansemålene i samfunnskunnskap er delt inn i tre moduler, som hver har et timeomfang på 25 timer. Du tar kurset på et språk som du forstår.
Du må ha deltatt på alle 75 timer før du kan melde deg opp til samfunnskunnskapsprøve.
Samfunnskunnskapsprøver og statsborgerprøver gjennomføres flere ganger per semester. Du finner dato for prøvene og påmelding til prøvene her.
To ulike lovverk styrer dine rettigheter og plikter til å delta i undervisningen i norsk og samfunnsfag: introduksjonsloven og integreringsloven. Sandefjord voksenopplæring kan veilede deg på dette.
Læreplan i samfunnskunnskap for voksen innvandrere
Curriculum for social studies for adult immigrants
Opplæringen i norsk og samfunnskunnskap er gratis for deltakere bosatt i Sandefjord kommune og med rett og plikt til opplæring etter · Introduksjonsloven ( Lov om introduksjonsordning og norskopplæring for nyankomne innvandrere (introduksjonsloven) - Lovdata) Introduksjonsloven vil fortsatt gjelde for deg som har fått første oppholdstillatelse som har gitt rett og plikt, eller plikt mellom 1.9.2005 og 31.12.2020 og som har kommet til Norge før 01.01.2021.
· Integreringsloven Lov om integrering gjennom opplæring, utdanning og arbeid (integreringsloven) - Lovdata
Integreringsloven gjelder for deg som fikk første oppholdstillatelse som gir rett og plikt, eller plikt, fra og med 1.1.2021. Den gjelder også for personer som har fått første oppholdstillatelse før dette, men som ikke kom til Norge før i 2021.
Øvrige deltakere må betale for opplæringen og prøvegjennomføring.
Priser
Norskkurs | et semester (13-13,5 undervisningst. i uken) | 13 000 NOK |
Norskprøve | alle delprøver | 950 NOK |
Norskprøve | én delprøve | 450 NOK |
Statsborgerprøve | 950 NOK | |
Samfunnskunnskapsprøve | 650 NOK |
Både introduksjonsloven og integreringsloven med forskrifter har regler for fritak fra plikt til opplæringen i norsk og i samfunnskunnskap.
Ved søknad om permanent oppholdstillatelse og statsborgerskap er det blant annet krav til tilstrekkelige norsk- og samfunnskunnskaper. Du finner også nyttig informasjon på Skal søke - UDI.
Kravene til norsk og til samfunnskunnskap for henholdsvis permanent oppholdstillatelse og for statsborgerskap er ulike. Disse kravene kan bli justert. Se krav tilpasset ditt opprinnelsesland her.
I stedet for å innfri plikten ved å gjennomføre opplæring og å ta prøver, kan man ut fra bestemte regler få fritak.
Det er to typer fritak fra plikten til opplæring:
Det er også mulig å søke fritak:
Eksempler på gyldig dokumentasjon for fritak fra plikten til norsk på grunn av tilstrekkelige norskkunnskaper er:
Eksempler på gyldig dokumentasjon for fritak fra plikt til samfunnskunnskap på grunn av tilstrekkelige kunnskaper om samfunnet:
Husk å legge ved dokumentasjon til din søknad om fritak, men ikke send originaler. Søknaden din sender du til Sandefjord voksenopplæring via e-dialog, eller per post til Sandefjord kommune, SVO, Postboks 2025, 3202 Sandefjord
De som allerede har permanent oppholdstillatelse og trenger et fritak for å søke statsborgerskap, sender søknad og dokumentasjon til UDI. Voksenopplæringen behandler ikke slike søknader. Kravene til norsk for statsborgerskap blir endret fra 2022. Du finner mer informasjon på sidene til UDI.
Oppdatert: 05.12.2022 kl.10:44
Publisert: 03.12.2013
Besøksadresse:
Telefon: 33 41 93 90 / 481 35 039
Epost: post@sandefjord.kommune.no
Hva forsøkte du å finne?