Oppdatert: 04.08.2022 kl.14:33
Publisert: 09.10.2021
I november 2019 vedtok rådmannen ny administrativ organisering av Sandefjord kommune med overordnet mål om løsninger som bygger utviklingskraft, styrker kommunen som samfunnsutvikler og bedrer den fagovergripende samhandlingen. Rådmannen mente det var hensiktsmessig å samle flere tjenester rettet mot barn og unge i ett kommunalområde.
Med dette som utgangspunkt ble det iverksatt et prosjekt kalt Prosjekt omorganisering, med en påfølgende prosess i kommunalområdet Oppvekst og kunnskap for å innpasse tjenestene rettet mot barn og unge på en best mulig måte. En rekke tjenester ble derfor flyttet fra HSO over til Oppvekst og kunnskap som fra 1. januar 2020 fikk navnet Kunnskap, barn og unge. Meld. St. 6 Tett på, tidlig innsats ble fremhevet som en sentral premissleverandør i prosjektet. Prosjekt omorganisering ble etterhvert til prosjekt samhandling, og fikk til slutt navnet Tenk sammen.
Med prosjekt Tenk Sammen skal vi sette barn og unge i sentrum, slik at de som trenger det får enklere tilgang på hjelp, bedre hjelp og dermed får de også en større sjanse for å lykkes i å nå sine drømmer og mål.
Gjennom Samhandlingsløftet skal vi sørge for at vi samhandler slik vi aldri har gjort før. Vi skal bygge smarte rutiner for samhandling på tvers og vi skal sikre at det er en klar ansvarsfordeling mellom etater og individer. Vi skal gå den ekstra mila for å hjelpe hele barnet – sammen.
Gjennom Sammenfjordkassa, har vi gode verktøy for alt fra kartlegging av behov til gjennomføring av tiltak. Den felles verktøykassen sikrer at vi jobber smartere og at vi samarbeider tettere.
Les mer om prosjekt Tenk sammen i strategien:
Strategi - prosjekt samhandling (Tenk Sammen)
Det er utviklet en logo som beskriver prosjekt Tenk sammen.
Logoen består av ulike elementer som symboliserer individet, familien, én dør inn til alle tjenester på tre kommunale nivåer: kommunenivå, tjenestenivå og individnivå.
Prosjekt Tenk sammen ivaretar utvikling og bedre tverrfaglig samhandling på alle tre nivåene. Når det arbeides på kommunenivå så kan f.eks. det bety at det arbeides med gode systemer og verktøy som alle involverte skal bruke til det beste for våre innbyggere.
I prosjekt Tenk Sammen er det en styringsgruppe, en prosjektgruppe og tre ulike arbeidsgrupper. Gruppene er tverrfaglig satt sammen og alle gruppene har stort fokus på borgermedvirkning. Her gis det en beskrivelse av hva de tre arbeidsgruppene arbeider med.
De tre arbeidsgruppene har gjort mye og her kan du lese litt om det: Hva gjør arbeidsgruppene nå.pdf
Arbeidsgruppen for Borgermedvirkning består av 12 medlemmer fra ulike tjenester innen KBU samt representanter fra Napern og Fellesverket. Medlemmene i arbeidsgruppen har ulike fagbakgrunner, roller og perspektiver, men noe de alle har til felles er et brennende engasjement for å jobbe på lag med innbyggerne våre.
Hva er borgermedvirkning?
Borgermedvirkning står sentralt i den nye samhandlingsmodellen som jobbes frem i Tenk Sammen på individnivå med den enkelte familie, men også på systemnivå når nye tjenester og planer utvikles. Før sommerferien 2021 lanserte gruppen en nettbasert undersøkelse som spurte forelde og gravide hvilke erfaringer de hadde med tjenestetilbudet vårt. 833 personer fra hele vår utstrakte kommune svarte og delte mange gode råd og viktige erfaringer. En rapport fra undersøkelsen vil bli publisert på denne siden.
Hva skjer framover?
I tillegg til undersøkelsen kommer arbeidsgruppen til å gå i dialog med barn, ungdom og familier gjennom enkelt- og gruppeintervju nå som vi skal i gang med å konkretisere den nye samhandlingsmodellen. Etablerte forum som elevråd, ungdomsråd, brukerutvalg og fellesforum er også viktige ressurser som gruppen vil gå i dialog med. Som et eksempel på dette ønskes det blant annet elevenes stemme inn i prosjektet. Det vil derfor sendes en forespørsel til alle skoler om å ha Tenk sammen som tema på et elevrådsmøte senere i høst. Tanken er at elevrådsmøte skal gjennomføres i et samarbeid med Helsesykepleier der dette er mulig.
I tillegg vil denne siden for borgermedvirkning i KBU kunne i samhandling med innbyggerne. Det er et spennende og givende arbeid! Vi har mye å hente av å Tenke Sammen!
Arbeidsgruppen er delt i to, og består av mange medlemmer fra flere ulike tjenester.
I arbeidsgruppene er det jobbet med kartlegging. gruppene har kartlagt hvilke tjenester som finnes og hvilke tiltak som tilbys. Tiltakene er lagt inn i Sammenfjordkassen. Det holdes fortsatt på med å kartlegge samhandlingsarenaer for de opptagende (universelle) tjenestene som er helsestasjon/familiesenter, barnehage og skole. Det er i tillegg jobbet med tjenestereiser og delt tanker om hvordan man kan jobbe bedre sammen til det beste for borgerne.
Hva skjer framover?
Den ene gruppen jobber videre med de forslag som har kommet inn til bedre samhandling, og ser på hvordan dette kan settes inn i en handlingsveileder. Det jobbes med utgangspunkt i de ulike nivåene i BTI modellen og har fokus på samhandling og tidlig innsats.
den andre gruppen jobber med hvordan man kan få til et enhetlig tilbud for brukeren og én "dør inn". Dette vil omhandle både ressurser, organisering og prioriteringer i de ulike involverte tjenestene.
Arbeidsgruppen for kommunikasjon og motivasjon består av 14 medlemmer fra ulike tjenester innen KBU i tillegg til kommunikasjonsavdelingen og tillitsvalgte.
Arbeidsgruppen skal informere kommunen og innbyggere om fremdriften i prosjektet Tenk sammen, og lage innslag som motiverer til styrket samhandling blant kommunens ansatte.
Gruppen har laget logo og tekster som forteller om prosjektet. Det er i tillegg opprettet en intern og ekstern side (denne) hvor informasjon og samhandling kommuniseres med mål om å dele kunnskap om prosjektet for hverandre, Dette for å motivere og sikre grunnlag for utvikling av enda bedre tjenester. Alle oppslag på de to ulike sidene administreres av gruppen.
Hva skjer framover?
Det arbeides per tiden med å opprette saker til både intern og ekstern side.
Kom gjerne med tips til innhold på denne siden ved å kontakte grethe.kahrs.andersen@sandefjord.kommune.no
I Sandefjord skal vi som en del av prosjektet Tenk Sammen, implementere en samhandlingsmodell som kalle BTI - Bedre Tverrfaglig Innsats
Som en del av prosjektet skal også Familiens hus vurderes og sees på som en aktuell samhandlingsmodell,
I juni 2021 svarte over 800 foreldre og gravide i Sandefjord kommune på en undersøkelse i forbindelse med prosjektet Tenk Sammen. Svarene tyder på at folk er godt fornøyde med tjenestetilbudet til barn og unge, men at samhandlingen mellom tjenestene kan bli bedre og at vi kan bli betydelig bedre på å involvere brukerne. I tillegg fikk vi mange gode råd og innspill i fritekst som belyser områder for videre utvikling i tjenestene våre. Ta en titt på rapporten her.
Rapport Tenk Sammen undersøkelsen .pdf
Stortingsmelding 6: Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO
Her kan du lese mer om Regjeringens strategi for barn og ungdom i lavinntektsfamilier 2020-2023
Prosjekt Tenk sammen arrangerte BTI (Bedre tverrfaglig innsats) for ansatte på tvers av tjenestene. Her er presentasjonene fra dagen.
FRA EN BARNEHAGES STÅSTED BTI 061021.pdf
Hovedutvalg for kunnskap, barn og unge 08.12.2021
Prosjekt samhandling- strategi for arbeidet
Helhetlig rapport for tjenester innen kommunalområdet Kunnskap, barn og unge
Torhild Marie Svalestuen
Seksjonsleder oppvekst og helse
Prosjektleder – Tenk sammen
Tlf : 903 67 004
E-post: torsva@sandefjord.kommune.no
Veronika Trøim
Enhetsleder Andebu, Stokke og Sandar familiesenter
Sandefjord Kommune
Tlf: 415 60 134
E-post: veronika.troim@sandefjord.kommune.no
May Lene Karlsen
Kommunepsykolog
Sandefjord kommune
Psykisk helse barn og unge
tlf: 409 14 949
E-post: may.lene.karlsen@sandefjord.kommune.no
Grethe Kahrs Andersen
Rådgiver Kunnskap, barn og unge
Tlf: 996 97 457
E-post: gka@sandefjord.kommune.no
Oppdatert: 04.08.2022 kl.14:33
Publisert: 09.10.2021
Hva forsøkte du å finne?