Oppdatert: 29.04.2019 kl.13:34
Publisert: 18.12.2013
Forskrift om felles ordensreglement for de kommunale grunnskolene i Sandefjord kommune er fastsatt av hovedutvalget for oppvekst og kunnskap i Sandefjord kommune 15. juni 2017 med hjemmel i lov 17. juli 1998 nr. 61 om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) § 9a-10.
Ordensreglementet skal fremme læring, trygghet, trivsel, respekt og toleranse.
Ordensreglementet skal også danne grunnlag for vurdering i orden og oppførsel.
Ordensreglementet gjelder for de kommunale grunnskolene i Sandefjord kommune. Ordensreglementet gjelder når skolene har ansvar for elevene; i skoletiden, på skoleveien, i det digitale rom og ved arrangementer i skolens regi.
Reglementet kan også komme til anvendelse på tider da skolen ikke har ansvaret for elevene, forutsatt at elevenes oppførsel påvirker skolehverdagen.
I tillegg til felles ordensreglement, gis den enkelte rektor myndighet til å gi særregler tilpasset lokale forhold. Skolen skal da benytte «Rutine for utarbeidelse av lokale ordensregler». Det felles ordensreglementet kan ikke fravikes.
Skolen plikter å gjøre ansatte, elever og foresatte kjent med ordensreglementet.
Alle skal bidra til et godt læringsmiljø gjennom å behandle hverandre med respekt og omtanke.
Elevene skal ha god orden. Det er god orden å:
Elevene skal ha god oppførsel.
Det er god oppførsel å:
Det er ikke god oppførsel å:
Brudd på ordensreglementet kan medføre følgende sanksjoner:
Eleven plikter å overholde ilagte sanksjoner. Ved manglende overholdelse kan eleven ilegges nye sanksjoner.
Fysisk refsing og kollektiv avstraffelse er ikke tillatt. Det er heller ikke tillatt å nekte en elev å delta på skoletur som en sanksjon.
Straffbare forhold vil normalt bli anmeldt til politiet. Skolen jobber også forebyggende i samarbeid med politiets ungdomsgruppe.
Ved skade eller skadeverk på skolens eiendom eller utstyr kan eleven og/eller elevens foresatte bli erstatningsansvarlige.
Skolen skal sørge for at avgjørelsen tas på et forsvarlig grunnlag. Eleven skal ha fått mulighet til å forklare seg muntlig for den som skal ta avgjørelsen og hvis mulig få anledning til å gjøre opp for seg. Avgjørelsen skal begrunnes. Ved avgjørelse av særlig betydning skal begrunnelsen gis skriftlig.
Skolen bør informere foreldre/foresatte om hendelsen og reaksjonen som har blitt brukt. I alvorlige saker skal foreldre/foresatte varsles og involveres så langt det er mulig.
Før avgjørelse om bortvisning blir fattet skal skolen ha vurdert om det er mulig å bruke andre reaksjoner eller hjelpetiltak. Bortvisning utover to klokketimer er et enkeltvedtak etter opplæringslovens § 9a-11, jf. forvaltningsloven § 2. Foreldre/foresatte til elever på årstrinnene 1-7 skal varsles før det blir satt i verk bortvisning for resten av dagen.
Sanksjoner som anses som enkeltvedtak følger saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven. Fylkesmannen i Vestfold er klageinstans for enkeltvedtak.
Denne forskriften trer i kraft fra 01.08.2017
Oppdatert: 29.04.2019 kl.13:34
Publisert: 18.12.2013
Hva forsøkte du å finne?