Oppdatert: 10.05.2023 kl.14:53
Publisert: 29.11.2013
I Sandefjord kommune er det til sammen 12 kirkegårder og gravplasser.
Det er ulike typer gravsted du kan velge mellom når du bestiller gravsted.
Et enkelt gravsted har plass til en kiste og fire urner. Et dobbelt gravsted har plass til to kister og åtte urner.
Dette er et gravsted som er tilrettelagt med gravminne av naturstein eller ligger med naturlig fjell som bakgrunn. Dette vil bare være et alternativ når det er mulig å opparbeide nye steder. Kontakt gravplassforvaltningen hvis du ønsker frittliggende urnegravsted. Det er ikke mulig å bytte gravminne på disse gravene.
Navnsetting er ikke inkludert i prisen. Pårørende må selv kontakte stenhugger for sette på navn.
Urnegravsted hvor pårørende selv besørger oppsetting av gravminne. Gravplassforvaltningen skal godkjenne gravminnet før inskripsjon og montering.
Både kister og urner kan plasseres i en kistegrav som familien har fra tidligere. Dette vil medføre økt festetid for hele gravstedet, og det må betales et tillegg til tidligere betalt festeavgift. Vær oppmerksom på at det kun er tillatt med ett gravminne per gravsted.
Orelund og Ekeberg gravlunder og Kodal og Stokke øvre kirkegårder har anonyme minnelunder hvor urner kan plasseres for de som ønsker et anonymt gravsted.
Ingen av disse alternativene koster noe, og det kreves ikke festeavgift.
Ved anonym gravlegging vil familien ikke automatisk bli informert om hvilken dato urnen blir satt ned.
Det er en navnet minnelund på Stokke øvre kirkegård. Her kan man sette ned urner og få en navneplate i metall med gravlagtes navn. Dersom man ønsker å benytte denne må man, i tillegg til kremasjonsavgift, betale for navneplate og beplantning 20 år. Dersom man ønsker å reservere plass til ektefelle/partners navn ved siden av navneplaten, må man også betale festeavgift for 20 år. Det er ikke mulig å foreta symbolsk flytting av urner fra eksisterende gravsted til navnet minnelund.
Fester er den pårørende som bestemmer over gravstedet og er ansvarlig for gravminnet.
Samtidig med at gravsted bestemmes, må også festeforholdet til gravstedet ordnes. Det vil si at pårørende må avgjøre hvem som skal bestemme over gravstedet og være ansvarlig for blant annet sikring av gravminnet. Dersom vi ikke får annen beskjed, blir den som har signert papirene hos begravelsesbyrået oppført som fester av gravstedet.
Det er fester som bestemmer alt som vedrører gravstedet, for eksempel hvem som kan gravlegges her, om det skal bestilles vedlikehold og planter, og om det skal monteres gravminne eller ikke.
Vanligvis oppgir du ansvarlig fester til begravelsesbyrået, som gir melding videre til gravplassforvaltningen i kommunen. Ved endring av fester må du kontakte gravplassforvaltningen direkte.
Festeavgiften bestemmes av kommunestyret, og justeres jevnlig. Fra 1. januar 2023 er prisen 285 kroner per år per gravsted. Hvert gravsted har en eller flere graver:
Priseksempel for gravsted med to plasser, der den ene plassen tas i bruk i år x og den andre ti år etter:
Tidsperiode | Plass 1 | Plass 2 | Sum |
---|---|---|---|
20 år, ny grav | 0 | 5700 | |
Forlengelse + 10 år | 2850 | 2850 | |
Sum | 2850 | 8550 | 11400 |
Gravminne er det samme som gravstøtte eller gravsteing.
Det skal som hovedregel bare være ett gravminne på hvert gravsted. Du kan enten bestille gravminne hos en stenhugger eller sørge for et selv. Velger du å besørge gravminne selv, er du personlig ansvarlig for at gravminnet er i samsvar med lover og regler, se nyttige lenker.
Gravminne skal godkjennes av gravplassforvaltningen. Det betyr at når det skal etableres gravminne må det sendes søknad om godkjenning til kommunen som er gravferdsmyndighet. Søknaden må inneholde detaljert informasjon om utforming, spesielle mål og vekt på gravstøtten/gravminnet. Vi anbefaler å vente til godkjenning er gitt, før produksjon av støtte.Ta kontakt med gravplassforvaltningen ved spørsmål.
Lovlige dimensjoner for gravminne er fastsatt i gravferdsforskriften § 23 (ekstern lenke)
Der eksisterende gravminne ikke har plass til flere navn, kan gravminnet skiftes, ombygges eller vendes. Dersom det ikke er mulig å utnytte eksisterende gravminne, kan kommunen gi tillatelse til et nytt gravminne på gravstedet. Send en begrunnet søknad til gravplassforvaltningen.
Hvis gravminnet har veltet og du trenger hjelp til å få satt det opp igjen, må du kontakte en stenhugger. Det er fester som er ansvarlig for gravminnet.
Urnen skal nedsettes innen seks måneder etter dødsfallet, og de pårørende må selv henvende seg til gravplassforvaltningen for å avtale nedsetting. De pårørende må gi opplysning om urnen skal settes ned på et gravsted som familien har, eller om man ønsker et nytt gravsted. Fra kremasjon og frem til urnenedsettingen vil urnen bli oppbevart i krematoriet.
Når gravsted er avtalt med gravplassforvaltningen, blir urnen satt ned i stillhet om annet ikke er avtalt. Ønsker de nærmeste pårørende å være til stede når urnen settes ned, må man avtale dette med gravplassforvaltningen på forhånd.
Urnenedsettelse med pårørende til stede kan foregå etter avtale på følgende tidspunkt:
Dersom du ønsker at asken din skal spres for vinden, kan du selv søke Fylkesmannen om tillatelse til dette. Som hovedregel er det lov å spre aske på åpent hav eller i høgfjellet.
Også etterlatte kan få tillatelse til å spre aske, hvis det blir dokumentert at avdøde ønsket dette. Foreldre kan få tillatelse til å spre asken etter avdøde barn.
Søknadsskjema og informasjon om askespredning (ekstern lenke)
Vestfold krematoriums nettside om askespredning og sjøsenking (ekstern lenke)
Personer som ikke er/var bosatt i Sandefjord kommune, kan likevel søke gravplass her.
Kiste eller urne etter avdøde som ikke bodde i Sandefjord kommune, kan gravlegges i kommunen mot at det betales en ekstra avgift. Forutsetningen er at det er tilstrekkelig kapasitet på den gravplassen som familien ønsker. Eksisterende gravsted kan benyttes så lenge fester skriftlig godkjenner bruk.
Hvis urne/kiste skal settes ned et annet sted enn i Sandefjord kommune, må pårørende kontakte gravferdsmyndigheten i den kommunen der urnen/kisten skal settes ned. Urnen/kisten blir overført når gravplassforvaltningen får bekreftelse fra annen gravplassmyndighet om at urnen/kisten kan settes ned der.
Vedtekter for gravplasser og kirkegårder i Sandefjord kommune (ekstern lenke)
Saken ble behandlet i kommunestyret 17. desember 2020 sak 119/20 - 20/95902 - Vedtekter for gravplasser og kirkegårder i Sandefjord kommune 2020
Vedtekten som trådde i kraft 03.03.2021 er fortsatt gjeldende, men det er gjort følgende endringer:
Det er tatt inn henvisning til gjeldene lov og forskrift, overgangsbestemmelsen er tatt ut av vedtektene, samt at vi har fått inn en bestemmelse om opphevelse av eldre vedtekter.
Informasjon fra Helsedirektoratet når-en-av-våre-nærmeste-dør-.pdf (sshf.no)
Oppdatert: 10.05.2023 kl.14:53
Publisert: 29.11.2013
Besøksadresse:
Postadresse:
Telefon: 33 41 60 00 (hverdager 09.00-14.00)
Hva forsøkte du å finne?