Oppdatert: 16.01.2023 kl.16:16
Publisert: 05.06.2014
Mange års prøvetakning viser at det i hovedsak er god badevannskvalitet i hele kommunen. Ved store nedbørsmengder kan det imidlertid stedvis bli dårligere kvalitet. Årsaken er at kloakk kan gå i overløp og renne ubehandlet ut i vannet. Overflatevann vil også trekke med seg skitt som kan påvirke vannkvaliteten negativt. Som en generell regel frarådes bading i omtrent ett døgn etter kraftig regnvær.
Selv om vannkvaliteten er god med hensyn til tarmbakterier, må man være oppmerksom på oppblomstring av blågrønnalger (cyanobakterier) før bading i innsjø. Ved slik oppblomstring frarådes bading. Les mer om cyanobakterier lengre ned på denne siden.
Det tas prøver av badevannet ved utvalgte badeplasser i sommersesongen. Prøvene tas vanligvis i uke 22, 26 og 30. I tillegg blir det tatt badevannsprøver ved Strømbadet hver andre uke i perioden fra mai til og med september. Resultatene fra all prøvetaking blir publisert på denne nettsiden.
Badevannsprøvene analyseres for termotolerante koliforme bakterier (TKB). Dette er bakterier som stammer fra tarmkanalen til mennesker eller varmblodige dyr. Bading er ikke anbefalt dersom vannet inneholder over 1000 TKB/100 ml.
Badevannskvaliteten klassifiseres slik:
Kvalitet | God | Mindre god | Ikke akseptabel |
---|---|---|---|
Termotolerante koliforme bakterier (TKB)/100 ml | <100 |
100-1000 |
over 1000 |
Normalt sett anses risikoen for å bli syk ved bading i friluftsbad som liten. Risikoen kan imidlertid øke når badeplassen er plassert i nærheten av utslipp av avløpsvann. Badevann med et høyt antall tarmbakterier kan forårsake overføring av smittsomme sykdommer, spesielt hvis vannet svelges. Mage-tarminfeksjoner som oppkast og diaré, og luftveisinfeksjoner og sårinfeksjoner/ slimhinneinfeksjoner, er mest vanlig. Innholdet av sykdomsfremkallende organismer vil normalt sett være høyest helt i overflaten og i sanden i strandsonen.
Etter episoder med kraftig regn kan badevannskvaliteten svekkes ved de fleste badesteder. I Sandefjord kommune gjelder dette spesielt Ormestadvika og Strømbadet. Dersom kommunen er kjent med at badevannskvaliteten er vesentlig forringet og det foreligger fare for smitte, vil det bli varslet om dette ved badeplassen og på kommunens nettside.
Det er verdt å merke seg at risikoen for å bli syk ved bading i friluftsbad også vil være tilstede selv om badevannet er helt rent. Årsaken er at de badende kan forurense vannet.
Mer informasjon om badevann og helse finnes på Folkehelseinstituttets nettsider.
Ved kraftig eller langvarig nedbør vil badevannskvaliteten ved Strømbadet bli forbigående dårligere på grunn av overløpsutslipp. Ved badeanleggets ankomst er det plassert en varsellampe. Overløp varsles automatisk ved at lampen lyser rødt. Da frarådes bading. Lyser lampen grønt, kan man fint ta seg et bad.
Ett døgn etter at en overløpssituasjon er avsluttet vil badevannskvaliteten erfaringsmessig være god igjen, og lampen skifter automatisk til grønt lys.
Det tas i tillegg prøver av badevannet hver andre uke fra mai og ut september. Prøvene tas når varsellampen ved badeanlegget lyser grønt. Det røde lyset aktiveres manuelt hvis bakterieinnholdet i en prøve er slik at bading bør frarådes.
Alle prøvene tatt ved Strømbadet i sommersesongen 2022 viste god badevannskvalitet. Resultatene fra prøvene i kommende sommersesong vil bli publisert fortløpende på denne nettsiden.
På høst og vinter er badevannskvaliteten normalt sett dårligere enn om sommeren. For å være på den sikre siden frarådes bading ved Strømbadet utenom badesesongen. Varsellampen er på i perioden det tas vannprøver, altså fra mai og ut september. Ellers i året er lampen avslått.
I varmt vann, ca. 20 °C, kan parasitten Cercarie blomstre opp i visse ferskvann der det finnes vannlevende fugler og snegler. Det kan være store mengder Cercarie i områder med mye snegler, for eksempel i grunne områder og på steder med tett vegetasjon i vannet.
Parasitten er ikke farlig for mennesker, men kan forårsake kløende utslett, kalt svømmekløe. I sjeldne tilfeller kan enkelte personer få til dels sterke allergiske reaksjoner med feber. Barn er ekstra utsatt.
Risikoen minsker ved bading på dypt vann, og man bør tørke seg med håndkle og eventuelt skylle seg i rent vann etter badet.
Blågrønnalger er egentlig en gruppe bakterier som heter cyanobakterier. Under visse forhold kan det bli en oppblomstring (masseforekomst) av disse bakteriene i vann, oftest i næringsrike innsjøer. Oppblomstring skjer vanligvis i perioden juni til oktober, og kan ses ved at hele vannet er farget, eller som fargede flak, klumper eller skum på vannet. Fargen kan være blågrønn, grønn, gulgrønn eller rødbrun.
Ved synlig oppblomstring av cyanobakterier frarådes bading og annen kontakt med vannet fordi noen oppblomstringer kan produsere helseskadelige giftstoffer. Det er svelging av vann og inhalasjon av vannsprut som kan utgjøre en alvorlig helsefare. Kontakt med giftstoffene kan imidlertid gi allergiske reaksjoner og hud-, øye og øreirritasjoner. Et råd er å ikke bade dersom siktedypet er mindre enn 1 meter.
I Sandefjord har særlig Goksjø og Akersvannet vært utsatt for oppblomstring av cyanobakterier sensommer/tidlig høst de siste årene. Badende bes derfor om å være spesielt oppmerksom på eventuell oppblomstring ved disse innsjøene.
Mer informasjon om cyanobakterier finnes på Folkehelseinstituttets nettsider.
Oppdatert: 16.01.2023 kl.16:16
Publisert: 05.06.2014
Hva forsøkte du å finne?