Oppdatert: 27.06.2023 kl.13:31
Publisert: 11.04.2017
Vinnerbilde fra instagramkonkurransen #gronntur2022. Vi gratulerer Ingunn Sjue med et flott bilde fra denne grønne turen på Kjempås - Stiåsen i Kodal i sesongen 2022.
Her har du folder med informasjon over hver tur, og kart som viser parkering. Folder er tilgjengelig på bibliotekene, frivilligsentralene, Andebu sparebank, bensinstasjoner på Stokke, Andebu, Gravdal og Kodal og hos Gjertsen sport.
Her har du De grønne turene 2023 i digitalt kart (arcgis.com)
Turene er lagt opp for å skape trivsel og inspirere til å ferdes ute. Noen turer er enkle og andre mer krevende. Stort sett går du i terreng. Her er det vått når det har regna, og det kan være høy vegetasjon utpå sommeren om det er år med god grøde.
Det viktigste er opplevelsen av å være ute i natur og friluft. Flere av turene har informasjon om kulturhistoriske godbiter man passerer underveis. Noen turer går i områder folk normalt ikke besøker på egenhånd, andre viser nye ruter til kjente steder. Slik oppdages nye områder og turterreng. Vi får også besøke en rekke flotte utsiktspunkt litt utenfor allfarvei. Avtalene om rett til merking er for avtalt sesong, dette gjelder både i terrenget og digitalt. Ferdselen og oppholdet må skje på en slik måte at du ikke er til ulempe for grunneieren og andre som er ute for å nyte natur og friluftsliv. Husk pliktene du har når du benytter deg av allemannsretten, og ta hensyn til naturen. www.miljostatus.no/allemannsretten/
Sjekk ut sida www.sandefjord.kommune.no/tur. Her kan du finne andre turforslag.
Start (parker): Brunstadveien nord for Regattaveien. Alternativ P ved rundkjøringen eller ved idrettsanlegget (betaling).
Vi følger for det meste blåmerket tursti, med flere rasteplasser og benker underveis. Vi går østover og krysser Oslofjordveien. Følg stien først gjennom skogen så jorder på venstre side før Rossnesodden. Går rundt odden, tar til høyre ved vika, følger sti og merkeband opp mot åsen. Bokstavkode og infoskilt. Følg åsryggen sørover til OCC. Følg gangveien forbi båtnausta til Brunstad kommunale friområde, badeplass. Følg sti gjennom hyttefeltet, så Brunstadveien nordover mot hotellene. Ta til venstre opp mot Oslofjord Arena, forbi hallen og fotballbanen. Ta til høyre på sti gjennom skogen. Ta til høyre to ganger i stikryss før du kommer til infoskilt og postkasse med gjestebok. Gå til høyre i neste stikryss tilbake til parkeringa.
Lengde ca. 5.km.
Gangtid ca. 2 timer.
Start (parker) ved Grytekrysset, der Gryteveien og Valbergveien møtes.
Følg hovedveien mot Sørby ca. 150 m. Ta av til høyre, og følg merka sti sørover. Etter ca. 1 km, går turen i et område med bratt terreng opp på høyre side. Ved enden av denne «dalen», ligger tre små dammer. Bokstavkode og postkasse med gjestebok. Snart snur stien, gå opp en gammel gårdsvei og ut på en ridesti tilhørende Skauen Ridesenter. Vi ser litt av dette i sørvest. Dette er ei ganske kort løype i variert skogsterreng. Flere steder går vi langs dyrka mark. Ingen utsiktspunkter.
Lengde: Ca. 3 km
Gangtid: Ca. 1,5 timer.
Start (parker) ved Store Bergan skole.
Vi følger for det meste SBI’s turløyper merket med blått. Der vi går utenom, er det gule bånd. Kryss Haneholmveien og gå vestover inn på gårdsvei og langs turveier med noen svinger og sløyfer. Når vi kommer til golfbanen, tar vi av på skogssti og følger denne helt til det er 300 - 400 m igjen til Istrehågan. Ta av rett sørover ved hjørne på jordet og ca 500m til vi igjen kommer inn på løypenettet. Følg merking mot «Dammen» sørøstover på løypenettet, men vi tar en liten snarvei utenom. Følger skilt til Skerrås. Bokstavkode og fint med en rast. Retur ned fra Skerrås. Følg merking til høyre ned til jorde som vi krysser på det smaleste, så nordover. En sving oppom Steinfjell, med en meget spesiell kløft, før vi kommer oss nordover og inn på SBI’s løypenett. Vi går i lysløypa, til vi mot slutten tar en snarvei og kommer tilbake til starten av turen. Går over åsrygg med postkasse med gjestebok og tilbake til P.
Lengde: ca 7 km i lettgått terreng
Gangtid: ca 2,0 – 2,5 timer.
Start (parker) ved Skjellvika badestrand. Turen er justert i forhold til folderen som er trykket og vist i pdf over. Vi går blant annet motsatt vei. Ta bilde av kart og beskrivelse.
Turen starter fra sydvesthjørnet av parkeringen. Vi følger skogsstien noen hundre meter før vi tar av opp til venstre mot Kølabånn, en rund forhøyning i terrenget med kull i grunnen, litt bortenfor vår sti. Her var det produksjon av trekull. Snart kommer vi til hyttevei, går til høyre og kort etter til venstre på Sundeskogen, som fører oss fram til Strandkogen, nok en hyttevei. Retningen er stort sett sydover og vi kommer på skogssti, tar til venstre der kyststien tar til høyre og kommer inn på Stigeråsen for så å følge Stigerveien et par hundre meter vestover. Så går vi inn i skogen og starter på returen nordover fra ei høyspentlinje. Vi følger stier til vi kommer til et nyregulert hyttefelt, som antas påbegynt til høsten. Så følger vi Strandskogen nordvestover, ca 100m før vi igjen kommer inn i skogen. Nå nærmer vi oss turens bokstavelige høydepunkt, Gamlefjell. Opp og ned her følges beskjedne tråkk i terrenget, som er bratte og noe ulendte. Gamlefjell har fantastisk utsikt over Mefjorden, men har også en litt trist historie om Marie Brydine Knudsen. Se skilt satt opp i 2021. Kode for turen er på eget skilt – Når vi kommer ned av Gamlefjell følger vi sti langs en godt bevart og delvis fredet husmannsplass. Ikke gå inn til husene, da vi risikerer å utløse alarm. Derfra følges sti nordover, 100m langs vei, krysser et jorde til høyre og kommer inn på siste strekningen i skogen – med postkasse - fram til Skjellvika.
Lengde snaut 5 km i lettgått terreng – med unntak opp til Gamlefjell som er bratt og litt urete.
Gangtid ca 1,5 timer.
Start (parker) ved Kodal skole.
Vi går forbi Kodal ILs klubbhus og følger lysløypa fram mot Gallisvannet som vi følger nesten til enden før vi bryter brått til høyre og opp i skogen. Vi passerer en hytte på vei opp og vel oppe går vi mot venstre, først ned og så bratt opp. Etter hvert sørover, kommer forbi en hytte og like etter en hytte til. God utsikt mot Rismyrgården. Videre sørover, passerer Dammen og går i retning mot Brekke. Før vi kommer så langt, vender turen nordover i svakt stigende terreng. Vi går ut på et høydepunkt til venstre og på grunn av hogst, får vi en fin utsikt over mot Svartsrød. Bokstavkode og fin plass for rast. Vi går litt nordover før vi svinger ned mot venstre og kommer til bebyggelsen. Postkasse med gjestebok ved uthus før bebyggelsen. Her følges veien tilbake til Parkering.
Lengde Ca 7 km.
Gangtid 2-2,5 timer.
Start (parker) ved gamle Bjørndalvei 1.
Følg anvisning/gule bånd på stedet. Vi går tilbake til Skorgeelva som vi følger et stykke nordover. Vi svinger mot venstre og oppover og inn i skogen. Turen fortsetter stort sett svakt oppover og om litt forbi en liten hytte. Vi passerer også 2 små dammer eller kulper - Diplingene. Videre til venstre og sørover, om litt på traktorvei. Vel passert høyeste punkt og på vei nedover, går vi ca 100m ut til venstre på en liten kolle. Bokstavkode og fin plass for rast med god utsikt. Deretter tilbake til traktorvei nedover. Så inn på blåmerket løype fra Geirastadir som vi følger østover og inn på gårdsvei tilbake til parkering. Postkasse med gjestebok på høyre side rett før bebyggelsen.
Lengde ca 5 km
Gangtid ca 1.5 time.
Kristi Himmelfartsdag 18. mai er det gudstjeneste på parkeringsplassen kl 11.00. Ta med stol!
Start (parker) ved avkjørsel for Høyjordveien 205 og gården Stulen. Turen er merka, men det er bløtt og snø i terrenget. Her trengs det høye støvler!
Skogsbilvei følges nordøstover til Skatvedtsetra. Gapahuk. På tursti østover til toppen av Søndre Brattås. Utsikt over Ramnessletta. Bokstavkode. På tursti sørover til stidelet Boka. Så vestover forbi Rådyrkrysset og ned på skogsbilvei og seinere gårdsvei gjennom Skatvedt. Postkasse med gjestebok ca. 200 meter før parkering.
Lengde ca. 8 km.
Gangtid ca. 2,5 timer.
Start (parker) ved gjesteparkering for Vidaråsen landsby, ved krysset Elvedalsveien - Landsbyveien.
På vei vestover forbi veibom og opp bakken forbi konsertsalen Kristofferhallen. Videre gjennom landsbyen forbi tunet på Bakke gård og fjøset. Inn i skogen på traktorvei sørover til den nedlagte gården Vesleeng. Sørover til gårdsvei til Nordre Slettingdalen og østover til Elvedalsveien som følges nordover ca.450 meter, så østover forbi den nedlagte gården Østre Skarsholt, videre nord østover til naturreservatet Nordre Skarsholttjønn på traktorvei og ny sti. Utsikt over myra og små tjern. Bokstavkode. Videre nord vestover til Elvedalsveien. Postkasse med gjestebok ca. 100 meter før hovedveien. Elvedalsveien nordover til parkering.
Lengde ca. 5,5 km.
Gangtid ca. 2 timer.
Søndag 7. mai stiller Andebu helselag med enkle forfriskninger fra kl. 11 - 14 på gjesteparkeringen til Vidaråsen.
Start (parker) ved Haugarbanen og Haugar Ungdomslokale. Høyjordsmoa 1a.
Vi går sørover forbi Haugar og ned på fylkesveien, følg denne til bunnen av bakken. Ta så inn Honerødveien til høyre og følg denne grusveien inn til Honerød ca.1,1 km. Her deler veien seg og vi går ned bakken til høyre, i bunnen går vi til venstre og ut på en jordvei over jordet og inn i skogen. Her stiger det godt oppover i skogen før det flater ut og vi kommer til Aulesjordveien. Her kan vi ta en liten avstikker opp mot Storås og se på Bjørnehi, det er ganske bratt opp til hiet! Herfra følger vi grusveien nedover mot Aulesjord, litt før vi kommer til jordene tar vi av til høyre og begynner en god stigning opp mot Kringlefjell. På toppen er det utsikt over bygda og en fin mulighet til en rast. Bokstavkode og postkasse med Gjestebok. Herfra følger vi sti ned til Honerødveien og tilbake til Haugar.
Lengde ca. 6 km.
Gangtid 1.5 timer.
OBS - per 8. mai er det fortsatt snø til knes enkelte steder. Vi anbefaler lavere liggende turer litt framover.
Start (parker) ved Trollsvann. Følg skilt til P fra Dalsroaveien. Vi følger DNT Tønsberg og Omegn sin blåmerka rute, gule bånd kun i stikryss. Vi går til venstre over demningen og følger grusveien forbi Trollstien, ca.800 meter. Tar av til høyre mot Tyriås. Lett stigning før lang og seig motbakke, videre litt opp og ned i variert skogsterreng før veiskille etter totalt ca.4 km. Vi tar til høyre og passerer Bjertnesstua og fortsetter til Lille Åletjønn og Hvålsetra. Etter setra så kommer vi snart inn på skogsbilvei som vi følger et lite stykke før vi igjen skal inn i skogen (først et hogstfelt). Her følger vi bekk som ender opp som Løkkedalsfossen. Bokstavkode. Nedover hører vi brusingen tidlig på sommeren. Vi følger bekken ned til Trollsvannstua. På de fleste søndager er det mulig å få kjøpt vaffel og kaffe inne på stua. Kasse med gjestebok ved vannposten. Siste etappe går langs vannet tilbake til parkeringen.
Lengde ca. 10 km.
Gangtid 2,5 til 3,5 timer.
Anbefalt fin søndagstur!
Turgåere kan bruke folderen, og skrive inn kode på hver tur. Går du minst sju av turene kan du sende inn svarslippen fra folderen innen 1. oktober. Da blir du med på trekning av en oppmerksomhet som er sponset av Andebu sparebank. Trekning skjer i november. Vi tar kontakt med vinnere.
Ta et bilde fra turen din og del med andre på Instagram med #gronntur2023. Da kan du vinne en fullt utstyrt tursekk. Det er blitt en hyggelig tradisjon at vinnerbildet pryder hjemmesida og forsida på programmet neste sesong.
Andebu Sparebank er ansvarlig for instagramkonkurransen, og bildepremien annonseres. Det var tilsvarende konkurranse tidligere år, se: #gronntur2022, #gronntur2021, #gronntur2020, #gronntur2019 eller #gronntur2018.
Folkeakademiet Andebu inviterer tradisjonelt til høstkveld i samarbeid med Andebu idrettslag, Andebu fortidslag og Sandefjord kommune. Premier for de grønne turene blir delt ut på denne hyggelige kvelden på Andebu menighetshus.
Vi takker frivillige som tilrettelegger turer. Grunneiere fortjener også en stor takk for velvilje slik at det kan merkes på nye og interessante steder.
Før turfolket kan følge ei merka løype, er det frivillige som jobber slik at traseen er merka og avtaler i orden. Her er fra planleggingsmøte tidligere i år.
Sesongen var fra 24. april til 15. september. Takk til alle velvillige grunneiere! Turfolket har sat stor pris på de grønne turene i 30-årsjubileetumsåret. Årets tur 5 Kjempås – Stiåsen var starten på de grønne turene for 30 år siden. 60 personer deltok på jubileumsmarkering med felles vandring søndag 24 april. Det var hilsen fra ordfører og orientering ved Magnar Jacobsen før start.
Frivillige som har tilrettelagt grønne turer i 2022 fikk en velfortjent takk av ordfører. Folkeakademiet Andebu var vertskap på den hyggelige høstkvelden på menighetshuset 17. november 2022. Arrangementet er i samarbeid med Andebu idrettslag, Andebu fortidslag og Sandefjord kommune.
90 svarslipper er mottatt og var med i trekning av deltakerpremier. I 2021 mottok vi 140 og i 2020 mottok vi 154 svar. Gjestebøker plasseres i terrenget, slik at turfolket kan signere når de passerer postkasser med turbøkene. Her får vi ofte hyggelige hilsner til frivillige som merker turer, eller praktiske råd. For å unngå smittespredning kunne vi ikke plassere ut slike bøker i 2021 og 2020.
De grønne turene er et flott folkehelsetiltak. Innbyggere og besøkende blir inspirert og får motivasjon og god anledning til å bli godt kjent i hele kommunen. For å sitere en aktiv turgåer: «Grønne turer er kortreist lykke!»
Flere turgåere har sendt inn hyggelige hilsener sammen med sine svarslipper. Spesielt hyggelig er det at så mange takker de som sørger for å merke de grønne turene på frivillig basis.
Turene er utarbeidet og merket av turentusiaster i Andebu, Høyjord, Kodal, Sandefjord og Stokke i samarbeid med idrettslag, Sandefjord Turistforening, DNT Tønsberg og omegn og Sandefjord kommune.
Sandefjord kommune: Inger Line Birkeland. For den enkelte tur, se folder.
Prosjektet De grønne turene startet i tidligere Andebu kommune i 1993. Som et bli kjent opplegg for tre kommune som skulle bli en, var Stokke og Sandefjord innlemmet fra 2016. I 2017, det første året som "nye Sandefjord kommune" hadde De grønne turene 25-årsjubileum.
Samarbeidet mellom frivillige entusiaster, grunneierne og kommune fortsetter.
Oppdatert: 27.06.2023 kl.13:31
Publisert: 11.04.2017
Hva forsøkte du å finne?