Oppdatert: 15.05.2023 kl.13:25
Publisert: 20.10.2016
I enhver alvorlig hendelse skal fokus være å redde liv og helse. Ring derfor nødetatene når det er behov for det.
Brann: 110
Politi: 112
Ambulanse: 113
Legevakt: 116 117
Kommunens beredskapsvakt: 33 41 60 70
Psykososialt kriseteam: 33 48 20 30
Kommunen skal legge til rette for et samfunnssikkerhetsarbeid som
Vi kan greie oss bedre dersom vi har en egenberedskap. Når flere greier seg selv, kan beredskapsressurser benyttes til de som trenger det mest. På den måten er du en del av vår beredskap.
I en alvorlig hendelse kan det være aktuelt å evakuere et område. Det er politiet som tar beslutningen om dette. Kommunen blir ofte bedt om å sende ut innbyggervarsel slik at innbyggerne i et bestemt område vet hvordan de skal forholde seg. Kommunen har planer på hvordan de skal ta vare på de evakuerte og på pårørende.
Det er mye hver og en av oss kan gjøre for å ta godt vare på oss selv og våre nærmeste i kriser. Du er en del av Norges beredskap - brosjyre med råd om egenberedskap utgitt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Jodtabletter
Noen av oss bør ha jodtabletter hjemme. Er du under 40 år, gravid, ammende eller har hjemmeboende barn under 18 år, anbefaler Statens Strålevern deg å ha jodtabletter hjemme. Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktiv jod ved atomulykker, og skal bare tas etter råd fra myndighetene.
Les mer om jodtabletter i forbindelse med situasjonen i Ukraina her
Jodtabletter kan kjøpes reseptfritt på apotekene. Når du kjøper jodtabletter på apoteket får du utdelt informasjon om når tablettene skal tas, hvem som skal ta jodtabletter, og hvor mye man skal ta. Du finner mer informasjon om jodtabletter på nettsidene til direktoratet for strålevern og atomberedskap.
Oppmøtesteder ved bortfall av strøm og mobilnett
Bortfall av elektronisk kommunikasjon (EKOM) betyr at du ikke kan ringe over digitale linjer, bruke internett eller mobilnett. I en slik situasjon vil være svært vanskelig å komme i kontakt med nødetatene, kommunen eller familie og venner.
Les mer om hvor du finner de fysiske møteplassene i kommunen ved bortfall av EKOM her.
Think about what crises and accidents could affect you at home and prepare for them to the best of your ability. If there is no power or you are cut off by the weather, you should be equipped to fend for yourself for at least 72 hours. Read more about the advices on self-preparedness on this website: www.sikkerhverdag.no
Det er ni offentlige tilfluktsrom i kommunen. Dette er rom som er bygget for å gi beskyttelse til personer som tilfeldig befinner seg i gater, torg og plasser i nærheten. Disse rommene er derfor plassert nær kollektivknutepunkter og i bysentra. Det er ikke bygd nye tilfluktsrom siden 1995. Mange rom er bygget på 60-tallet. Det er en underdekning av offentlige tilfluktsrom.
Det er flere private tilfluktsrom i Sandefjord. Dette er rom som er bygget og dimensjonert for personene som bruker bygget (boligblokk, arbeidsplass, skole, osv.) Rommet er ikke dimensjonert til å gi plass til personer som oppholder seg i nærheten.
Det er ikke fornuftig å forflytte seg over lengre strekninger for å komme til offentlige tilfluktsrom. Det er bedre å søke dekning der en er.
Her kan du se kart over de offentlige tilfluktsrommene i kommunen.
Her finner du informasjon i forbindelse med krigen i Ukraina.
Beredskapsvakt er tilgjengelig hele døgnet for å:
Nummeret til beredskapsvakt er 33 41 60 70.
Kommunedirektør kan innkalle kriseledelsen når det er behov for koordinering av beredskapstiltak på kommunens øverste nivå.
Kriseledelsen består av kommunedirektørens ledergruppe, brannsjef og kommuneoverlege. I tillegg innkalles en krisestab som består av loggfører, kommunikasjonsrådgiver, beredskapskoordinator/-vakt og sikkerhetsleder. Ordfører blir varslet og vil sitte tett på kriseledelsen for være løpende orientert om utviklingen i en hendelse.
Kommunen har beredskapsplaner og -tiltak som skal redusere skadevirkninger av alvorlige hendelser:
Kommunen kan varsle deg – sjekk at nummer og adresse stemmer!
Kommunen sender ut sms-varsler eller talemeldinger ved stans i vannforsyninga og når det anbefales å koke vannet der du bor. Det samme varslingssystemet bruker kommunen hvis det oppstår krisesituasjoner og det blir nødvendig å gå ut med viktig informasjon til innbyggerne.
På denne måten kan kommunen informere målrettet til en gruppe innbyggere som berøres av en hendelse. Men det forutsetter at meldingene går ut til rett person og riktig adresse. Alle innbyggere bør derfor kontrollere at korrekt mobil og/eller telefonnummer samt adresse står oppført.
Du kan sjekke og gjøre nødvendige korrigeringer her.
Les mer om befolkningsvarsling.
Forklaring på hvordan kommunale virksomheter kan legge inn varsling til egne vakttelefoner
Fra 1. januar 2017 ble den nye loven for naturskadeerstatning gjeldende i Norge. Innføringen av ny lov får betydning for alle som blir rammet av naturskader. Den nye ordningen skal gjøre det enklere å søke om erstatning for naturskader. Les mer om ny naturskadeerstningslov på www.naturskadeordningen.no. Der vil det være mer informasjon om regelverk og hvordan man søker om erstatning innenfor den nye ordningen.
Oppdatert: 15.05.2023 kl.13:25
Publisert: 20.10.2016
Hva forsøkte du å finne?