Oppdatert: 06.06.2023 kl.13:36
Publisert: 06.06.2019
Folkehelsearbeidet er hjemlet i lov om folkehelsearbeid. Kommunen skal fremme befolkningens helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold og bidra til å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse. Kommunen skal bidra til utjevning av sosiale helseforskjeller og bidra til å beskytte befolkningen mot faktorer som kan ha negativ innvirkning på helsen.
Det er en rekke aktører i kommunen som via det løpende tjenestetilbudet, prosjekter og tiltak jobber med å fremme folkehelsen i Sandefjord. Folkehelsekoordinator leder et tverrfaglig folkehelsenettverk med representanter fra de ulike kommunalområdene, deriblant SLT-koordinator (rus- og kriminalitetsforebygging mm.) og kommuneplanlegger. Kommunen har også en folkehelserådgiver som jobber med ordningen Trygge lokalsamfunn.
Folkehelsearbeidet er forankret i Kommuneplan 2019-2031 for Sandefjord kommune. FNs bærekraftsmål er valgt som rammer for kommuneplanen, og gjennom dette har vi forpliktet oss til å jobbe for et Sandefjordsamfunn som blant annet bidrar til mindre ulikheter, bedre folkehelse og – ikke minst – samarbeid for å nå målene vi har satt oss. Du kan lese mer om kommuneplanen her.
Kommunen skal i tråd med Folkehelseloven ha oversikt over samlet helsetilstand samt faktorer som påvirker innbyggernes helse. Det gjelder for eksempel faktorer som oppvekst- og levekår og fysisk, kjemisk og sosialt miljø. Nasjonalt folkehelseinstitutt publiserer hvert år en Folkehelseprofil som viser en oversikt over folkehelsetilstanden i kommunene. Profilen kan lastes ned her.
Høsten 2020 ble Oppvekstprofiler lansert nasjonalt. Fem direktorater har samarbeidet med Folkehelseinstituttet om utviklingen av de nye oppvekstprofilene: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Helsedirektoratet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet og Utdanningsdirektoratet. Oppvekstprofilen for Sandefjord kan lastes ned her.
Høsten 2021 gjennomførte fylket, i samarbeid med Folkehelseinstituttet, en folkehelseundersøkelse i kommunene i Vestfold og Telemark. Et stort antall av de som deltok i undersøkelsen oppgir at de enten er fornøyd eller svært fornøyd med livet. Det er tydelige sosiale forskjeller i hvordan deltakerne i undersøkelsen vurdere egen helse. De fleste aspekter knyttet til psykiske plager og livskvalitet viser en sterk sammenheng med alder; livet oppleves bedre med høyere alder. Les mer om undersøkelsen her.
Ungdomsundersøkelsen Ungdata 2021 kan du lese om her. Rapporten for Sandefjord tilgjengeliggjøres fra Ungdatasenteret ved OsloMet i august.
Det tverrsektorielle folkehelsenettverket i kommunen har høsten 2019 utarbeidet en Folkehelseoversikt 2019 (kortversjon). Denne baserer seg på en rekke kunnskapsgrunnlag og statistikkilder. Noen av dem kan leses her:
Ny folkehelseoversikt og levekårskartlegging for Sandefjord kommune legges frem for politisk behandling høsten 2023.
Kommunen har en partnerskapsavtale med fylket der partene forplikter seg til et gjensidig samarbeid om felles folkehelsemål vedtatt i Regional plan for folkehelse 2019-2030 (tidligere Vestfold fylke). Kommunen mottar 233.292 kr fra fylket for å oppnå målene, og bidrar selv med omtrent tilsvarende beløp.
Disse midlene deler kommunen ut for å støtte lokale folkehelsetiltak. Både frivillige lag og foreninger og kommunens egne virksomheter og tjenesteområder kan søke, gjerne i et samarbeid.
Det er ingen minimums- eller maksimumsgrense for søknadsbeløp. Tidligere søknadsbeløp har variert mellom omtrent 5.000 til 150.000 kr. I 2022 delte kommunen ut 426.000 fordelt på 16 prosjekter.
Ved behandling av søknadene gjør Folkehelsenettverket en vurdering av søknadene opp mot:
Samfunnsmålene og strategier fra Regional plan for folkehelse i Vestfold 2019-2030 er:
Det blir mulighet til å søke om folkehelsemidler for 2024 i desember 2023.
Sandefjord er programkommune i den nasjonale satsningen «Program for folkehelsearbeid i kommunene». Kommunene deltar i et utviklingsfellesskap med fylkeskommunen og de andre kommunene i fylket. En tverrfaglig prosjektgruppe i Sandefjord samskaper om å utvikle et digitalt læringsverktøy i ungdomsskolen. Prosjektet kalles "Tenk helse". Målet er å fremme psykisk helse og livsmestring for alle elevene. Verktøyet sees i sammenheng med det nye tverrfaglige temaet «Folkehelse og livsmestring» i skolen og integreres i kommunens «Innbyggerapp». Det handler blant annet om å gjøre elevene kjent med frivillige lag og foreninger i nærmiljøet, slik at ungdommene kan oppleve felleskap, tilhørighet, mestring og ta del i sosiale møteplasser. Medvirkning fra elevene er sentralt i programsatsingen. Som ledd i programarbeidet er det utviklet en egen nettside med informasjon rettet mot ungdom i kommunen. Prosjektleder er Grethe Kahrs Andersen.
SLT står for Samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak. SLT-modellen skal samordne forebyggende tiltak for barn og unge. Målet er at kommunens barn og unge skal få riktig hjelp til riktig tid, av et hjelpeapparat som samarbeider godt på tvers av etater og faggrupper. Forebygging av kriminalitet er en sentral samfunnsoppgave. Kriminalitet påfører samfunnet menneskelig lidelse og enorme kostnader. En helhetlig kommunal forebyggingsstrategi rettet mot kriminalitet er en investering i en bedre fremtid og krever samarbeid mellom alle gode krefter.
Å forebygge kriminalitet er ikke bare politiets ansvar. Skal vi lykkes med å skape et tryggere samfunn, må vi få til et tettere samarbeide mellom kommunen, politiet, andre offentlige etater, næringslivet og frivillige organisasjoner. Alle har vi et ansvar for økt trygghet til fellesskapets beste. For mer informasjon kontakt SLT-koordinator Eddie Whyte
FellesForum er en dialogbasert arena mellom folkevalgte, administrativ ledelse og innbyggere med innvandrerbakgrunn – målet er å styrke og forbedre inkludering i Sandefjord.
Forumet sikrer beslutningstakere kunnskap om innvandrermiljøene i kommunen og fungerer som en gjensidig læringsarena, for medvirkning og demokratiutvikling.
En del av formålet med FellesForum er å sørge for reell medvirkning og gi lokale minoritetsgrupper anledning til å fremme sine synspunkter og diskutere saker med sentrale politikere og forvaltning. FellesForum fungerer som et uformelt rådgivende organ.
I 2019 vedtok Kommunestyret å utarbeide en handlingsplan for mangfold og inkludering på tvers av kommunalområdene. Planen ble vedtatt av kommunestyret i mai 2022, og er tilgjengelig her.
Forebygging av skader og ulykker er en viktig folkehelseoppgave hvor man kan se resultater både umiddelbart og på lang sikt. Sandefjord kommune bruker den nasjonale modellen “Trygge lokalsamfunn” i dette arbeidet og ble resertifisert i 2022. Modellen setter skadeforebygging på agendaen og hjelper kommuner med å jobbe systematisk for å skape trygghet for innbyggerne. Les mer om Skadeforebyggende forum her.
Årsrapport Trygge lokalsamfunn 2022
Trygge Lokalsamfunn Sandefjord kommune - årsplan og søknad 2023.pdf
Sandefjord kommune ble resertifisert som Trygg lokalsamfunnskommune i 2022. Resertifiseringsnotatet finner du her.
Satsingsområder blir valgt ut på bakgrunn av nasjonale føringer og lokalt oversiktsarbeid, og er en del av partnerskapsavtalen for folkehelse mellom kommunen og fylkeskommunen. Satsningsområder i Sandefjord er blant annet brannforebygging, trafikksikkerhet, drukningsforebygging og fallforebygging for eldre. Kontaktperson for Trygge lokalsamfunn er folkehelserådgiver Inger Marie Mohn Solberg.
Helsestasjon- og skolehelsetjenesten
Fysioterapi- og ergoterapitjenesten til barn og unge
Fysioterapi og ergoterapi til voksne
Frivilligsentraler i Andebu, Sandefjord og Stokke
I Sandefjord står vi sammen om å skape et godt samfunn for alle. Å gjøre noe for andre, gjør noe med deg! Det finnes oppgaver for alle som ønsker å bidra og som har mulighet for å gi av sin tid. Les mer på kommunens nettside om frivillighet.
Oppdatert: 06.06.2023 kl.13:36
Publisert: 06.06.2019
Hva forsøkte du å finne?