Oppdatert: 02.06.2023 kl.16:05
Publisert: 12.04.2022
Hvilken avløpsløsning man bør velge er avhengig av naturforhold, avstand til brukerinteresser (drikkevann, rekreasjon og jordvanning mm.) og tetthet på naboene.
Et fagkyndig firma skal hjelpe med valg av renseløsning som er egnet for din eiendom, de skal også står for søknadspapir til kommunen.
Før fagkyndig firma kommer på befaring på din eiendom bør du tenke gjennom følgende:
Økonomisk og miljømessig er felles renseanlegg det beste. Det blir bedre renseresultater pga. jevnere tilførsel og investerings/driftskostnader blir delt.
Alle drikkevannskilder i nærheten skal være inkludert i søknaden og ivaretatt i forhold til forurensning fra søkt om utslipp.
Fagkyndig firma må avklare om det er brukerinteresser i nærheten og om de kan bli påvirket av utslippet.
Jamfør forurensningsforskriften §12-11 skal avløpsvannet slippes ut til:
• Grunnen i stedegne løsmasser
• Sjø eller ferskvann (2m under laveste vannstand)
• Elv/bekk med helårsvannføring
Utslippssted skal lokaliseres og utformes slik at virkningene av utslippet på resipient blir minst mulig og brukerkonflikt unngås.
På www.avlop.no ligger det informasjon om investerings- og driftskostnader av forskjellige typer anlegg.
Vi oppfordrer dere som dette berører å ta kontakt med naboene for å samarbeide om felles anlegg, både felles anlegg for tilknytning til kommunalt avløpsnett og felles renseanlegg.
Før bygging av anlegg eller oppgradering av gamle anlegg kan igangsettes, skal det foreligge godkjent søknad om utslippstillatelse etter forurensningsforskriften. Det kan ta litt tid, det er derfor viktig å søke god tid i forkant av byggeprosjekter.
Saksbehandlingstid for utslippssaker er 6 uker fra mottakelse av fullstendig søknad. Søknaden er først fullstendig etter kommunen har mottatt all dokumentasjon som trengs.
I forurensningsforskriften §12-4 står det hvilke opplysninger som er nødvendig for kommunens behandling av søknaden:
Det skal betales gebyr for behandling av søknader, se vann- og avløpsgebyr.
Før bygging av anlegg eller oppgradering av gamle anlegg kan igangsettes, skal det foreligge godkjent søknad om tillatelse til tiltak etter plan- og bygningsloven. De fleste søknader om tillatelse til tiltak behandles samtidig med søknad om utslippstillatelse. Noen saker blir oversendt til byggesaksavdelingen.
-Kommunen kan bruke samme nabovarsling som er sendt i forbindelse med søknad om utslippstillatelse, dersom alle parter er involvert og riktig informasjon er inkludert i partsvarsling, samt kvittering foreligger.
-Eventuelt egen dispensasjonssøknad med begrunnelse og vedlegg, dersom anlegget krever dispensasjon fra plan skal legges ved søknad som sendes til postmottak
-Ansvarlig søker etter PBL må sende sanitæranmeldelse via entreprenørportal
Samtidig som det søkes om utslippstillatelse og byggetillatelse, skal ansvarlig foretak sende en sanitæranmeldelse.
Norsk vann Rapport: Etablering og drift av mindre avløpsanlegg – Veiledning for huseier, foretak og kommunen
Kapittel 3 i veilederen er et hjelpemiddel for huseier med informasjon om valg av avløpsløsning og oppfølging av anlegg.
Kommunen ønsker å få kartlagt riktige opplysninger om vann- og avløpsforhold for alle eiendommer i Sandefjord kommune. Her kan du registrere forholdene på din eiendom:
Registreringsskjema for vann- og avløpsforhold
Oppdatert: 02.06.2023 kl.16:05
Publisert: 12.04.2022
Hva forsøkte du å finne?