Hvorfor oppgradere
- De fleste mindre avløpsanlegg i Sandefjord kommune er av eldre dato og tilfredsstiller ikke dagens rensekrav. Ingen avløpsanlegg eldre enn 1985 oppfyller dagens krav, fordi man tidligere dimensjonerte anleggene for mindre vannforbruk enn man gjør i dag.
- Avløpsvann fra hus/hytter og lignende inneholder fosfor, organiske stoffer og sykdomsfremkallende virus og bakterier. Utslipp av fosfor fører til algeoppblomstring og gjengroing i vannforekomster. Organiske stoffer, tarmbakterier og virus påvirker drikke- og badevannskvaliteten på vannet og kan føre til farlige og livstruende sykdommer hos mennesker og dyr.
Hvordan velge riktig avløpsløsning
Hvilken avløpsløsning man bør velge er avhengig av naturforhold, avstand til brukerinteresser (drikkevann, rekreasjon og jordvanning mm.) og tetthet på naboene.
Et fagkyndig firma skal hjelpe med valg av renseløsning som er egnet for din eiendom, de skal også står for søknadspapir til kommunen.
Før fagkyndig firma kommer på befaring på din eiendom bør du tenke gjennom følgende:
1. Kan det samarbeides med naboene?
Økonomisk og miljømessig er felles renseanlegg det beste. Det blir bedre renseresultater pga. jevnere tilførsel og investerings/driftskostnader blir delt.
2. Hvor er drikkevannskilder i nærheten?
Alle drikkevannskilder i nærheten skal være inkludert i søknaden og ivaretatt i forhold til forurensning fra søkt om utslipp.
3. Hva er brukerinteresser i nærheten? (drikkevann, jordvanning, rekreasjon mm.)
Fagkyndig firma må avklare om det er brukerinteresser i nærheten og om de kan bli påvirket av utslippet.
4. Hvor skal vannet slippes ut?
Jamfør forurensningsforskriften §12-11 skal avløpsvannet slippes ut til:
• Grunnen i stedegne løsmasser
• Sjø eller ferskvann (2m under laveste vannstand)
• Elv/bekk med helårsvannføring
Utslippssted skal lokaliseres og utformes slik at virkningene av utslippet på resipient blir minst mulig og brukerkonflikt unngås.
5. Hvor mye vil det koste å etablere og drifte anlegget?
På www.avlop.no ligger det informasjon om investerings- og driftskostnader av forskjellige typer anlegg.
Kommunal tilknytning eller utbedring av private avløpsanlegg
- Kommunen tar opprydning i spredt avløp ved å enten pålegge tilknytning til kommunalt avløpsnett, eller pålegge oppgradering/utbedring av privat avløpsanlegg. Bebyggelsens størrelse, tetthet og nærheten til eksisterende kommunalt avløpsnett er avgjørende for fremgangsmåte.
- Samarbeider naboer kan tilknytning til kommunalt avløpsnett via trykkavløp være en fornuftig løsning i mange tilfeller hvor kommunal avløpsledning ligger litt lengre unna.
- Det kan søkes om økonomisk støtte til private ikke-kommersielle fellesanlegg som kobler seg på kommunalt nett med inntil 50% påkoblingsavgift for avløp for nye tilkoblinger til kommunalt avløpsnett, se politisk vedtak i sak 137/21 i Hovedutvalg for Miljø- og Plansaker 16.6.2021. Hver sak skal behandles politisk.
Varsel og vedtak
- Kommunen sender først varsel om oppgradering/tilknytning i forkant av et eventuelt vedtak for de som ikke har godkjent renseløsning.
- Vi jobber stort sett med opprydning i spredt avløp områdevis og vil sende ut informasjonsbrev/invitasjon til informasjonsmøter i noen tilfeller hvor kommunen ser utfordringer i forhold til tetthet eller forurensningsproblemer.
- Hver enkelt anleggseier vil få forhåndsvarsel og deretter et eventuelt vedtaksbrev med frist for søknad om utslippstillatelse og iverksetting av godkjent utslipp.
Fellesanlegg
Vi oppfordrer dere som dette berører å ta kontakt med naboene for å samarbeide om felles anlegg, både felles anlegg for tilknytning til kommunalt avløpsnett og felles renseanlegg.
- Økonomisk er det fordelaktig at flere deler avløpsanlegg, både i etableringskostnader og driftsutgifter. I tillegg trenger renseanlegg jevnt tilførsel for å kunne rense godt. Større anlegg har derfor mindre driftsproblemer på grunn av mindre variasjon i tilførsel.
- Kommunen kan være behjelpelig med eksempler på avtaler for etablering av VA-lag og erklæring om ledningsnett over annens grunn .
Søknad om utslippstillatelse
Før bygging av anlegg eller oppgradering av gamle anlegg kan igangsettes, skal det foreligge godkjent søknad om utslippstillatelse etter forurensningsforskriften. Det kan ta litt tid, det er derfor viktig å søke god tid i forkant av byggeprosjekter.
Saksbehandlingstid for utslippssaker er 6 uker fra mottakelse av fullstendig søknad. Søknaden er først fullstendig etter kommunen har mottatt all dokumentasjon som trengs.
I forurensningsforskriften §12-4 står det hvilke opplysninger som er nødvendig for kommunens behandling av søknaden:
- Den ansvarliges navn og adresse
- Om utslippet skal etableres og drives i samsvar med kravene i § 12-7 til § 12-13, eller om det søkes om å fravike disse kravene
- Dokumentasjon på hvordan utslipp skal etableres og drives
- Plassering av avløpsanlegg og utslippsted på kart i målestokk 1:5000 eller større
- Utslippets størrelse i pe, jf. § 11-3 bokstav m
- Beskrivelse av utslippsstedet
- Interesser som antas å bli berørt av etableringen, herunder interesser knyttet til drikkevannsforsyning, rekreasjon eller næringsvirksomhet
- Oversikt over hvem som skal varsles
- Samtykke fra kommunens planmyndighet dersom utslippet er i strid med endelige planer etter plan- og bygningsloven
Det skal betales gebyr for behandling av søknader, se vann- og avløpsgebyr.
Sanitæranmeldelse
Samtidig som det søkes om utslippstillatelse og byggetillatelse, skal ansvarlig foretak sende en sanitæranmeldelse.
Viktig veiledning fra Norsk Vann
Norsk vann Rapport: Etablering av drift og drift av mindre avløpsanlegg – Veiledning for huseier, foretak og kommunen
Kapittel 3 i veilederen er et hjelpemiddel for huseier med informasjon om valg av avløpsløsning og oppfølging av anlegg.