Oppdatert: 28.03.2023 kl.14:55
Publisert: 21.11.2013
Snø fra brøyting kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer, mikroplast, sand, slam, grus, salt og annet avfall som kan være til skade eller ulempe for miljøet når snøen deponeres. Prøver av snøen fra sentrum i Sandefjord har vist innhold av forurensning. Snøen som må kjøres bort fra offentlige områder i sentrum deponeres derfor på Kastet. Kommunen tillater ikke deponering av snø i sjøen fra kommunale kaier.
Deponering av snø fra brøyting kan føre til ulovlig forurensning. Forurensning fra snø fra brøyting som medfører nevneverdige skader eller ulemper for miljøet, krever tillatelse etter forurensningsloven for å kunne skje lovlig. Miljødirektoratet har utarbeidet en veileder for håndtering av overskuddssnø. Det er Statsforvalteren som har myndighet til å gi tillatelse til deponering, mer om dette kan leses på deres nettsider.
I forurensningslovens §28 står det at ingen må tømme, etterlate, oppbevare eller transportere avfall slik at det kan virke skjemmende eller være til skade eller ulempe for miljøet. Dersom du oppdager forøpling i naturen kan kommunen kontaktes for å følge opp saken.
Det er gjennomført svært omfattende tiltak for forurenset sjøbunn i Sandefjordsfjorden i løpet av 2017-18.
Du kan lese alt om prosjektet på siden for renere Sandefjordsfjord
Det er ikke farlig å spise fisk som er fanget i Sandefjordsfjorden. Mattilsynet fraråder imidlertid å spise fisk og skalldyr fra forurensede havner, fjorder og innsjøer. Spesielt oppfordres det til å ikke spise fiskelever fra fisk du selv har fanget.
Mattilsynet advarer også mot å spise krabbeinnmat fra krabber fangstet innenfor en linje fra Røyrvikholmen via Ytre Kisteholmen til fastlandet i Sandefjordsfjorden. Rådet er basert på undersøkelser av krabbe fra 2012 som viste høye verdier av kadmium.
Les mer om kostholdsråd for krabbe på miljøstatus.no
Dersom du skal gjennomføre bygge- og gravearbeider må du vurdere om det er forurenset grunn der arbeidene skal foregå. I forurensningsforskriften finner du reglene for dette. Forurensningen kan være miljøgifter som tungmetaller eller oljeprodukter (organiske forbindelser). Er grunnen forurenset må du lage en tiltaksplan som i de fleste tilfeller skal godkjennes av kommunen. Dersom du i forbindelse med graving eller bygging oppdager forurenset grunn, skal du straks stanse gravingen og kontakte kommunen.
Miljødirektoratet har en nettside om grunnforurensning der du finner områder der grunnforurensning er påvist eller mistenkt. Dette betyr ikke at alle andre områder i Sandefjord nødvendigvis er fri for forurensning.
Ved akutte tilfeller av forurensning skal brannvesenet varsles.
Oppdatert: 28.03.2023 kl.14:55
Publisert: 21.11.2013
Besøksadresse:
Postadresse:
Telefon: 33 41 60 00
Epost: post@sandefjord.kommune.no
Hva forsøkte du å finne?