Oppdatert: 05.06.2023 kl.12:43
Publisert: 08.11.2013
Mange arter og naturtyper står i dag i fare for å forsvinne for alltid. Endret arealbruk anses som den viktigste årsaken. Nedbygging, oppstykking og gjengroing av naturområder gjør at mange arter og naturtyper står i fare for å forsvinne i Norge, og klimaendringer er en voksende trussel.
Viktige verktøy i arbeidet mot tap av naturens mangfold:
Naturtyper
Det er kartlagt viktige naturtyper i Sandefjord kommune. Gjennomførte kartlegginger kan du finne i Miljødirektoratets naturbase, og kommunen arbeider stadig med supplere kunnskapen. Noen utvalgte naturtyper trenger en ekstra beskyttelse og får en egen forskrift etter naturmangfoldlovens § 53.
Utvalgte naturtyper i Sandefjord er:
Statsforvalteren har som oppgave å blant annet kartlegge, informere, veilede og følge opp handlingsplanen for hule-eiker. Som et ledd i denne prosessen har de laget en egen nettside for eika.
Vesentlig beskjæring eller felling av naturtypen hule-eiker krever tillatelse etter plan- og bygningsloven i Sandefjord kommune.
Trua naturtyper:
Trua naturtyper er naturtyper som er vurdert til en av kategoriene: kritisk truet (CR), sterkt truet (EN) eller sårbar (VU) på Norsk rødliste for naturtyper 2018.
Mer informasjon om naturmangfold og arter:
Pollinerende insekter
Pollinerende insekter spiller viktige roller i økosystemet og for matproduksjonen vår. Internasjonalt er nedgangen av disse insektene satt på dagsorden, og regjeringen har utarbeidet en nasjonal pollinatorstrategi for å sikre fortsatt mangfold av villbier og andre pollinerende insekter. Sandefjord kommune arbeider blant annet sammen med landbruksrådgivningen og grunneiere i kommunen for å legge forholdene tilrette for insektene. Mer om hvordan man kan tilrettelegge for pollinerende insekter kan du lese hos Norsk landbruksrådgivning.
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har en egen nettside med lenker til verneområder i Vestfold.
Fra og med 15. juni 2019 er det ulovlig å fiske torsk i Skagerak/Oslofjorden fra Telemark til svenskegrensen. Bakgrunnen for forbudet er at bestanden lenge har vært i svært dårlig forfatning. Forbudet innebærer at det ikke lenger er tillatt å fiske med bunnsatte garn og at torsk som fiskes med snøre skal gjenutsettes.
Fiskeridirektoratet har laget kart over verneområdet. Her kan du lese mer om vernet og også laste ned fiskeforbudsplakat på flere språk (norsk, engelsk, tysk, polsk og litauisk).
Vann har en svært sentral rolle i Sandefjord kommune, men miljøtilstanden i mer enn 75 prosent av våre vassdrag og kystvann er imidlertid for dårlig. Vannforskriften krever at elvene, innsjøene og kystvannet skal oppnå «god økologisk tilstand» innen 2027, og vi må sammen gjøre en stor innsats for å redusere unødvendig forurensing og andre påvirkninger.
Elvene renner på tvers av kommunegrenser, og Norge er delt opp i det vi kaller «vannområder», der kommuner samarbeider for å ta vare på sine felles vassdrag.
Vannområder i Sandefjord kommune:
Vannområde | Samarbeidskommuner | Kontakt vannområdekoordinator |
Horten-Larvik | Horten, Tønsberg, Færder, Sandefjord og Larvik |
Miguel A. Segarra Valls Telefon: 94 24 11 80 |
Numedalslågen | Nore og Uvdal, Rollag, Flesberg, Kongsberg, Sandefjord og Larvik |
Anne Mette Hope Telefon: 99 40 32 11 |
Aulivassdraget | Holmestrand, Horten, Sandefjord og Tønsberg |
Miguel A. Segarra Valls |
Goksjø ligger rett nord for Sandefjord by. Innsjøen er ca. 3 km2 stor, og opp mot 20 meter dyp. Goksjø er godt egnet for rekreasjon og naturopplevelser, for eksempel bading, jakt og fiske.
Jakt- og fiskekort får du hos Goksjø grunneierlag
Det er gjennomført tiltak for å bedre vannkvaliteten i Goksjø, og det er utarbeidet en forvaltningsplan for vannområde "Numedalslågen", som Goksjø er en del av. Dette kan du lese mer om på vannportalen.
Fra 28.3.2022 innføres nye fiskeregler for Sandefjord.
I hovedtrekk innføres det en 100-meterssone utenfor alle anadrome vassdrag, vassdrag hvor det finnes laks og/eller sjøørret, og det er vedtatt 3 utvidete munningsfredningssoner med spesielle bestemmelser i Sandefjord. Forskriften er gjeldende fra 28.3.2022 og er kunngjort på Lovdata.
Fredningssoner:
Det skal gjennomføres naturkartlegging i større deler av kommunen i løpet av 2023. Kartlegging gjennomføres etter miljødirektoratets instruks og publiseres i Miljødirektoratets naturbase i 2024.
Enkelte data for registrerte arter vil bli lagt inn i artdatabankens artskart.
I kartet under er kartleggingsområdene vist, men endringer er forventet i løpet av oppdragsperioden. I tillegg skal det kartlegges i enkelte verneområder og all natur sør av E18 kartlegges.
.
Oppdatert: 05.06.2023 kl.12:43
Publisert: 08.11.2013
Besøksadresse:
Postadresse:
Telefon: 33 41 60 00
Epost: post@sandefjord.kommune.no
Hva forsøkte du å finne?