Oppdatert: 16.05.2023 kl.12:56
Publisert: 30.09.2020
Den 23. september 2020 ble det kunngjort forskrift om et nytt hummerfredningsområde i Sandefjordsfjorden. Dette er sandefjord kommunes andre marine fredningsområde for hummer. Se også hummerfredningsområdet ved Stauper i Tønsbergfjorden.
Fra 2017 til 2020 er det gjennomført en omfattende opprydding av forurenset sjøbunn i Sandefjordsfjorden, og det er utplassert habitater for hummer og fisk i området. Fisk og hummer kom raskt tilbake til området etter at tiltaket var gjennomført. Selve fredningen er et resultat av et initiativ fra Sandefjord dykkerklubb og de folkevalgtes vedtak fra juni 2020, om å søke Fiskeridirektoratet om etablering av et hummerfredningsområde i indre del av Sandefjordsfjorden.
Behovet for fredning kommer som et resultat av endringene vi har sett i fjorden fra slutten av 90 tallet. Forskerne refererer ofte til at det har vært et «regime skifte». Langs Oslofjorden ble det på begynnelsen av 2000-tallet som et eksempel rapportert så mye som 80-90 % nedgang i forekomsten av den økologisk viktige arten sukkertare mange steder. Vi har sett at arter som hummer og kysttorsk har hatt store bestandsendringer.
I 2006 startet arbeidet med å se på effekten av hummerfredningsområder som et mulig tiltak for å bedre situasjonen i Oslofjorden. Det har vist seg at disse områdene ikke bare fungerer godt for å ivareta hummerbestandene, men også har svært positive effekter for kysttorsk og flere andre arter. Et registrert gyteområde for kysttorsk inngår også i det nye hummerfredningsområdet. Fiskerier har en tendens til å fjerne de største individene i artenes forekomster, men i fredningsområder blir de store og gode reproduserende individene spart, slik at egg og larver blir større og av bedre kvalitet og dermed får en større evne til å overleve. I en artikkel fra april 2020 skriver Havforskningsinstituttet om ny forskning som viser at fredningsområdene gir en bonus til områdene rundt seg. Store individer sprer seg ut over grensen og gir tilskudd til fiskeriet.
På Fiskeridirektoratets kartløsning for fiskeri kan man kan se hvilke regler som til enhver tid gjelder. Verneområdet er også lagt inn i kommunekartet. Vernet gjør at det ikke er lov til å fiske med andre redskaper enn håndsnøre, fiskestang, juksa, dorg eller snurpenot i området.
Oppdatert: 16.05.2023 kl.12:56
Publisert: 30.09.2020
Hva forsøkte du å finne?