Sandefjord får nå to forskjellige mRNA-vaksiner. Sandefjord får nå to forskjellige mRNA-vaksiner.

To mRNA-vaksiner

Inntil nå har befolkningen i Sandefjord blitt vaksinert med mRNA-vaksinen fra Pfizer (Cominarty). For å holde tempoet i vaksinasjonen oppe vil vi framover også få forsyninger av Modernas mRNA-vaksine (Spikevax). Begge vaksinene vil bli brukt på vårt vaksinasjonssenter i ukene som kommer.

- Disse to vaksinene baserer seg på samme teknologi, de har lik effekt og regnes av FHI som like sikre å bruke, sier kommuneoverlege Ole Henrik Augestad som legger til at det ikke vil være mulig for de som blir vaksinert å bestemme selv hvilken av disse to vaksinene de skal få.
- Dette fordi de regnes som helt likeverdige og fordi en slik valgmulighet vil komplisere en effektiv gjennomføring av massevaksinasjonen. Det er også slik at vi ikke vet hvilken av disse to vaksinene som vil være tilgjengelig på det enkelte vaksineringstidspunkt, sier Augestad.

Siden kommunen nå framover vil få tilsendt både Moderna og Pfizer i ukjente mengder, er det ikke sikkert dose 2 blir fra samme produsent som dose 1.
- Du kan med andre ord få Moderna som andre dose, selv om du har fått Pfizer som første, eller vice versa, informerer kommuneoverlegen. Dette regnes av FHI som sikkert og trygt.

Samme praksis har også vært gjennomført gjennom lengre tid i andre land, som for eksempel Storbritannia og Canada, med gode erfaringer.

For de som venter på sin andre dose, kan det være greit at vite at det som regel er dose 2 av mRNA-vaksinene som gir mest bivirkninger.
- Dette er ufarlige, men kan være plagsomme bivirkninger, som smerter i armen, feber, hodepine og andre allmennsymptomer. Disse går som regel over i løpet av noen få dager, avslutter Augestad.

Så oppfordringen er den samme som før: Svar på innkallingen til vaksinering, møt opp og bli med i arbeidet for å fullvaksinere Sandefjord.

Oppdatert: 16.09.2021 kl.17:16

Publisert: 16.07.2021