
Om rutinen
Denne rutinen omhandler identifisering, kartlegging og oppfølging av barn som pårørende. Last ned utskriftsvennlig versjon av rutiner her.
Rutinene skal brukes av alle ansatte i HSO og Oppvekst og Helse (KBU) som har tjenestemottakere med psykiske vansker, rusmiddelavhengighet, funksjonsnedsettelser eller alvorlig/kronisk somatisk sykdom eller skade.
Definisjon barn som pårørende
Barn som pårørende defineres i denne rutinen som barn under 18 år, som har nærstående som er syke, har funksjonsnedsettelser eller rusproblemer. Dette gjelder biologiske barn, adoptivbarn, ste- og fosterbarn, og også barn som er pårørende til søsken, ste- og fostersøsken. Ivaretakelse av barn som etterlatte vil ofte være en naturlig videreføring av ansvaret for pårørende.
Barn-som-pårørende ansvarlig
Barn-som-pårørende ansvarlige fremmer arbeidet med barn som pårørende i sine enheter og kan veilede ansatte. Se mer info og oversikt her.
Spør alle tjenestemottakere om de har eller bor sammen med barn/søsken under 18 år.
Hvis ja, gå til trinn 1.
Husk å bruke tolk ved behov gjennom alle trinnene i rutinen.
1. Vurdering
Alle barn som er pårørende skal bli sett og deres situasjon vurdert.
a. Vurder
Forslag til kriterier for vurdering:
- Hvorvidt barnet kjenner til sykdommen eller situasjonen
- Hvorvidt foresatte kommuniserer en forståelse av hvordan hverdagen til barnet blir preget
- Sannsynligheten av at barnets hverdag blir påvirket av situasjonen (f.eks. endringer i rutiner, venner, fritidsaktiviteter)
- I hvilken grad barnet blir ivaretatt av omsorgspersoner eller støtteapparatet
Vurder om tjenestemottakers helsesituasjon er slik at den får, eller må antas å få, vesentlige konsekvenser for barn eller søsken.
- Hvis ja, se trinn 2.
- Hvis nei, gjør nye vurderinger regelmessig.
- Om foresatte ikke ønsker å involvere pårørende barn, se mer info her
b. Gi informasjon
Gi informasjon til foresatte om barns behov som pårørende. Se infoark her.
c. Dokumenter
Dokumenter i tjenestemottakers journal.
2. Kartlegging
Når helsesituasjonen kan medføre at barnet blir utrygt eller sårbart, skal deres perspektiv bli tatt i betraktning gjennom en kartlegging.
a. Innhent samtykke
Ett samtykkeskjema for tjenestemottaker og ett for hvert barn (se skjema her). Husk gjeldende regler vedrørende foreldreansvar og delt omsorg.
Om foresatte ikke ønsker å involvere pårørende barn, se her for mer informasjon.
b. Kartlegg behov
Kartlegg barnets behov i dialog med foresatte og helst sammen med barnet (se skjema her). Det skal fylles ut ett kartleggingsskjema for hvert barn.
c. Dokumenter
Dokumenter i tjenestemottakers journal og send kopi av notat til barnets journal på helsestasjon via dokumentsenteret.
3. Informasjon
Barn som pårørende har behov for informasjon om nærståendes helsesituasjon. Informasjon kan gis både av foresatte og ansatte.
a. Støtt foresatte
Veiled foresatte i å snakke med barn om sykdom og behandling.
Tips gjerne om nettside www.parorendesenteret.no/ta-vare-pa-barna.
b. Informasjonssamtale til barn ved behov
Inviter barn til en informasjonssamtale om nærståendes helsesituasjon ved behov (se verktøy her). Barn-som-pårørende ansvarlige kan bistå med veiledning.
Eksempler på møteform:
- Med eller uten foresatte
- Sammen med barneansvarlige
- Samkonsultasjon med helsesykepleier
- Besøk med omvisning på behandlingssted eller institusjon
c. Informer nettverk
Bistå familien med å informere barnehage, skole og eventuelt andre i barnets nettverk (se samtykkeskjema her).
Om foresatte foretrekker å informere selv, sjekk gjerne ved senere tidspunkt om dette er fulgt opp.
d. Vurder behov
Vurder hvilke tiltak barnet og familien har behov for i sin videre oppfølging (se trinn 4).
e. Dokumenter
Dokumenter i tjenestemottakers journal og send kopi av notat til barnets journal på helsestasjon via dokumentsenteret.
4. Samhandling
Barn som pårørende kan ha behov for støtte som skal ivaretas av samhandlende instanser.
a. Gi informasjon om tilbud
Gi informasjon om ulike tilbud og hjelp familien med å orientere i støtteapparatet. Se mer informasjon om tjenester rettet mot barn og unge her.
b. Innhent samtykke
Ett samtykkeskjema for tjenestemottaker og ett for hvert barn (se skjema her). Husk gjeldende regler vedrørende foreldreansvar og delt omsorg.
c. Gå i dialog med samhandlende instans
Avklar hvilke tiltak barnet og familien har behov for videre og hjelp familien med å etablere kontakt.
Eksempler på type tiltak:
- Oppfølging i kommunale tjenester for barn og unge
- Oppfølging i spesialisthelsetjenesten via fastlege
- Avlastningstjenester i hjemmet
- Støtte i hverdagen
d. Dokumenter
Dokumenter i tjenestemottakers journal og send kopi av notat til barnets journal på helsestasjon via dokumentsenteret.
5. Bekymring
Ved bekymring for barnets omsorgssituasjon, følg interne rutiner der disse foreligger.
a. Drøft bekymring
Drøft med den det gjelder, eventuelt med overordnet først. Ved behov, drøft anonymt med barneverntjenesten.
b. Bekymringsmelding
Ved alvorlig bekymring, send bekymringsmelding til barneverntjenesten.
c. I akutte situasjoner
Kontakt politi i akutte situasjoner. Sørg for at barnet har tilsyn av en voksen og at omsorgen er tilfredsstillende.
Barneverntjenesten: 33 41 65 30
Barnevernvakta (etter arbeidstid): 33 31 02 03
Politi: 02800
Utfyllende informasjon
Om foresatte ikke samtykker
- Start med å være nysgjerrig – hva er grunnen til at de ikke ønsker å involvere barn? Det kan ligge frykt og skam knyttet til sykdom og hvordan dette preger barnas liv. Det er viktig at du bruker tid og ser på den lovpålagte oppgaven som en prosess der foreldre gjennom eventuelt flere samtaler får informasjon og forståelse for viktigheten av at barn som pårørende ivaretas, slik at samtykke gis.
- Forsikre foresatte om at de selv velger hvor mye og på hvilken måte informasjonen gis.
- Om foresatte allikevel ikke gir samtykke og det vurderes at barnet har behov for informasjon eller oppfølging, er det en del informasjon man kan dele uten samtykke og uten at man bryter taushetsplikten. Se mer informasjon om samtykke under
- Hvis samtykke ikke gis skal dette journalføres.
- Om mangelen på samtykke gir grunnlag for bekymring for barnets omsorgssituasjon, utløses meldeplikten. (Se trinn 5)
Mer om samtykke
Se utskriftsvennlig version her.
- Barnas rettigheter veier tungt
Barns rettigheter er sikret i Lov om barn og foreldre samt i FNs Barnekonvensjon, som er ratifisert og gjelder som norsk lov. Begge lovene samt Grunnloven fastholder hensynet til Barnets beste i saker vedrørende barn som pårørende. All faglig forsvarlighet tilsier at forebygging av problem hos barn som pårørende skjer ved at barnet får informasjon og oppfølging etter behov. Barn skal kunne få si sin mening om eget behov, kontakt med andre tjenester og andre hjelpetilbud. Avhengig av alder har barnet rett til å bli hørt i saker som angår dem, og barnets meninger skal tillegges vekt.
- Helsepersonell er pliktig
Helsepersonell har plikt til å bidra til at barn som pårørende får informasjon og nødvendig oppfølging nettopp for å ivareta deres behov (Helsepersonelloven § 10 a). Barn og unge trenger ikke vise symptomer før lovens plikt gjør seg gjeldende. Foresatte vil ofte ha behov for å drøfte bekymringer rundt sine barn, og et godt samarbeide med barn og foreldre styrker arbeidet med barn som pårørende. Det er viktig at helsepersonell bruker tid og ser på den lovpålagte oppgaven som en prosess der foreldre gjennom evt flere samtaler får informasjon og forståelse for hensikten og viktigheten av at barn som pårørende ivaretas, slik at samtykke gis.
- Forelder med foreldreansvar kan samtykke
Samtykke skal innhentes fra person med rett og plikt til å ta avgjørelser for barnet i personlige forhold, slik en person med foreldreansvar har jfr Lov om barn og foreldre. Dersom det er gjort vedtak om omsorgsovertakelse etter Barnevernsloven, er det barnevernet som skal samtykke.
- Samtykke fra en eller begge foresatte
Begge foresatte skal i utgangspunktet samtykke til helsehjelp til barnet. Noen avgjørelser vil kreve samtykke fra begge foresatte dersom delt foreldreansvar jfr Lov om barn og foreldre § 30 og § 37. Sistnevnte sier imidlertid at den barnet bor sammen med kan ta avgjørelser som gjelder vesentlige sider ved omsorgen for barnet, uten at den andre foreldrene kan motsette seg dette. Det er også tilstrekkelig med samtykke kun fra en foresatt for å yte helsehjelp til barnet/barna, dersom kvalifisert helsepersonell vurderer at helsehjelpen er nødvendig for å unngå skader eller symptomer (Pasientrettighetsloven §4-4).
- Informasjon som kan gis uten samtykke
Vedrørende det å gi informasjon til barnet, skilles det juridisk mellom Generell informasjon og Pasientinformasjon: Taushetsbelagt informasjon (pasientinformasjon) kan gis til barn når det foreligger informert samtykke fra foresatte. Slik informasjon kan også gis til barn dersom barnet/barna allerede er kjent med opplysninger, uten at det er brudd på taushetsplikten jfr Helsepersonelloven § 23 nr 1.
Generell informasjon om årsak, symptomer og behandling kan gis til barn dersom ikke begge foresatte samtykker. En bygger da informasjon ut fra det barnet selv kjenner til. Generell informasjon som omhandler pårørenderollen kan også gis uten samtykke, for eksempel at barn ikke kan lastes for foreldrenes sykdom, at foreldrene får god hjelp, besøksmuligheter, hva man kan vente seg av behandlingsinstansen og hvordan barna kan få hjelp til å mestre situasjonen.
- Samtykke er avgrenset
Det bør avklares med foresatte om det er informasjon de ikke ønsker at deles med barnet/barna. Her kan det gjøres avtaler om konkrete temaer som helsepersonellet kan informere barnet/barna om.
- Der foresatte ikke kan samtykke grunnet helsetilstand
I situasjoner hvor det ikke er en foreldre/foresatte som kan avgi samtykke grunnet helsetilstand, kan helsepersonellet vurdere om tjenestemottaker ville ønsket at barn skulle få informasjon, og ta stilling til om det foreligger presumert samtykke.
- Bekymringsmelding
Hvis foreldre/foresatte ikke samtykker til at informasjon og oppfølging kan gis, og det foreligger mistanke om omsorgssvikt, skal det sendes bekymringsmelding til barnevernet.
- Samarbeidene helsepersonell
Samarbeidende personell (eks. fastlege, helsestasjon, skolehelsetjeneste, barne- og ungdomspsykiatri) kan informeres uten samtykke når det er nødvendig for å ivareta barnets/barnas behov, med mindre tjenestemottaker motsetter seg det § 25, tredje ledd).
- Dokumentasjon
Hvis samtykke ikke gis skal dette journalføres.
- Helserettslig myndig
Når man fyller 16 år er man helserettslig myndig. Det vil si at man kan gå til lege, psykolog og annet helsepersonell uten at foreldrene trenger å få informasjon om helsehjelpen.
Mer om dokumentasjon
Se utskriftsvennlig versjon her
Følgende er anbefalt fra advokat Marie Elise Schubeler Reiten, Sandefjord kommune 23.06.22:
I pasientjournalforskriften § 8 står det at følgende opplysninger kan være relevant og nødvendig at fremgår av pasientens (i dette tilfelle barnets) journal:
- opplysninger om pasient med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom eller skade som har mindreårige barn eller mindreårige søsken, jf helsepersonelloven § 10a
- opplysninger om foreldre eller andre omsorgspersoner som har konsekvens for barnets behandlingssituasjon
Det er dette som er hjemmelen for at kartleggingsnotatet skal legges ved barnets journal også.
Det skal opprettes egen journal på hvert barn dersom det er behov for videre oppfølging direkte av barnet. Helsepersonell kan nedtegne opplysninger om foreldres/foresattes helsetilstand i barnets/barnas journal, når opplysningene er relevante og nødvendige for barnets/barnas oppfølging, jf pasientjournalforskriften § 8, bokstav b og c.
Kartleggingsnotat fra samtale med tjenestemottaker skal inntas i barnets/barnas journal. For øvrig dokumenteres relevante og nødvendige opplysninger fra gjennomførte tiltak/tverrfaglig samhandling samt helsepersonells vurdering av om barnet/barna er godt nok ivaretatt på følgende måte.
Det skal som rutinen sier, også dokumenteres om tjenestemottaker ikke samtykker.
Lovgrunnlag, veiledere og nettsider
Lover
Veiledere
Nettsider
Vedlegg til rutinene
Samtykkeskjema
Kartleggingsskjema
Plakat om barn som pårørende
Infoark om barn som pårørende
Plakat rutiner barn som pårørende
Har du tilbakemeldinger på rutinene eller vedleggene? Vi vil gjerne høre! Kontakt oss her.