Oppdatert: 18.09.2023 kl.14:38
Publisert: 18.11.2013
Miljørettet helsevern omfatter de faktorene i miljøet som kan ha innvirkning på helsen, for eksempel biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer. Kommunen har ansvar og myndighet for fagområdet miljørettet helsevern. Fagområdet jobber for å fremme befolkningens helse, og beskytte mot forhold som kan ha negativ innvirkning på helsen. Eksempler på innsatsområder innen miljørettet helsevern er inneklima og sikkerhet i barnehager og skoler, lokale støykilder og hygieniske forhold i svømmehaller og tatoveringsvirksomheter.
Forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og fritidsordninger (ekstern lenke) har som overordnet mål å bidra til at miljøet i barnehager og skoler fremmer helse, trivsel og gode miljømessige forhold samt forebygger sykdom og skader.
Helsedirektoratet har utviklet en veileder til forskriften (ekstern lenke).
Barnehager, skoler og dagmammaer som omfattes av forskriften, jf. § 2, skal være godkjent av kommunen. Før etablering, utvidelse eller endring av en barnehage eller skole, må det sendes inn søknad til miljørettet helsevern.
For nye barnehager/skoler, eller ved større bygningsmessige endringer, deles godkjenningsprosessen vanligvis i to trinn. Først søkes det om samtykke til planer. Når bygget begynner å nærme seg ferdig, søkes det om godkjenning. Eksisterende virksomheter som ikke godkjent kan sende inn søknad trinn 1 og trinn 2 samtidig.
Søknadsskjema for samtykke til planer for barnehage eller skole - skjema trinn 1
Søknadsskjema om godkjenning av barnehage og skole - skjema trinn 2
Kommunens rådgivere i miljørettet helsevern kan gi råd og veiledning i forbindelse med støyplager. For støy på arbeidsplassen, kontakt din bedriftshelsetjeneste eller Arbeidstilsynet (ekstern lenke).
Miljøverndepartementet har fastsatt veiledende grenseverdier for støy fra bygg- og anleggsaktiviteter. Skal du utføre nattarbeid eller annet arbeid som overskrider grenseverdiene for bygg- og anleggsstøy i Retningslinje for behandling av støy i arealplanleggingen (T-1442/2021), kapittel 6, må du søke kommunen om tillatelse. Støyende arbeid på natt skal ikke forekomme uten tillatelse fra kommuneoverlegen. Nattperioden er fra kl. 23.00 til kl. 07.00.
Søknad om overskridelse av støygrenser ved bygg- og anleggsvirksomhet
Utendørs arrangementer der det skal benyttes høyttaleranlegg etter kl. 19.00 må på forhånd tillates av kommuneoverlegen ved miljørettet helsevern. Det kan gis tillatelse til å spille musikk frem til kl. 22.00 søndag til torsdag og til kl. 23.00 fredag og lørdag, og ytterligere en time for opptil seks arrangementer per arrangementssted per halvår.
Det totale antallet arrangementer det gis tillatelse til per arrangementssted vil være basert på en vurdering av den helhetlige støybelastningen for omgivelsene.
Søknad sendes til miljørettet helsevern minimum tre uker før arrangementstart. Slik søker du om utendørs arrangement
Alle arrangører, restauranter og serveringssteder skal følge anbefalingene i Helsedirektoratets veileder - Musikkanlegg og helse. Veileder til arrangører og kommuner IS-0327 ved bruk av musikkanlegg, både innendørs og utendørs.
Miljødirektoratets nettsider om støy (ekstern lenke)
Arbeidstilsynets nettsider om støy (ekstern lenke)
Radon er en usynlig og luktfri gass som dannes kontinuerlig i jordskorpa. Utendørs vil radonkonsentrasjonen normalt være lav, og helsefare oppstår først når gassen siver inn og oppkonsentreres i vårt innemiljø. Radonnivået bør være så lavt som praktisk mulig og alltid under 200 Bq/m3. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anbefaler alle å måle radon i hjemmet sitt.
Les mer om radon på DSAs nettsider (ekstern lenke).
Skadedyr er insekter, fugler, pattedyr og andre levende organismer som kan overføre smittsomme sykdommer eller forårsake andre sykdommer eller helseproblemer til mennesker. De kan også gjøre materiell skade og dermed utløse behov for bekjempelse.
Forskrift om skadedyrbekjempelse (ekstern lenke) stiller krav om at eier eller bruker av bygning osv., skal sørge for tiltak for å forebygge skadedyr. Hvis skadedyr oppdages, vil det i mange tilfeller også være krav om at det settes i gang tiltak for å utrydde skadedyrene. Kommunens fagområde for miljørettet helsevern har ansvar for å føre tilsyn med bestemmelsene i forskriften.
Les mer om skadedyr på Folkehelseinstituttets nettsider (ekstern lenke).
Mattilsynet (ekstern lenke) skal kontaktes om syke villkatter og andre syke dyr.
En rekke virksomheter og tiltak skal etter folkehelseloven og tilhørende forskrifter meldes til kommunen, eller søke godkjenning fra kommunen, før oppstart og ved vesentlige utvidelser eller endringer. Dette gjelder blant annet frisør- hudpleie- tatoverings- og hulltakingsvirksomhet samt asylmottak, hospitser, kjøletårn/luftskrubbere og badeanlegg mv. Mer informasjon om melde- og søknadsplikt finner du på denne nettsiden.
Miljørettet helsevern tar badevannsprøver i sommersesongen. Les mer om badevann og prøveresultater på denne nettsiden.
Oppdatert: 18.09.2023 kl.14:38
Publisert: 18.11.2013
Besøksadresse:
Postadresse:
Telefon: 33 41 65 80
Epost: post@sandefjord.kommune.no
Hva forsøkte du å finne?