Oppdatert: 29.03.2021 kl.13:20
Publisert: 01.12.2020
Se oppdatert informasjon fra helsenorge på temaet om karantene og isolasjon.
Videoer om hjemmekarantene og isolasjon på ulike språk (Folkehelseinstituttets youtube-kanal)
Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene og bør testes. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.
Du blir definert som nærkontakt hvis du, innen 48 timer før personen med bekreftet smitte fikk de første symptomene, har hatt:
Dersom personen med bekreftet smitte ikke har symptomer, gjelder det innen 48 timer før den positive testen ble tatt.
Dersom du er i smittekarantene og får symptomer, skal du behandles som sannsynlig covid-19-smittet. Det betyr at du må teste deg, og være i isolasjon fram til prøvesvar foreligger.
Smittesporing er en omfattende jobb for kommunene. Det er derfor anbefalt å begrense og ha oversikt over hvem som er nærkontaktene dine.
Les mer om nærkontakter og smittesporing på helsenorge
Karantene er viktig for å begrense smittespredningen og holde samfunnet åpent. Det er nå innført nasjonale regler for personer i ventekarantene. Det er fra mandag 29. mars innført i Covid-19-forskriften at personer som deler bolig med et husstandsmedlem som er i smittekarantene skal være i ventekarantene.
Ventekarantene opphører når:
Ventekarantene gjelder ikke for personer som ved godkjent laboratoriemetode kan dokumentere at de i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19. Det kreves dokumentasjon fra norsk helse- og omsorgstjeneste.
Ventekarantene gjelder heller ikke for personer som er vaksinert mot korona, eller dersom husstandsmedlemmet i smittekarantene er vaksinert. Personer regnes som vaksinert 3 uker etter første dose er satt. Unntaket gjelder i 6 måneder etter at personen ble vaksinert.
Det settes inn store ressurser på smittesporing. Til dette arbeidet er det etablert et smittesporingsteam som består blant annet av pensjonerte helsesykepleiere og andre spesialistsykepleiere. Kommunen har også tatt i bruk et eget digitalt verktøy (ReMin) som bidrar til et mer effektivt og systematisk sporingsarbeid.
Om en person blir smittet av koronavirus, settes det i gang et omfattende smittesporingsarbeid. Arbeidet foregår slik at en smittesporer snakker direkte med personen som er smittet.
Man kartlegger aktiviteter, bevegelser og personer den smittede har vært i kontakt med, for å identifisere hvor vedkommende kan ha blitt smittet og personer vedkommende selv kan ha smittet. Dette kalles nærkontakter. Alle som har vært i nærheten (under to meter) av den smittede personen i mer enn 15 minutter de siste 48 timene før personen fikk symptomer, skal kontaktes og gis oppfølging. Disse ringes opp av en smittesporer som gir råd om smittevern og hvordan man skal forholde seg i karantene. Den eller de som tester positivt, blir fulgt opp av egen fastlege.
Smittesporing er et møysommelig men viktig arbeid – en av pilarene i smittevernet vårt.
Personvernerklæring for ReMin smittesporing
Testing, isolering, smittesporing og karantene (TISK) sammen med målrettede kontaktreduserende tiltak har siden epidemiens start vært et hovedvirkemiddel for å stoppe lokale utbrudd og holde epidemien under kontroll. Forsterket TISK er for situasjoner med mistanke om muterte virus eller bekreftet mutert virus, eller ved store og uoversiktelige utbrudd.
Les mer om forsterket TISK på folkehelseinstituttets sider
En utbredt bruk av Smittestopp er et viktig ledd i et forsterket TISK-arbeid for å få informasjon om å teste seg raskt ut til nærkontakter som ikke er husstandsmedlemmer. Smittestopp er frivillig å bruke, og du kan lese mer om appen og hvordan laste den ned på helsenorge.no
Hovedregelen er at alle som ankommer Norge etter å ha være i et rødt land eller område skal gjennomføre karantenen helt eller delvis på karantenehotell. Varigheten av reisekarantenen er 10 døgn uansett hvor du skal gjennomføre den.
Oppdatert: 29.03.2021 kl.13:20
Publisert: 01.12.2020
Hva forsøkte du å finne?