Ordførerens hilsen for påsken

Kjære innbyggere i Sandefjord kommune

Årets påskeinngang er preget av en svært spesiell situasjon i verden, i Norge og i Sandefjord. Snart fire uker er gått siden de mest inngripende og begrensende tiltak for befolkningen i fredstid ble innført. Samtidig stiger smittetallene og dødsfallene. I går besluttet regjeringen gjenåpning av barnehager fra 20. april, oppheving av hytteforbudet fra samme dato, og en gradvis åpning av skoler fra 27. april. Fra utgangen av april kan blant annet frisørsalonger åpne igjen, og en-til-en-samtaler innenfor ulik helsebehandling blir tilgjengelige igjen noen dager før dette.

Likevel antar jeg at vi må leve med relativt omfattende tiltak i lang tid fremover. Både sykdommen og tiltakene for å hindre den, har allerede rammet mange innbyggere, helsemessig som økonomisk. Over 12 prosent av innbyggerne i Sandefjord er registert helt eller delvis arbeidsledige. Samtidig rammes næringslivet hardt. Heldigvis kommer det statlige tilskudd og ordninger som skal hjelpe. Men her er det viktig at også kommunen gjør konkrete tiltak for å sikre våre lokale bedrifter. Flyplassen vår falt i utgangspunktet utenfor den statlige «kontantstøtten» for næringslivet. Etter en prosess via våre stortingsrepresentanter, ser det imidlertid ut til at situasjonen løser seg.

Korona-situasjonen har krevd og vil fortsatt kreve ekstra mye av kommunens ansatte på mange områder. Sandefjord kommune er førstelinje i helsekjeden. Våre tjenester er med på å avgjøre hvordan pandemien utvikler seg videre. Mange tusen skoleelever får i tillegg sin undervisning digitalt, og kommunen skal tilby tjenester og hjelp til mennesker i vanskelige situasjoner. Virksomheten vanskeliggjøres også av at folk må jobbe hjemmefra. Innsatsen jeg ser hos kommunens ansatte er betydelig. Kommunen leverer også kultur i disse tider, enten det er streamede konserter fra Hjertnes eller utendørs drive in kino.

Kristeledelsen i kommunen har møter gjennom hele påsken. Det blir løpende lagt ut aktuell informasjon på nettsidene og i innbyggerappen.

Kommunen som demokratisk arena er midlertidig digitalisert, med systemer som er rigget på svært kort tid. Sammen med Microsoft jobber Sandefjord kommune for å utvikle verktøyene som gjør at politiske møter kan gjennomføres slik reglene sier. Blant annet skal allmennheten sikres innsyn i hva som diskuteres og vedtas. Noen møter er allerede avholdt digitalt. Systemene fungerer stadig bedre, og jeg ser frem til at de politiske møtene etter påske kan gjennomføres som planlagt, selv om vi folkevalgte ikke kan møtes fysisk på Rådhuset.

I mellomtiden oppfordrer jeg dere alle til å benytte påskedagene godt. For at krisen skal gå over, er det viktig at rådene fra helsemyndighetene fortsatt følges. Tenk også gjennom hvordan hver og en kan hjelpe dem som har det vanskelig gjennom påskedagene.

Bruk også god tid med de nærmeste og nyt gjerne vår flotte natur. En rekke forslag til turer og aktivteter finner du her: https://bit.ly/2V9zhDL

Jeg ønsker hver og en av dere en riktig god påske!

 

Med hilsen Bjørn Ole Gleditsch ordfører