Oppdatert: 25.11.2022 kl.11:59
Publisert: 27.11.2013
Einar Idland, telefon 33 43 81 68
Bergljot Styrvold, telefon 33 43 81 61
Åse Ånestad, telefon 33 43 81 66
Ingar Aasestad, telefon 33 43 81 60
Terje Rasmussen, telefon 33 43 81 62
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
Grønt Fagsenter-landbruksportal Vestfold
Norsk Landbruksrådgivning Viken
Mattilsynet-Regelverk rundt import av fôr
NIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi
Dyrka jord er et resultat av tusenvis av år med naturlige jordsmonndannende prosesser. Dyrka jord utgjør bare 3 % av Norges landareal, og er i realiteten en ikke-fornybar ressurs. Bare litt over 1/3 av dette er egnet til matkornproduksjon. Bevaring av dyrka jord er en forutsetning for å sikre matforsyningen i landet både på kort og lang sikt.
Hvis du eier et jordbruksareal, så har du driveplikt i henhold til jordlovens § 8. Området skal dyrkes eller beites.
Driveplikten i henhold til jordloven kan oppfylles ved at arealet blir leid bort som tilleggsjord til annen landbrukseiendom. En forutsetning er at leieavtalen er på minst 10 år om gangen uten at eieren har anledning til å si opp avtalen. Avtalen må være skriftlig og føre til driftsmessige gode løsninger. Kommunen kan bidra med en mal for jordleieavtale.
For mer informasjon, se Landbruksdirektoratets nettside om driveplikt.
Driveplikten gjelder ikke skog. For skog gjelder skogbruksloven.
Dersom du ønsker å dyrke nye areal til jordbruksformål, må du søke kommunen om godkjenning. Det må utarbeides plan for nydyrkingsarbeidet med kart over området som skal nydyrkes. Det bør også ligge ved en plan for drenering.
Her finner du søknadsskjema for godkjenning av plan for nydyrking
Landbruksforetak som mottar produksjonstilskudd kan ikke, uten samtykke fra kommunen, foreta inngrep av negativ betydning for kulturlandskapet.
Slike inngrep vil være:
Normal skjøtsel av eiendommen regnes ikke som slike inngrep.
Dersom du ønsker å foreta inngrep i kulturlandskapet kan du ta kontakt med kommunen for en forhåndsvurdering eller skrive en søknad til kommunen som vil vurdere tiltaket. Legg gjerne med et kart der tiltaket er tegnet inn.
Vi minner om at inngrepene som er beskrevet ovenfor kan kreve særskilt tillatelse etter annet regelverk, som jordlova, vannressursloven, naturvernloven, kulturminneloven eller plan- og bygningsloven.
Mot vassdrag og kanaler skal det avsettes en to meters vegetasjonssone som ikke skal jordarbeides. For områder med erosjonsfare og som ligger innenfor nedbørsfelt til et sårbart vassdrag eller kystområde, kan fylkesmannen i tillegg sette regionale krav til jordarbeidingsrutiner eller andre tiltak. Slike krav er ikke fastsatt i Sandefjord kommune per dags dato.
Brudd på ett eller flere av miljøkravene ovenfor kan gi reduksjon eller avkorting i produksjonstilskuddet.
Landbruksdirektoratet har mer informasjon om miljøhensyn i jordbruket og om bondens miljøplan og regionalt miljøprogram.
Det er forbudt å spre floghavre!
Hvis du har mistanke om floghavre på eiendommen din må du melde fra til landbrukskontoret i kommunen og sende en planteprøve til analyse sammen med et registreringsskjema. Legg planten i en tett papirpose (ikke plast) ved forsendelsen.
Hva må du gjøre:
Se mer informasjon på nettsiden til Mattilsynet om bekjempelse av floghavre
Personell fra landbrukskontoret og Mattilsynet vil foreta stikkprøvekontroller på eiendommer for å påse at floghavre blir bekjempet effektivt.
Frierklæring?
Hvis du mener å ha utryddet floghavren, kan du søke om offentlig inspeksjon den påfølgende vekstsesongen. Frist før å søke er 1. februar. I kontrollårene må det dyrkes bygg eller vårhvete på det skiftet floghavren har vært.
Dersom kontrollen i to vekstsesonger på rad ikke finner floghavre, erklærer Mattilsynet eiendommen som fri for floghavre.
Foretak som kan dokumentere produksjonssvikt på grunn av klimatiske årsaker som det ikke er mulig å sikre seg mot, kan søke om tilskudd ved produksjonssvikt.
Meld i fra i tide!
Før du søker om erstatning må du melde fra om skaden til kommunen . Dette må du gjøre så snart du er klar over at skade har skjedd eller kan oppstå. Det blir ikke gitt tilskudd til foretak som ikke har meldt skaden før innsendt søknad. Dette er for at kommunen skal ha mulighet for å kontrollere hva som var årsak til skaden.
Søknadsfrist for erstatning for avlingssvikt er 31. oktober det året skaden oppsto.
Du kan søke om tilskudd via denne lenken (elektronisk søknad).
Søknader attesteres av kommunen og Fylkesmannen saksbehandler søknaden. Klageinstans er Statens landbruksforvaltning.
På nettsidene til Landbrukdirektoratet finner du mer informasjon om tilskudd ved produksjonssvikt ved avlingsskade.
Mattilsynet har ansvar for godkjenning av plantevernmidler i Norge. Det settes strenge krav til midler som skal godkjennes, spesielt med tanke på uheldige effekter i forhold til helse og miljø, se mer i forskrift om plantevernmidler.
De som bruker eller omsetter plantevernmidler har ansvar for å følge regelverket som omfatter import, salg og bruk av plantevernmidler.
Hvem kan få autorisasjon?
Autorisasjon kan bare gis til personer over 18 år og som har gjennomgått obligatorisk autorisasjonskurs og bestått eksamen, samt dokumentert yrkesmessig behov for adgang til kjøp og bruk av plantevernmidler. Hobbydyrkere kan ikke få autorisasjon. Autorisasjonen er gyldig i 10 år fra avlagt prøve. Ved fornyelse gjelder tilsvarende krav som ved første gangs utstedelse.
Hvordan få autorisasjon?
På mattilsynets nettsider finner du mer informasjon om autorisasjonskurs for plantevernmidler.
Plantevernguiden.no er en nettbasert tjeneste som gir deg en samlet oversikt over godkjente kjemiske og biologiske plantevernmidler.
Lagring og spredning av avløpsslam er regulert i forskrift om gjødselvarer m.v. av organisk opphav. Reglene forvaltes av helse- og landbruksmyndighetene i kommunen. Ved bruk av avløpsslam skal det sendes melding til kommunen.
Meldeskjema for spredning av avløpsslam til mottakere i Sandefjord kommune
Miljøavdelingen hos Statsforvalteren stiller krav i forbindelse med hogst i kantsoner mot vassdrag der kantsonen er omgitt av skog, se veileder.
Oppdatert: 25.11.2022 kl.11:59
Publisert: 27.11.2013
Besøksadresse:
Postadresse:
Telefon: 33 43 81 68
Epost: post@sandefjord.kommune.no
Landbrukskontoret holder til over biblioteket i Andebu sentrum.
Kontoret er åpent for publikum i ordinær åpningstid (8.00- 15.30), men det kan være lurt å avtale tid på forhånd. Velkommen!
Hva forsøkte du å finne?