Krav til private avløpsanlegg – dette må du vite
Ved bygging av nytt privat anlegg eller oppgradering av eldre anlegg må det søkes om utslippstillatelse og tillatelse til tiltak. Med mindre avløpsanlegg menes minirenseanlegg, gråvannsanlegg, slamavskillere, pumpekummer og tette tanker.
Du som eier er ansvarlig for at anlegget fungerer som det skal og oppfyller gjeldende krav til rensing og utslipp.
Mange mindre private avløpsanlegg i kommunen er av eldre dato og tilfredsstiller ikke dagens rensekrav. Det kan for eksempel komme av for lite volum i slamavskilleren, det er et sandfilter eller en spredegrøft som er av eldre dato og ikke er dimensjonert for dagens vannforbruk eller feil eller mangler ved tanker, kummer og lignende. Kommunen driver med opprydning for å sørge for at dette blir fulgt opp. Alle som har avløpsanlegg som ikke tilfredsstiller dagens krav, får krav om oppgradering innen 2027. Dersom dette gjelder din eiendom, vil du få et konkret varsel og pålegg med frist for gjennomføring.
Bebyggelsens størrelse, tetthet på naboene og nærheten til eksisterende kommunalt avløpsnett er avgjørende for fremgangsmåte.
Les mer i forskrift om tømming av private avløpsanlegg for Sandefjord kommune.
Vannforskriften har fastsatt miljømål for vannkvaliteten i henhold til EUs vanndirektiv. Målet er at alle vassdrag skal ha god økologisk og kjemisk tilstand.
Utslipp fra eldre og utilstrekkelige avløpsanlegg er en betydelig kilde til forurensning i kommunen. Dette påvirker både miljøet og folkehelsen. Derfor er opprydding i spredt avløp et prioritert tiltak i både nasjonale og kommunale planer, inkludert Sandefjord kommunes Hovedplan for vann og avløp og den statlige Helhetlige tiltaksplanen for Oslofjorden.
Kommunen har ingen støtteordning i forhold til tilknytning til kommunal avløpsledning eller oppgradering av privat avløpsanlegg.
Det kan søkes om refusjon av inntil 50 prosent av tilkoblingsavgiften, dersom dere velger en fellesløsning og kobler dere til kommunalt nett, men dette gjelder bare tiltak som skjer på eget initiativ før pålegg er gitt fra kommunen. Hver søknad blir behandlet politisk, og eventuell støtte utbetales til det laget eller fellesskapet som står for tiltaket, se politisk vedtak i sak 137/21 i Hovedutvalg for Miljø- og Plansaker 16.6.2021.
Det må betales gebyr for bruk av private avløpsanlegg. I Gebyrlisten finner du gjeldene priser under overskriftene "Slamgebyr" og "Miljøgebyr private avløpsanlegg" ganske langt ned på siden.
Kommunen er forurensningsmyndighet og fører tilsyn etter forurensningsforskriften. Tilsynet skal blant annet sørge for at avløpsanlegg ikke fører til forurensning eller helseplager, og etterse at vilkår i tillatelser blir fulgt. Miljøgebyret er innført for å dekke opp kostnadene ved gjennomføring av lovpålagt tilsyn på avløpsanlegg som faller inn under kapittel 12 og 13 i forurensningsforskriften.
Sandefjord kommune har ikke egne forskrifter med strengere rensekrav enn de nasjonale kravene (90 % reduksjon av fosfor og organisk stoff). Likevel kan kommunen stille strengere krav ved behandling av søknader om utslipp, dersom det er nødvendig for å beskytte miljøet eller hensynet til brukere av området. Dette er hjemlet i forurensningsforskriften §12-5, som gir kommunen rett til å fravike standardkravene (§12-7 til §12-13) ved spesielle lokale forhold. Kommunen har derfor i flere år krevd ekstra rensing til minirenseanlegg, særlig for å redusere bakterier, virus og restfosfor i avløpsvannet.
Slamtømming
Mindre avløpsanlegg har behov for regelmessig tømming av slam/septik med slamsugebil. Hvor ofte det skal tømmes avhenger av type anlegg og belastning. Mer informasjon om tømmefrekvens kan du finne i kommunens forskrift om tømming av private avløpsanlegg.
Ordinær tømming i frekvens dekkes av kommunale gebyr for slam. I tillegg kommer slambehandlingsgebyr som dekker rensing av slam ved renseanlegget.
Kommunen avholder anbudskonkurranse for slamtømming, og nå er det Norva 24 Vestfold vi har avtale med.
Ved behov for tømming kan dere kontakte Norva 24 Vestfold direkte på telefon: 33 31 82 30.
Velge riktig avløpsløsning
Hvilken avløpsløsning man bør velge er avhengig av naturforhold, avstand til brukerinteresser (drikkevann, rekreasjon og jordvanning mm.) og tetthet på naboene.
Et fagkyndig firma skal hjelpe med valg av renseløsning som er egnet for din eiendom, de skal også stå for søknadspapir til kommunen.
Før fagkyndig firma kommer på befaring på din eiendom bør du tenke gjennom følgende:
Vi oppfordrer alle til å ta kontakt med naboene, hytteforening eller vei-/vann-lag for å vurdere samarbeid om felles avløpsløsninger, enten det gjelder felles renseanlegg eller felles tilknytning til kommunalt avløpsnett. Kontakt et fagkyndig firma som kan prosjektere en felles renseløsning for området eller felles tilknytning til kommunalt nett via for eksempel en pumpeledning.
- Økonomisk er det fordelaktig at flere deler avløpsanlegg, både i etableringskostnader og driftsutgifter. I tillegg trenger renseanlegg jevnt tilførsel for å kunne rense godt. Større anlegg har derfor mindre driftsproblemer på grunn av mindre variasjon i tilførsel.
- Kommunen kan være behjelpelig med eksempler på avtaler for etablering av VA-lag og erklæring om rettighet i fast eiendom.
Samarbeider naboer kan tilknytning til kommunalt avløpsnett via trykkavløp være en fornuftig løsning i mange tilfeller hvor kommunal avløpsledning ligger litt lengre unna.
For å avgjøre om det er mest hensiktsmessig å knytte seg til kommunalt avløpsnett eller etablere/oppgradere et privat avløpsanlegg, må det gjøres en stedsspesifikk vurdering. Faktorer som bebyggelsens størrelse, avstand til eksisterende kommunalt nett og tetthet mellom eiendommer er avgjørende for valg av løsning. Det bør også gjennomføres en vurdering av kostnader, nytteverdi og miljøpåvirkning.
I noen tilfeller kan tilknytning til kommunalt nett via trykkavløp være en praktisk og kostnadseffektiv løsning hvis hovedledningen ligger et stykke unna.
Slike vurderinger gjøres med fagkyndig firma.
Alle nye renseløsninger skal dokumenteres av nøytrale fagkyndige, dette er krav i Forurensningsforskriften. Her er en liste over fagkyndige firmaer vi kjenner til, som har dokumentert tilstrekkelig hydrogeologisk og avløpsteknisk kompetanse for å kunne prosjektere avløpsanlegg. Listen er sortert alfabetisk. Hvis du har et firma du ønsker at legges til listen, ta kontakt med sentralbordet og be om å snakke med avdelingen for sanitær.
- Asplan Viak AS. Kontaktperson: Astrid F. Brevik, telefon 92 51 33 53, e-post astridf.brevik@asplanviak.no
- Bjerkås Bygg og Anlegg AS. Kontaktperson: Krister Bjerkås, telefon 94 42 35 33, e-post krister@bjerkaas.net
- Borgeraas & Myrholt AS. Kontaktperson: Mats Myrholt, telefon 92 60 10 56, e-post mats@bormyr.no
- Fon Anlegg AS. Kontaktperson: Gert-Einar H. Andersen, telefon 95 89 60 00, e-post gert@fon.no
- Ing.Dagfinn Nordstrøm. Kontaktperson: Dagfinn Nordstrøm, telefon 95 18 87 61, e-post dagfnord@online.no
- Ingeniørtjenester AS. Kontaktperson: Thor Hope, telefon 97 98 23 19, e-post post@ingenior-tjenester.no
- Ipec Miljø AS. Kontaktperson: Farshin Farzian, telefon 94 81 20 94, e-post farshin.farzian@ipecmiljo.no
- Konsulenttjenester Halvor Skåli. Kontaktperson: Halvor Skåli, telefon 95 12 05 52, e-post post@konsulenttjenester.no
- Ove Dahl Service. Kontaktperson: Ove Dahl, telefon 90 74 54 14, e-post ove@dahlservice.no
- Rørleggerfirma Trond Clausen. Kontaktperson: Trond Clausen, telefon 90 01 89 92, e-post tc.firma@sfjbb.net
- Sørkonsult AS. Kontaktperson: Aanon Lundberg, telefon 90 02 81 43, e-post aanon@sorkonsult.no
- VARP Entreprenør AS. Kontaktperson: Petter Tangen, telefon 90 88 87 70, e-post petter@varpgruppen.no
- Vereide Rådgivning. Kontaktperson: Øystein Vereide, telefon 91 17 92 29, e-post vereide@me.com
- Vestfold Avløpsrensing AS. Kontaktperson: Ole Døvik, telefon 95 72 33 34, e-post oledovik@hotmail.com
- Wiese Vann & Miljø AS. Kontaktperson: Morten Wiese, telefon 99 73 91 57, e-post post@wiesevann.no
På www.avlop.no ligger det informasjon om investerings- og driftskostnader av forskjellige typer anlegg.
I følge forurensningsforskriften §12-11 skal avløpsvannet slippes ut til:
• Grunnen i stedegne løsmasser
• Sjø eller ferskvann (2m under laveste vannstand)
• Elv/bekk med helårsvannføring
Utslippssted skal lokaliseres og utformes slik at virkningene av utslippet på resipient blir minst mulig og brukerkonflikt unngås.
Tilstanden i overflatevann skal beskyttes mot forringelse, forbedres og gjenopprettes med sikte på at vannforekomstene skal ha minst god økologisk og god kjemisk tilstand, jamfør Vannforskriften paragraf 4. På grunn av dette har vi restriktiv holdning til utslipp til vannresipienter.
Utslipp til vannresipient vil derfor i de fleste tilfeller utløse krav om et etterpoleringstrinn for å ivareta rensekrav for fosfor og organisk stoff. Der hvor resipienten er sjø vil behov for etterpoleringstrinn vurderes.
Alle drikkevannskilder i nærheten skal være inkludert i søknaden og ivaretatt i forhold til forurensning fra søkt om utslipp.
Fagkyndig firma må avklare om det er brukerinteresser i nærheten og om de kan bli påvirket av utslippet.
I hytteområder der det i dag ikke er innlagt vann, og det planlegges eller etableres felles vann- og avløpsløsninger, bør eiere vurdere å sikre seg plass i slike fellesanlegg. Dette kan være viktig for framtidig oppgradering av hytta eller ved eventuelt salg.
Det bør også vurderes samarbeid med naboer og nærliggende hyttefelt for å etablere privat ledningsnett med tilknytning til kommunal avløpsledning, der dette er mulig.
Søknad om utslippstillatelse
Før bygging av anlegg eller oppgradering av gamle anlegg kan igangsettes, skal det foreligge godkjent søknad om utslippstillatelse etter forurensningsforskriften. Det kan ta litt tid, det er derfor viktig å søke god tid i forkant av byggeprosjekter.
I forurensningsforskriften §12-4 og veilederen under står det hvilke opplysninger som er nødvendig for kommunens behandling av søknaden.
Se veilederen for søknadsprosessen. (PDF, 259 kB)
Fyll ut søknadsskjema (DOC, 74 kB)
Søknadspapirene og vedleggene skal sendes til post@sandefjord.kommune.no
Saksbehandlingstid for utslippssaker er seks uker fra vi har mottatt fullstendig søknad. Søknaden er først fullstendig etter kommunen har mottatt all dokumentasjon som trengs.
Det skal betales gebyr for behandling av søknader. Gjeldene priser finner du i Gebyrlisten under overskriften "Miljøgebyr private avløpsanlegg" ganske langt ned på siden.
Søknad om tillatelse til tiltak
Før bygging av anlegg eller oppgradering av gamle anlegg kan igangsettes, skal det foreligge godkjent søknad om tillatelse til tiltak etter plan- og bygningsloven. De fleste søknader om tillatelse til tiltak behandles samtidig med søknad om utslippstillatelse og kan sendes i sammen. Hvis det søkes om dispensasjon, blir saken for tillatelse til tiltak oversendt til byggesaksavdelingen.
Bruk følgende skjemaer:
Gjennomføringsplan (PDF, 57 kB)
Erklæring av ansvarsrett (PDF, 288 kB)
Se veilederen for søknadsprosessen. (PDF, 259 kB)
Ferdigmelding
Når tiltaket er gjennomført skal ansvarlig søker eller utførende sende ferdigmelding via entreprenørportalen som melding om utført arbeid med målsatt skisse. Portalens løsning skal brukes ved målsettinger av skisser. Vi godtar Gmi-fil, Sosi-fil, portalens tegneverktøy, tegneverktøy med Kof-fil.
Viktig veiledning fra Norsk Vann
Norsk vann Rapport: Etablering og drift av mindre avløpsanlegg – Veiledning for huseier, foretak og kommunen (PDF, 8 MB) Kapittel 3 i veilederen er et hjelpemiddel for huseier med informasjon om valg av avløpsløsning og oppfølging av anlegg.
Norsk vann Rapport: Undersøkelser som grunnlag for valg av avløpsløsning - A 262 Undersøkelser som grunnlag for valg av avløpsløsning | Norsk Vanns Kompetanseweb (va-kompetanse.no) Dette er en viktig veileder til prosjekterende firmaer.
Registrering av eksisterende vann- og avløpsforhold
Kommunen ønsker å få kartlagt riktige opplysninger om vann- og avløpsforhold for alle eiendommer i Sandefjord kommune. Her kan du registrere forholdene på din eiendom:
Registreringsskjema for vann- og avløpsforhold