Private mindre avløpsanlegg og utslipp

Denne siden gir informasjon om regelverk og krav knyttet til private mindre avløpsanlegg i Sandefjord kommune. Her finner du veiledning om søknadsplikt, godkjente løsninger og eiers ansvar for drift og vedlikehold.

Krav til private avløpsanlegg – dette må du vite

Ved bygging av nytt privat anlegg eller oppgradering av eldre anlegg må det søkes om utslippstillatelse og tillatelse til tiltak. Med mindre avløpsanlegg menes minirenseanlegg, gråvannsanlegg, slamavskillere, pumpekummer og tette tanker.

Du som eier er ansvarlig for at anlegget fungerer som det skal og oppfyller gjeldende krav til rensing og utslipp.

Mange mindre private avløpsanlegg i kommunen er av eldre dato og tilfredsstiller ikke dagens rensekrav. Det kan for eksempel komme av for lite volum i slamavskilleren, det er et sandfilter eller en spredegrøft som er av eldre dato og ikke er dimensjonert for dagens vannforbruk eller feil eller mangler ved tanker, kummer og lignende. Kommunen driver med opprydning for å sørge for at dette blir fulgt opp. Alle som har avløpsanlegg som ikke tilfredsstiller dagens krav, får krav om oppgradering innen 2027. Dersom dette gjelder din eiendom, vil du få et konkret varsel og pålegg med frist for gjennomføring.

Bebyggelsens størrelse, tetthet på naboene og nærheten til eksisterende kommunalt avløpsnett er avgjørende for fremgangsmåte.

Les mer i forskrift om tømming av private avløpsanlegg for Sandefjord kommune.

Slamtømming

Mindre avløpsanlegg har behov for regelmessig tømming av slam/septik med slamsugebil. Hvor ofte det skal tømmes avhenger av type anlegg og belastning. Mer informasjon om tømmefrekvens kan du finne i kommunens forskrift om tømming av private avløpsanlegg.

Ordinær tømming i frekvens dekkes av kommunale gebyr for slam. I tillegg kommer slambehandlingsgebyr som dekker rensing av slam ved renseanlegget. 

Kommunen avholder anbudskonkurranse for slamtømming, og nå er det Norva 24 Vestfold vi har avtale med. 

Ved behov for tømming kan dere kontakte Norva 24 Vestfold direkte på telefon: 33 31 82 30.

Velge riktig avløpsløsning

Hvilken avløpsløsning man bør velge er avhengig av naturforhold, avstand til brukerinteresser (drikkevann, rekreasjon og jordvanning mm.) og tetthet på naboene.

Et fagkyndig firma skal hjelpe med valg av renseløsning som er egnet for din eiendom, de skal også stå for søknadspapir til kommunen.

Før fagkyndig firma kommer på befaring på din eiendom bør du tenke gjennom følgende:

Søknad om utslippstillatelse

Før bygging av anlegg eller oppgradering av gamle anlegg kan igangsettes, skal det foreligge godkjent søknad om utslippstillatelse etter forurensningsforskriften. Det kan ta litt tid, det er derfor viktig å søke god tid i forkant av byggeprosjekter.

forurensningsforskriften §12-4  og veilederen under står det hvilke opplysninger som er nødvendig for kommunens behandling av søknaden.

Se veilederen for søknadsprosessen. (PDF, 259 kB)

Fyll ut søknadsskjema (DOC, 74 kB)

Søknadspapirene og vedleggene skal sendes til post@sandefjord.kommune.no

Saksbehandlingstid for utslippssaker er seks uker fra vi har mottatt fullstendig søknad. Søknaden er først fullstendig etter kommunen har mottatt all dokumentasjon som trengs.

Det skal betales gebyr for behandling av søknader. Gjeldene priser finner du i Gebyrlisten under overskriften "Miljøgebyr private avløpsanlegg" ganske langt ned på siden.

Søknad om tillatelse til tiltak

Før bygging av anlegg eller oppgradering av gamle anlegg kan igangsettes, skal det foreligge godkjent søknad om tillatelse til tiltak etter plan- og bygningsloven. De fleste søknader om tillatelse til tiltak behandles samtidig med søknad om utslippstillatelse og kan sendes i sammen. Hvis det søkes om dispensasjon, blir saken for tillatelse til tiltak oversendt til byggesaksavdelingen.

Bruk følgende skjemaer:

Gjennomføringsplan (PDF, 57 kB)

Erklæring av ansvarsrett (PDF, 288 kB)

Se veilederen for søknadsprosessen. (PDF, 259 kB)

Ferdigmelding

Når tiltaket er gjennomført skal ansvarlig søker eller utførende sende ferdigmelding via entreprenørportalen som melding om utført arbeid med målsatt skisse. Portalens løsning skal brukes ved målsettinger av skisser. Vi godtar Gmi-fil, Sosi-fil, portalens tegneverktøy, tegneverktøy med Kof-fil.

Viktig veiledning fra Norsk Vann

Norsk vann Rapport: Etablering og drift av mindre avløpsanlegg – Veiledning for huseier, foretak og kommunen (PDF, 8 MB) Kapittel 3 i veilederen er et hjelpemiddel for huseier med informasjon om valg av avløpsløsning og oppfølging av anlegg.

Norsk vann Rapport: Undersøkelser som grunnlag for valg av avløpsløsning - A 262 Undersøkelser som grunnlag for valg av avløpsløsning | Norsk Vanns Kompetanseweb (va-kompetanse.no) Dette er en viktig veileder til prosjekterende firmaer.

Registrering av eksisterende vann- og avløpsforhold

Kommunen ønsker å få kartlagt riktige opplysninger om vann- og avløpsforhold for alle eiendommer i Sandefjord kommune. Her kan du registrere forholdene på din eiendom:

Registreringsskjema for vann- og avløpsforhold