Bøyer

Veiledning for søknad om å legge ut bøye med tilhørende moring for båt på svai, og ved bruk av bøye/moring som akterfortøyning.

Kommunestyret vedtok 21.09.2023 (sak 093/23) kommuneplanens arealdel for Sandefjord kommune for 2023-2035. I bestemmelsene til kommuneplanens arealdel pkt. 4.2 bokstav b), står det følgende under «Felles bestemmelser innenfor arealformålet bruk og vern av sjø og vassdrag»:

«b) Tiltak i sjø er ikke tillatt. Unntak kan følge av kommuneplanens bestemmelser.»

Retningslinje til bestemmelsen sier følgende:

«Retningslinje til pkt. b):

Tiltak kan vurderes tillatt dersom tiltaket ikke er til hinder for allmennhetens rett til ferdsel eller berører utvalgte naturtyper, jf. pkt. 5.2.2. Som tiltak regnes også bøyer med tilhørende moringer.»

Bøye med tilhørende moring er ikke søknadspliktig tiltak etter plan- og bygningsloven (pbl), dette følger blant annet av tolkningsuttalelse fra kommunal- og distriktsdepartementet datert 27.09.2022. Det er derfor ikke nødvendig å søke om tiltaket etter plan- og bygningsloven. På bakgrunn av vedtatt bestemmelse i kommuneplanen pkt. 4.2 bokstav b), og spesifisering i retningslinjen om at bøyer med tilhørende moringer regnes som tiltak, krever det imidlertid søknad om dispensasjon fra bestemmelsen, jf. plan- og bygningsloven § 19-2. Her er lenke til veiledning for søknad om dispensasjon.

Dersom tiltakets plassering berører registrerte naturtyper i sjø må det i søknad redegjøres for tiltakets påvirkning på naturtypen.

Bestemmelsen er kun gjeldende innenfor arealformålet «Bruk og vern av sjø og vassdrag».

Skifte av slitedeler på eksisterende godkjent bøye utløser ikke krav til søknad om dispensasjon. Å eventuelt bytte moringen i sjø ved en eksisterende godkjent bøye vil imidlertid kreve søknad om dispensasjon.

Bestemmelsen gir uttrykk for hovedregelen om at etablering av nye bøyer med moringer ikke er tillatt. Terskelen for å innvilge dispensasjon fra en nylig vedtatt bestemmelse er høy. Det vil kun være i helt spesielle tilfeller kommunen vil vurdere å gi dispensasjon.

Søknad om dispensasjon behandles av bygningsmyndigheten. Bygningsmyndigheten vil oversende søknad til Havnevesenet og Statsforvalteren i Vestfold og Telemark for uttalelse. Oversendelse til andre regionale myndigheter, som Fiskeridirektoratet og Kystverket vil vurderes i den enkelte sak dersom deres interesseområde berøres.