Oppmåling og grensepåvisning

Du kan søke om oppmåling av hele eller deler av din eiendom hvis du har uklare grenser i marka, hvis eiendommen ligger med usikre grenser i kartet eller hvis du ønsker å få markert grensepunktene på nytt. Eiendomspunkter som blir målt i marka registreres i matrikkelen med godkjente koordinater.

Vi klarlegger og måler inn eiendomsgrenser på eksisterende eiendom. Du kan bestille tjenesten hvis du har uklare grenser i marka, hvis eiendommen ligger med usikre grenser i kartet eller hvis du ønsker å få markert grensepunktene på nytt.

Vi rekonstruerer, klarlegger og måler opp grensene i tråd med partenes påstander, og i samsvar med gjeldende målebrev, skylddelinger eller andre dokumenter som viser hvordan eiendommen er utformet. Eiendomsgrensene for din eiendom kan ikke sees på separat. Vi må se på grensene i en større sammenheng med naboeiendommer og i noen tilfeller et helt område. Det er stor forskjell på målekvaliteten på de enkelte eiendommene. Noen er opprettet for flere hundre år siden med datidens oppmålingsmetoder som skrittlengder, beskrivelser og målebånd, og noen er opprettet med dagens satellitt- og datateknologi (koordinater).

Vi har tilgang til offentlige arkiver hvor vi finner de aller fleste målebrev eller andre nødvendige dokumenter. Disse dokumentene bruker vi for å kunne rekonstruere eiendomsgrensene. I tillegg vil vi også prøve å finne eksisterende grensemerker i marka for å se om disse stemmer overens med eiendomsdokumentene.

Partene må være enige om grenseforløpet. Hvis det ikke er enighet, kan ikke vi bestemme eller fastslå grensene mellom eiendommene. Er det nødvendig med en avklaring, må partene bringe saken inn for jordskifteretten eller vanlige domstoler.

De klarlagte grensene skal registreres i matrikkelen.

Hvem kan søke?

Den eller de som eier eller fester (har grunnbokshjemmel) til den eiendommen det skal holdes oppmåling på.

Vilkår

Det er krav om formell oppmålingsforretning for oppmåling og klarlegging av eksisterende grenser. Oppmålingsforretningen må gjennomføres uavhengig om grensepunktene er målt med godkjente koordinater eller ikke.

Hva koster det?

Kommunestyret fastsetter størrelsen på gebyret. Gebyret kan ikke settes høyere enn det som framkommer av selvkostprinsippet.

Se gebyret her.

Hvordan søker jeg?

Du søker om klarlegging av eksisterende grenser på dette skjemaet (PDF, 560 kB)

Til søknaden må du legge ved:

  • kartutsnitt der du markerer hvilke eiendomspunkter du ønsker oppmålt
  • kopi av målebrev eller skylddeling der du markerer hvilke punkter du ønsker oppmålt

Kartutsnitt bestiller du på denne siden

Søknaden skal inneholde opplysninger om

  • eier- og festeforhold
  • hva det søkes om
  • eventuell annen informasjon som er relevant for saken.

Vår saksbehandling

Geodata- og oppmålingsenhet behandler søknaden etter matrikkelloven:

  • En landmåler vil varsle om oppmålingsforretning ca. 2 uker før oppmålingen skjer i marka.
  • Vi rekonstruerer eiendommen, merker og måler opp i marka.
  • Vi beregner og legger inn grensene i matrikkelen.
  • Når grensene er matrikkelført, vil du motta faktura for oppmåling.
  • Du vil motta et nytt matrikkelbrev.

Hvor lenge må jeg vente til saken er ferdig behandlet?

Du må regne med en saksbehandlingstid på opptil 16 uker fra saken er registrert inn til kommunen, til saken er ferdig behandlet.

Om vinteren kan saksbehandlingen hos Geodata- og oppmålingsenhet bli lengre dersom det kommer mye snø eller kulde.

Kan jeg klage?

Klagefristen er tre uker fra det tidspunktet du har mottatt matrikkelbrevet eller orientering om matrikkelføring. De som avgjørelsen har betydning for, kan klage.

Du sender skriftlig klage til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.