Målet med trappa

Innsatstrappa skal bidra til at å gi oss en bedre forståelse av sammenhenger og helhet i utviklingen og omstillingen av tjenester i kommunen. Innbyggerne må involveres og forventningene til hvordan kommunen kan levere tjenester i fremtiden på en mer effektiv måte, må avklares.

To voksne og et barn i en trapp. - Klikk for stort bilde

Dersom kommunen skal klare å gi innbyggerne gode tjenester i framtida, må vi tenke nytt. Bred samhandling og tidlig innsats er nøkkelord i det vi kaller helhetlig innsatstrapp. 

Innsatstrappa er en modell som viser grad av inngripen i innbyggernes liv. Jo høyere opp i trappa, jo større kommunal inngripen. Målet er å dreie ressursene våre mot mer egenmestring og forebyggende tiltak, det vil si forsøke å bevege seg nedover i trappa og møte innbyggernes behov på lavest mulig trinn. Ikke bare er det økonomisk besparende, men det kan også bidra til økt livskvalitet for mange av kommunens innbyggere.

Ved å legge til rette for økt samhandling og styrking av det forebyggende arbeidet, vil vi bidra til både å utsette og redusere behovet for de mest ressurskrevende kommunale tjenestene.

Innsatstrappa skal:

  • Synliggjøre at tiltak i ulik grad griper inn i folks liv
  • Vise en oversikt over kommunens tilbud på de ulike trinnene, og tydeliggjøre forventninger til tjenestene – og til innbyggerne
  • Være en modell for å prioritere aktiviteter og innsats 
  • Sørge for at kommunikasjon av innsatstrappas intensjon kan bidra til forventningsavklaring med innbyggerne om kommunale tjenester
  • Vise en oversikt over ressursbruk på de ulike tjenestenivåene
  • Være et grunnlag for strategisk planlegging og tjenesteutvikling  
  • Være et utgangspunkt for økonomisk planlegging og styring
  • Bidra til at kommunen satser mer på forebyggende tiltak og minst mulig inngripen i innbyggernes liv, og høster gevinst i form av redusert behov for omfattende helse- og omsorgstjenester
  • Danne et underlag for en mer presis dialog mellom politikk og administrasjon

 

«Stadig flere står utenfor arbeidslivet, og det er ikke lenger mulig å bemanne seg ut av utfordringene. De ansatte vi trenger, finnes ikke. Gapet blir dermed umulig å fylle med rekruttering. Derfor trenger vi nye løsninger og helhetlig innsatstrapp er en del av løsningen.»

Bjørn Gudbjørgsrud, kommunedirektør i Sandefjord