Drikkevann og kokevarsel

Dersom kommunen er usikker på om vannet i krana er trygt å drikke, sender vi ut kokevarsel. Da må du koke vannet før du drikker det. 

I noen tilfeller kan kommunen sende ut kokevarsel til innbyggerne. Dette skjer dersom vi mistenker, eller har fått bekreftet, at vannet ikke holder den kvaliteten det skal for at det er trygt å drikke. 

Det kan være mikroorganismer i vannet som gjøre at innbyggerne kan bli syke ved å drikke vannet. Koking dreper virus, bakterier og parasitter, og er derfor løsningen når vannet ikke er helt rent.

Fosskoking

Når du har fått et kokevarsel må du koke vannet til det fosskoker.

Kjøl det ned (ikke med isbiter) før du drikker det.

Dersom vannet er grumsete, bør det filtreres før du koker det.

Bruk kokt vann til:

  • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
  • Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises 
  • Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
  • Isbiter
  • Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
  • Tannpuss

Ukokt vann kan du bruke til:

  • Koking av mat
  • Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå
  • Dusjing og karbad: Man kan dusje og bade som normalt ved kokeanbefaling, men har man dårlig immunforsvar i kombinasjon med åpne sår, anbefales en rask dusj (ikke karbad) og at man tørker seg godt etterpå. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn.
  • Manuell oppvask: Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann og tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig. 
  • Oppvaskmaskin: For å oppnå god desinfeksjonseffekt i en oppvaskmaskin må programmet ha en temperatur på minimum 65 ºC når det brukes vanlige husholdningsmaskiner med programlengde på 1 time eller mer. La oppvasken stå og lufttørke.
  • Klesvask
  • Renhold i huset
  • Annet bruk hjemme

 

Kilde: Folkehelseinstituttet/kommuneoverlegen