Fisk på menyen i barnehagen. Et smakfullt samarbeid!

Ranvik barnehage og Ranviksenteret har inngått et unikt samarbeid som gir barna varm fiskemiddag to ganger i måneden. Resultatet? Glade barn, fornøyde ansatte – og tomme tallerkener.

Barn som spiser fisk - Klikk for stort bildeBarna på Ranvik barnehage "elsker fisk!" ..og ertestuing. Anne Sofie Rønningen - Sandefjord kommune

I Sandefjord har Ranvik barnehage og kjøkkenet på Ranviksenteret funnet tonen – bokstavelig talt – over dampet lysing og smeltet smør. Det hele startet med et enkelt spørsmål fra barnehagen til kokken Eidi Godaker: Kunne hun lage fisk til barna én gang i måneden?
– Selvfølgelig, svarte Eidi, som nå lager full middag med grønnsaker, poteter og fisk i ulike varianter. Maten hentes av barnehagen klokken 10.15 og serveres til 46 barn.  I den senere tid har foresatte ønsket mer fisk og nå henter de fisk to ganger i måneden.

Fra matpakke til varm lunsj

Barna i Ranvik barnehage er vant til å spise medbrakt matpakke til lunsj, men to ganger i måneden får de altså servert varm fiskemiddag. Og det faller i smak.

Styrer Hanne B. Gustavsen forteller at de fleste barna gleder seg til disse dagene.
– Alle får litt av alt på tallerkenen, men vi blander ikke maten. Det gjør det lettere for barna å spise det de liker. Noen spiser mest grønnsaker, andre poteter – og mange elsker fisken, sier hun. Hun fortsetter å fortelle at vi ser også at når et barn spiser og sier det er godt, så er det lettere for en som sitter ved samme bord og er litt usikker å prøve. Er det noen som ikke vil smake prøver vi oss med å si, «dette har vi aldri hatt før, så det tror jeg du liker».

Mat som pedagogisk arena

Liten gutt spiser fisk - Klikk for stort bilde– Det var kjempegodt, synes Markus. Anne Sofie Rønningen -Sandefjord kommune

Barnehagen jobber aktivt med å skape gode matvaner. De ansatte kjenner til den nasjonale retningslinjen for mat og måltider i barnehagen, og forsøker å følge den så langt det lar seg gjøre.

– Vi serverer alltid frukt og grønnsaker til ettermiddagsmåltidet, og setter også frem grønnsaker og frukt til lunsj. Vi snakker positivt om maten barna har med seg, og har sluttet med kaker i bursdager. I stedet oppfordrer vi til sunne alternativer, forteller Gustavsen.
Barna får også delta i smaksleker, spesielt rundt høytider. Da kan de smake på alt fra klementiner og surkål til pepperkaker og ansjos.

Ingen felles kommunal plan

To kvinner som smiler - Klikk for stort bildeHanne B. Gustavsen og Eidi Godaker er stolte av samarbeidet de har fått til – og håper flere barnehager lar seg inspirere. – Det finnes mange kommunale kjøkken som kan være aktuelle samarbeidspartnere. Vi håper flere griper muligheten, sier de. Anne Sofie Rønningen - Sandefjord kommune

Samarbeidet mellom barnehagen og Ranviksenteret er et lokalt initiativ. Seksjonsleder Kerstin Skofteland i Sandefjord kommune bekrefter at det ikke finnes en felles handlingsplan for matservering i barnehagene.
– Det er opp til den enkelte barnehage hvordan de innarbeider den nasjonale retningslinjen i sine planer og daglige gjøremål. Matservering og kostpenger bestemmes i samarbeid med foreldrene i samarbeidsutvalget (SU), sier hun.