Barna på Ranvik barnehage "elsker fisk!" ..og ertestuing.
Anne Sofie Rønningen - Sandefjord kommune
I Sandefjord har Ranvik barnehage og kjøkkenet på Ranviksenteret funnet tonen – bokstavelig talt – over dampet lysing og smeltet smør. Det hele startet med et enkelt spørsmål fra barnehagen til kokken Eidi Godaker: Kunne hun lage fisk til barna én gang i måneden?
– Selvfølgelig, svarte Eidi, som nå lager full middag med grønnsaker, poteter og fisk i ulike varianter. Maten hentes av barnehagen klokken 10.15 og serveres til 46 barn. I den senere tid har foresatte ønsket mer fisk og nå henter de fisk to ganger i måneden.
Fra matpakke til varm lunsj
Barna i Ranvik barnehage er vant til å spise medbrakt matpakke til lunsj, men to ganger i måneden får de altså servert varm fiskemiddag. Og det faller i smak.
Styrer Hanne B. Gustavsen forteller at de fleste barna gleder seg til disse dagene.
– Alle får litt av alt på tallerkenen, men vi blander ikke maten. Det gjør det lettere for barna å spise det de liker. Noen spiser mest grønnsaker, andre poteter – og mange elsker fisken, sier hun. Hun fortsetter å fortelle at vi ser også at når et barn spiser og sier det er godt, så er det lettere for en som sitter ved samme bord og er litt usikker å prøve. Er det noen som ikke vil smake prøver vi oss med å si, «dette har vi aldri hatt før, så det tror jeg du liker».
Mat som pedagogisk arena
– Det var kjempegodt, synes Markus.
Anne Sofie Rønningen -Sandefjord kommune
Barnehagen jobber aktivt med å skape gode matvaner. De ansatte kjenner til den nasjonale retningslinjen for mat og måltider i barnehagen, og forsøker å følge den så langt det lar seg gjøre.
– Vi serverer alltid frukt og grønnsaker til ettermiddagsmåltidet, og setter også frem grønnsaker og frukt til lunsj. Vi snakker positivt om maten barna har med seg, og har sluttet med kaker i bursdager. I stedet oppfordrer vi til sunne alternativer, forteller Gustavsen.
Barna får også delta i smaksleker, spesielt rundt høytider. Da kan de smake på alt fra klementiner og surkål til pepperkaker og ansjos.
Ingen felles kommunal plan
Hanne B. Gustavsen og Eidi Godaker er stolte av samarbeidet de har fått til – og håper flere barnehager lar seg inspirere. – Det finnes mange kommunale kjøkken som kan være aktuelle samarbeidspartnere. Vi håper flere griper muligheten, sier de.
Anne Sofie Rønningen - Sandefjord kommune
Samarbeidet mellom barnehagen og Ranviksenteret er et lokalt initiativ. Seksjonsleder Kerstin Skofteland i Sandefjord kommune bekrefter at det ikke finnes en felles handlingsplan for matservering i barnehagene.
– Det er opp til den enkelte barnehage hvordan de innarbeider den nasjonale retningslinjen i sine planer og daglige gjøremål. Matservering og kostpenger bestemmes i samarbeid med foreldrene i samarbeidsutvalget (SU), sier hun.