Frivilligbørs - en møteplass for samarbeid og lokal utvikling

Denne uken ble Frivilligbørs gjennomført for andre gang i Sandefjord. Til tross for et noe beskjedent oppmøte, ble det signert 25 avtaler mellom de 24 aktørene som hadde stilt opp i Harmonie arena onsdag kveld. 

Kvinner som står og prater sammen - Klikk for stort bildeAnja Theresia Staab og Olga Georgakopoulou i Sandefjord International Club ville gjerne samarbeide med Therese Trøen og Tove Beate Fonn i barnevernstjenesten og Fosterhjem Sandefjord. I bakgrunnen børsmegler Thor Nordskog fra Kreftforeningen. Eivinn Ueland

Blant de som fant både god tone og ikke minst felles interesse av å samarbeide, var Røde kors og LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord i Vestfold. Leder i Sandefjord Røde kors ville gjerne invitere foreningen til Fellesverket, som samler over 100 ungdommer tre kvelder i uka, for å fortelle om deres arbeid for å forebygge selvmord.

Kvinne og mann signerer kontrakt - Klikk for stort bildeMarianne Smitt i LEVE og Knut Kaspersen i Sandefjord Røde kors fant sammen og ble enige om å skrive en kontrakt på at de skal samarbeide i tiden som kommer. Eivinn Ueland

– Selvdød er den vanligste dødsårsaken blant ungdom i dag. Flere dør av selvdød enn både kreft og trafikkulykker, og tre av fire som tar sitt eget liv, er gutter, forteller Marianne Smitt i LEVE. 

– Åpenhet rundt temaet er utrolig viktig for å forebygge selvdød, og da er det flott for oss å kunne møte og snakke med ungdom i Sandefjord om dette, sier Smitt. 

Leder for Sandefjord Røde kors, Knut Kaspersen, ser fram til samarbeidet og er samtidig full av lovord for Frivilligbørs som konsept. 

– Det er et fantastisk bra initiativ! Jeg har savnet en arena der vi frivillige kan møtes for å snakke mer sammen og lære av hverandre. Jeg har stor tro på samarbeid og Frivilligbørs er en strålende anledning til å spre informasjon om hva vi driver med, mener Røde kors-lederen.  

To menn og en kvinne med plakater - Klikk for stort bildeFrivilligbørs handler også om å tenke nytt og alternativt. Dermed er det fullt mulig å tenke seg et samarbeid mellom den katolske kirken og en vietnamesisk kampsportklubb. Det gjorde i alle fall Kristoffer Szczepaniak i Caritas og Rafal Kocol i Kampsportskolen, som med god hjelp fra børsmegler Eva Marie Wang-Norderud, ble enige om å skrive en samarbeidskontrakt. Eivinn Ueland

Frivilligbørs finnes i mange kommuner, i både inn og utland, og er ment å være en katalysator for økt samarbeid på tvers av sektorer. Lokale bedrifter, frivillige organisasjoner og offentlige virksomheter møtes ansikt til ansikt for å utveksle ideer og ønsker om ulike former for samarbeid. I løpet av et par timer en kveld i året skapes nye muligheter, lokale nettverk styrkes, og konkrete samarbeidsavtaler blir inngått.

Dermed var det nok en aldri så liten nedtur for arrangørene at invitasjonene som var blitt sendt til over 400 lokale lag og foreninger, ikke akkurat førte til noe trengsel inne på Harmonie denne onsdags kvelden. 

– Ja, i fjor, da vi dro i gang Frivilligbørs for første gang, møtte det omtrent dobbelt så mange og det ble inngått over 100 kontrakter, sier frivilligkoordinator i Sandefjord kommune, Linda Linnestad. 

To kvinner med bowlerhatt - Klikk for stort bildeFrivilligkoordinator Linda Linnestad og leder for Frivilligsentralen i Stokke, Stine Rofeldt er to av initiativtagerne til Frivilligbørs. Frivilligbørsen er et samarbeidsprosjekt mellom kommunen, frivilligsentralene, frivilligrådet og Vestfold fylkeskommune. Eivinn Ueland

– Tilbakemeldingene vi får fra frivilligheten, forteller oss at det er et stort behov for en slik møteplass. Samtidig vet vi at folk har det travelt og at mange er opptatt med årsmøter rundt disse tider. Kanskje har vi heller ikke vært flinke nok til å forklare hva konseptet går ut på, sier Linnestad, som har stor tro på at vinden vil snu. 

– Vi får evaluere og se hva som ev. kan gjøres annerledes neste år. Personlig tror jeg det kan være lurt å flytte arrangementet nærmere våren eller på høsten rundt september-oktober.

 

 

 

Ordfører med en stor gong-gong - Klikk for stort bildeOrdfører Bjørn Ole Gleditsch erklærer Frivilligbørsen 2024 for offisielt åpnet. Eivinn Ueland