Gode råd i sprengkulda

Gradestokken kryper stadig nedover, og selv om kulda er forbigående, er det viktig å ta forholdsregler. Bruk ull og sjekk om naboen har det greit, er to gode råd. Nedenfor får du noen flere som kan være verd å ta meg seg de nærmeste dagene.   

Termomenter i snøen - Klikk for stort bildeDe nærmeste dagene vil det være kaldt i hele kommunen. Husk å kle deg og barna ekstra godt. Yevgeniy Sambulov/Mostpohotos.com

Kommunen følger situasjonen med kulda tett, og vurderer fortløpende om det er behov for å sette inn særskilte tiltak for å sikre at befolkningen skal ha det bra gjennom perioden.

Prioriterer liv og helse

– Kommunen er godt forberedt og vil levere tjenester som vanlig, også når gradestokken kryper ned mot minus 25, lover kommunedirektør Bjørn Gudbjørgsrud. 
– Det viktigste er å sørge for å ta vare på utsatte og sårbare grupper. Hvis noen opplever at liv og helse står i fare, må de ta kontakt med kommunen, ber kommunedirektøren. Både legevakten og beredskapsvakten er tilgjengelige døgnet rundt.  

Vis omtanke

Gudbjørgsrud minner om at ikke alle er like godt i stand til å forberede seg på ekstremvær. 
– Spesielt eldre som bor alene kan være utsatt. Derfor vil jeg oppfordre hver enkelt til å vise omtanke og sjekke hvordan det står til med familie, venner og naboer. Kanskje trenger noen en hjelpende hånd for å bære inn ved eller handle inn mat for helgen. Ta gjerne en telefon til noen du vet bor alene eller som kan ha behov for ekstra hjelp disse dagene, oppfordrer Gudbjørgsrud. 

Godt rustet 

Kommunedirektøren tror ellers de aller fleste er godt rustet for noen dager med 15-20 minusgrader.  
– Gjennom et par dager med ekstremt snøvær, har vi sett hvordan folk har stilt opp for hverandre. Jeg føler jeg meg ganske trygg på at vi også vil håndtere noen dager med kulde på samme gode måte, sier kommunedirektør Bjørn Gudbjørgsrud. 

Barnehager, skole og SFO 

Skoler, SFO og barnehager holder i utgangspunktet åpent som vanlig. Våre ansatte i skoler og barnehager vil legge opp dagene slik at det skal være et trygt sted å være. Skolene vurderer fortløpende om elevene skal være ute i friminuttene, og om uteskole eller andre aktiviteter ute kan gjennomføres.
– Det er viktig at foresatte passer ekstra godt på at elevene har varme klær. Husk at de minste ofte oppholder seg mer ute i løpet av dagen og er mer utsatt for kulde enn voksne, sier kommuneoverlege Martha Christine Lamøy.

Man bør være ekstra påpasselig nå og at jo yngre barna er dess større risiko for frostskader på bar hud.
– Det er ingen barneklær som klarer å holde barn varme når temperaturen er lavere enn -10 grader. Så det må gjøres en vurdering. Barn som ikke kan gå og er tett ned mot bakken vil bli raskere avkjølt enn barn som springer og leker osv, sier Lamøy.

Les mer om kommuneoverlegens kulderåd for voksne og barn nederst i saken 

Hemmelig våpen mot kulda

Sykepleier med varmepistol ved en el-bil - Klikk for stort bildeBenjamin Stentun, sykepleier ved Framnes hjemmesykepleie, tester ut varmepistolen i kulda. Eva Therese Skipenes

Hjemmetjenesten avlegger ca. 2500 besøk daglig. Det var krevende når det snødde 40 cm på et døgn, men kulda håper de å ta innersvingen på – blant annet ved hjelp av varmepistoler!
– Hjemmetjenesten kjører elektrisk. Dessverre er ikke snø og kulde ladeportenes beste venner. Derfor har vi sørget for å ha varmepistoler klare til å tine opp eventuelle problemer av den sorten, sier kommunalsjef for helse, sosial og omsorg, Kristin Liset. 
– I tillegg har vi alliert oss med driftsavdelingen som vil låne oss både varme garasjeplasser og fossile biler, hvis det skulle knipe, forteller hun. 

Hold det varmt inne

Når det er kaldt ute, er det ekstra viktig å ha det godt og varmt inne. Høye strømpriser gjør at mange skrur ned på varmen og kanskje helt av i enkelte rom. Det kan føre til store skader i vinterkulda. Rom som ikke brukes, også kan ha vannrør som kan fryse. Det er når det tiner opp at store skader kan oppstå. Det lureste er å ha en jevn temperatur i alle rom, også for å unngå fukt og råteproblemer.

Også kommunale bygg er det viktig å holde varme. For å bevare mest mulig varme i skolebygg og barnehager gjennom helgen, skrus blant annet nattsenking og ventilasjonsanlegg av.
– Vi kan ikke garantere at det er 20 grader når elevene kommer på skolen mandag morgen, men vi gjør hva vi kan får å holde det levelig, sier eiendomssjef, Christian Egeberg.

Pass på husdyrene

Kulde kan være en stor påkjenning for dyr, og dyreeiere må passe ekstra godt på når det er kaldt ute. Både hunder og katter kan få frostskader på poter, ører og hale. Bruk sokker og gensere når hunden skal på luftetur. Katter bør holdes innendørs når det er minusgrader.

Slik forbereder du deg på kulda ifølge Direktoratet for sikkerhet og beredskap 

Kommuneoverlege Martha Christin Lamøys råd til innbyggerne i kulda
 

Kvinne med gul jakke - Klikk for stort bildeKle deg godt i kulda, råder kommuneoverlege Martha Christin Lamøy. Anita Iversen
  • Hvis det er mye vind, kan de effektive kuldegradene være lavere enn det gradestokken angir. Husk ull innerst, isolerende mellomlag og vindtett ytterst. Dekk til bar hud så godt som mulig, lue og votter er svært viktig.
     
  • Kulde, snø og vind gjør at barna er ekstra utsatte for frostskader på bar hud. Spesielt i kinn, på hender og føtter. Barn tåler mindre kulde enn voksne og barn klarer ikke å gi like tydelig og tidlig beskjed.
     
  • Skoleveien er kald for mange. Sørg for at barna er kledd for kulda og sikre at de minste barna kommer trygt til og fra skolen.
     
  • Det er også store snømengder og mørk når barna skal ut og gå. Pass på at de er godt synlige med refleks i trafikken og vi oppfordrer bilister til å være ekstra aktsomme og kjøre sakte på veier hvor barn ferdes.
     
  • Barn under 3 år bør ikke oppholde seg utendørs mer enn nødvendig når det er under -10 effektive kuldegrader. Eldre barn kun i korte perioder ved effektiv temperatur under -15 grader.
     
  • Frostskader
    Normal kroppstemperatur holdes veldig konstant selv om vi utsettes for sterk kulde eller sterk varme. Men nedkjøling kan skje dersom man ikke har nok klær på seg.
     
  • Spesielt små personer som har relativt større overflate i forhold til kroppsmassen blir lettere kalde.
     
  • Forfrysning er når hud eller kroppsdeler får for lav temperatur. Dette kan skje selv om kjernetemperaturen er normal. De mest utsatte områdene for forfrysning er hender, føtter, kinn, nese og ører. Tegn på forfrysning er hud som er blek, kald, stiv eller følelsesløs, dette kan være vanskelig å formidle for barn.
     
  • Effektiv temperatur
    Opplevd temperatur påvirkes av temperaturen som gradestokken viser og vind. Dette kalles effektive kuldegrader. Når det blåser blir vi fortere kalde.
     
  • Effektiv temperatur kalles ofte «føles som» når værmeldingen viser temperaturer. Den effektive temperaturen sier noe om fare for forfrysning. Denne kan avleses på yr.no