Mer effektive pasientforløp med “Sterkere framover”

Alt for mange pasienter blir liggende på sykehus i påvente av videre oppfølging ved en kommunal institusjon. Bare i fjor hadde Sandefjord kommune opp mot tusen såkalte overliggerdøgn.  

Bilde av prosjektgruppe - Klikk for stort bildeBilde er av prosjektgruppen: Foran fra venstre: Helle Toverud, Vibeke Selstø Høijord, Donate K. Aashildrød, Kjersti Steen Hisdal, Hege Kristin Stulen. Bak fra venstre: Bengt Lysmen Olsvik, Christine Lie, Anita M Iversen, Sonja Berg, Astrid Dragland, Inge Anders Mortensen

Med en døgnpris på 5500 kroner, blir den årlige regningen på over 5,5 millioner kroner. Årsakene til overliggerdøgn er kompliserte og her spiller Sandefjord medisinske senter en sentral rolle.  

For å sikre mer effektive pasientforløp og bærekraftig bruk av ressurser, er prosjektet «Sterkere framover» nå satt i gang i HSO.  

– Overliggerdøgn er svært kostbart for kommunen, og heller ikke hensiktsmessig for den enkelte pasient. Kommunen må derfor tilrettelegge for bedre mottak. En hensiktsmessig organisering og bedre utnyttelse av kompetanse, kan sikre en fleksibel og robust tjeneste på tvers av enheter og seksjoner, som gir pasientene rett tjeneste til rett tid, sier kommunalsjef i HSO, Kristin Liset.

Prosjektet tar utgangspunkt i tjenesteområdene i seksjon Sandefjord medisinske senter (SMS) og tilgrensende funksjoner. SMS-et fokuserer på både forebygging og rehabilitering, og tilbyr en rekke helsetjenester.  

Sentrale oppgaver i prosjektet  
Flere av oppgavene til Sandefjord medisinske senter er seksjonsovergripende, og organisering av øvrige tjenesteområder i kommunalområdet helse, sosial og omsorg har betydning for prosjektets måloppnåelse.

– En sentral del av prosjektet er å utrede dagens pasientforløp og identifisere flaskehalser som hindrer en god pasientflyt. Vi ønsker å få et helhetlig bilde av utfordringer og muligheter. Det får prosjektet gjennom dialogmøter og workshops med representanter for berørte tjenester, via tjenestereiser og analyser, forteller Liset.  

Basert på det som kommer frem i dialog og analyser, vil prosjektet foreslå en organisering og samarbeidsstrukturer som kan redusere eller fjerne flaskehalsene, sikre gode pasientforløp og redusere antall overliggerdøgn.