SpareBank 1 Stiftelsen BV går inn med 2,25 millioner kroner i forskningsprosjektet. Her signerer ordfører Bjørn Ole Gleditsch og daglig leder i stiftelsen, Gisle Dahn avtalen.
Eivinn Ueland
Ordfører Bjørn Ole Gleditsch håper dette vil bli et viktig bidrag for å realisere planene.
– Vi har et underskudd på unge mennesker i kommunen og dette er en utvikling som bare vil forsterkes i fremtiden. En høyskole vil være viktig for å gjøre oss mer attraktive for unge mennesker og kan dermed bidra til å bremse denne trenden, mener Gleditsch, som har ønsket et høyskoletilbud tilbake til Sandefjord helt siden BI forsvant i 2008.
– Målet er å komme i gang med et eget bachelorstudium på kunstig intelligens i regi av Gokstad Akademiet, det som i så fall vil hete Høyskolen Gokstad, fra høsten 2026.
Krever minst to forskningsprosjekter
For at det skal skje må søknad om høyskolestudier godkjennes av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). Et av kravene er at det må iverksettes minst to forskningsprosjekter, der KI-prosjektet i samarbeid med kommunen er det ene og et prosjekt på cybersikkerhet, i samarbeid med Jotun, er det andre.
En mer effektiv kommune
For kommunen kan dette bli et viktig prosjekt som kan bidra til å gi mer kunnskap om hvordan kunstig intelligens både kan skape mer effektiv ressursbruk og bedre helse- og omsorgstjenester.
– Om 15 år er vi dobbelt så mange eldre og allerede i dag opplever vi knapphet på arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren. Brukt riktig kan kunstig intelligens få stor betydning innen offentlige helsetjenester. Ved å bidra til at vi jobber smartere, kan vi også frigjøre arbeidskraft til andre viktige oppgaver, sier ordføreren.
To områder
Forskningsprosjektet skal se på to områder. Det første er saksbehandling der det kan det ligge et stort effektiviseringspotensial. Årlig fattes det 9000 enkeltvedtak i kommunen. Hvordan kan KI for eksempel forbedre saksbehandlingen som ligger til grunn for å innvilge søknader om helse og omsorgstjenester?
Det andre feltet det skal forskes på handler om ressursallokering. Hvordan kan kunstig intelligens forutsi pasientvolum, planlegge personellbehov og optimalisere tidspunkt for pasienter? Kan KI bidra til bedre turnusplanlegging og på sikt gi innsikt i forhold som når arbeidsbelastning er størst, forutsi fravær ved å analysere sykefravær? I så fall kan det bety mindre tids- og ressursbruk til innleie av personell.