Tre av fire sier de har et beredskapslager

Denne uken markeres den årlige egenberedskapsuka. Vi spurte kommunens innbyggere om de har forberedt seg med eget beredskapslager, slik myndighetene anbefaler. 

Mann på talerstol - Klikk for stort bildeBeredskapskoordinator i Sandefjord kommune, Thor Henry Thorød inviterte til beredskapsseminar på rådhuset Eivinn Ueland

Fire av ti svarer ja, mens nesten like mange svarer delvis. En av fire sier de ikke har sørget for et eget lager med produkter som trengs for å klare seg selv i minst tre døgn, dersom noe skulle oppstå. 
Undersøkelsen, som var av det enkle slaget, og derfor må tas med en klype salt, ble nylig gjennomført digitalt via kommunens hjemmesider og innbyggerapp. 614 innbyggere valgte å svare på spørsmålene, flertallet kvinner over 50 år.    

Anser skogbrann som mest sannsynlig
De aller fleste som ikke har et beredskapslager, innrømmer at de burde hatt det, men at de ikke har ordnet det enda. 13 % av de som ikke har det på plass, mener det er overdrevet og unødvendig. 
Innbyggerne fikk også spørsmål om hva slags type hendelser de mener det er mest sannsynlig vil skje i Sandefjord. Ikke overraskende kommer pandemi høyt opp; 65 % mener det er ganske eller veldig sannsynlig at vi får en ny pandemi, men det er ikke spurt om når de tror det vil skje. Andre hendelser innbyggerne mener er ganske eller veldig sannsynlige er skogbrann (70 %), forurenset drikkevann (65 %), langvarig strømbrudd (53 %) og flom (49 %).
Til slutt spurte vi om Sandefjords innbyggere mener Norge er godt nok forberedt på kriser. 66 % svarer nei, mens 19 % mener landet er godt forberedt. 

Den høye andelen som mener Norge ikke er godt nok forberedt, overrasker ikke beredskapskoordinator Thor Henry Thorød. .
- Jeg tror det skyldes det enkle faktum at myndighetene og media ved flere anledninger har konkludert med akkurat det.  Totalberedskapskommisjonen påpeker at vi må bruke mer ressurser på beredskap og nå i oktober konkluderte Riksrevisjonen at Norge ikke i tilstrekkelig grad har tatt hensyn til at alvorlige kriser kan påvirke matsikkerheten, sier Thorød. 

Beredskapsseminar
Resultatene fra undersøkelsen ble presentert på et beredskapsseminar arrangert av Sandefjord kommune for private, frivillige og andre offentlige aktører i Vestfold, tirsdag 31. oktober. Her fikk deltagerne blant annet lærerik innsikt i en hardt rammet kommunes (Ringerike kommune) håndtering og erfaringer etter uværet Hans. En av mange problemstillinger man ikke har tenkt på, uansett hvor godt forberedt man er på en krise, var f.eks; «Hva gjør man med alle kjæledyrene når flere hundre husstander må evakueres og flytte inn på hotell?»

Fem personer sittende i et panel - Klikk for stort bildeEt panel oppsummerte et innholdsrikt seminar. Fra venstre, Ole Tom Slorbak fra Jahrestranda Næringspark (daglig leder), Helge Skatvedt kommunalsjef Administrasjon Horten kommune, Berit Reppesgård fra Sandefjord Røde Kors (nestleder), Ole Henrik Augestad (kommuneoverlege) og Ingvild Aartun (fylkesberedskapssjef). Eivinn Ueland

De ca. 70 deltagerne i salen fikk også noen av de samme spørsmålene som innbyggerne hadde svart på i den nevnte undersøkelsen – før de fikk vite resultatene fra denne. Hvordan er det f.eks. stilt med mennesker som jobber med beredskap til daglig – er de flinkere enn folk flest til å holde et eget beredskapslager? Det kan se slik ut, i alle fall hvis de anonyme svarene i den uhøytidelige Menti-undersøkelsen på samlingen stemmer med virkeligheten: 93 % i salen svarte at de har et delvis eller komplett lager til å klare seg selv i minst tre døgn. 

På spørsmål om Norge er godt nok forberedt på alvorlige eller kritiske hendelser, var de i stor grad enige med innbyggerne. Bare 9 % svarte entydig ja, mens 54 % var litt mer usikre og 40 % mente at «Nei, det er vi ikke!». Som sagt, ingen vitenskapelige metoder benyttet, men en liten pekepinn på hva «beredskapsfolk» mener om beredskap.  

Beredskapskoordinatoren var godt fornøyd med seminaret. 
- Interessen og antall påmeldte vitner om at mange synes tema beredskap og samfunnssikkerhet er relevant og har betydning for dem i den rollen de har i samfunnet. Det var spesielt fint at det var en god representasjon fra private virksomheter, lag og foreninger, andre beredskapsaktører og kommunens egne ansatte. Tilbakemeldingene etter seminaret er veldig positive. Temaene og måten de ble presentert på gjorde at deltagerne som har gitt tilbakemelding opplevde at seminaret var relevant og lærerikt, avslutter han. 

Presentasjonene fra seminaret finner du på denne siden.