Trenger å høre deres stemme

Personer med utviklingshemming har tradisjonelt liten innflytelse på egne liv. Ofte blir de oversett i viktige beslutningsprosesser. Som en del av satsingen «På lik linje», gir brukerrådet i BOA denne gruppen en tydelig stemme. Her blir medlemmene tatt med på råd og lyttet til i saker som angår deres daglige liv.

5 personer utenfor Rådhuset - Klikk for stort bildeBrukerrådet består av (fra venstre): Anette Paulsen, Lasse Undbekken, Anette Paulsen, Ingeborg Sangolt, Kari-Anne Hafsås og Maria Gulliksen (i forgrunnen). Eivinn Ueland

– Gjennom brukerrådet sikrer vi at brukernes stemme blir hørt før noe blir bestemt. Vi kan løfte fram saker de kan engasjere seg i, og fortelle oss hva de liker og hva de misliker med tjenestene de mottar fra kommunen, forteller prosjektleder for «På lik linje» Christin Cederstolpe Johansen.  

Klare og tydelige meninger 
Da vi besøkte brukerrådet tidligere denne måneden, sto flere viktige saker på dagsorden. Blant annet hva medlemmene mente om den årlige brukerundersøkelsen som sendes ut. Resultatene viser at både brukere og pårørende er godt fornøyde med tjenestene, men det er et problem at ikke flere svarer på undersøkelsen. Brukerrådet har flere gode forslag for å opp svarprosenten.   
– Ikke send den på mail, men heller i postkassa!  
Flere av medlemmene forteller at de ikke har e-post, og Kari-Anne Hafsås er tydelig på at hun syntes det var ganske strevsomt at hun måtte hente og levere undersøkelsen et helt annet sted enn i leiligheten der hun bor. 
– Ja, det ble først en sykkeltur for å hente papirene, og så måtte jeg sykle tilbake for å levere dem. Det synes jeg var tungvint, forteller hun.  

Hva er den viktigste saken dere har hatt opp i brukerrådet?  

– Det nye arbeidssenteret som skal bygges på Helgerødveien, svarer Lasse Unbekken. Han tilbringer selv to dager i uka på Ranvik arbeidssenter, og sammen med resten av brukerrådet har han uttalt seg blant annet om kunsten på det splitter nye arbeids- og aktivitetssenteret.  
– Jeg elsker å jobbe på Ranvik, og gleder meg til det nye bygget blir ferdig, sier Lasse.  

Ta større ansvar i egne liv 
Også seksjonsleder i BOA (Bolig, aktivitet og avlastning), Morten Uthaug stikker hodet innom for å hilse på de engasjerte medlemmene.  
– Brukerrådet gir oss en viktig forståelse av de reelle utfordringene og ønskene til personer med utviklingshemming. På den måten viser brukerrådet hvordan "På lik linje" ikke bare handler om å tilby tjenester, men vel så mye om å gi dem en stemme og dermed mulighet til å ta større ansvar i egne liv, sier Uthaug.  

Tidlig innsats og støtte til familier  
I tillegg til å fokusere på mer selvstendighet og økt selvbestemmelse handler “På lik linje” om tidlig innsats, støtte til familier, implementering av velferdsteknologi, samhandling, helsefremmende arbeid, aktivitet og varierte botilbud. Dette skal legge til rette for at flere kan motta ambulerende tjenester, og på denne måten redusere behovet for heldøgns omsorg.  

– Gjennom «På lik linje» ønsker vi å redusere sosiale forskjeller, inkludere og skape like muligheter for alle, uavhengig av alder og individuelle utfordringer. Gjennom god veiledning ønsker vi å styrke individets selvstendighet og muligheten til å delta fullt ut i samfunnet, sier Uthaug.  

Personer rundt et bord - Klikk for stort bildeRundt bordet sitter brukerrådet. Fra venstre Lasse Undbekken, Ingeborg Sangolt, Christine Cederstolpe Johansen (prosjektleder "på lik linje", Elisabeth Lohne Edvardsen (leder Brukerrådet), Kari-Anne Hafsås, Maria Gulliksen, Kjetil Klepaker (rådgiver fagteam seksjon BOA) og Anette Paulsen. Eivinn Ueland

Temaplanen “På lik linje”  

I det siste kommunestyret i 2023, ble Temaplanen “På lik linje” vedtatt. Planen bygger på prinsippet om at alle mennesker har lik verdi og verdighet, og at alle skal ha like muligheter i samfunnet.  

Planen representerer en alternativ tilnærming til tradisjonell organisering og praksis, ved å fokusere på å øke graden av selvstendighet hos personer med utviklingshemming og/eller autismespekterforstyrrelser.  Planen kan leses i sin helhet her