Brygger

Hovedregelen er at det er ikke lov med utvidelse eller etablering av brygger. Men hvis tiltaket fører til en forbedring for allmennheten, vil det være mulig å søke om dispensasjon for tiltaket. Det kan for eksempel være samling av flere enkeltbrygger til ett fellesanlegg.

I tillegg til søknad om dispensasjon, kreves vanlig søknad om byggetillatelse. Mange steder er det registrert viktige naturtyper eller arter. På slike steder tillater vi normalt ikke utvidelser av bryggeanlegg eller mudring. 

Kommuneplanens bestemmelser om brygge

Med brygge menes i denne sammenheng mindre konstruksjon ut i sjø/elv/innlandsvann til båtadkomst og fortøyning, med tilhørende landfeste og bunnforankring. Les mer om bestemmelser og retningslinjer her.

Unntatt søknadsplikt

Kun ordinært vedlikehold av eksisterende godkjente brygger er unntatt søknadsplikt. Reparasjon som omfatter mindre enn 50 % av den totale bryggen kan være unntatt søknadsplikt. Skifte av materialvalg eller endring av utforming vil i de fleste tilfeller utløse søknadsplikt.

Søknadsplikt

Oppføring av nye brygger, riving, endring og vesentlig reparasjon er søknadspliktig etter pbl. § 20-1. Søknadsplikten gjelder også terrengendringer og konstruksjoner i sjø. Søknad må i utgangspunktet fremmes av en ansvarlig søker som erklærer ansvarsrett for søknaden. Det må sendes inn signert og datert erklæring om ansvarsrett og gjennomføringsplan. Blanketter finnes på www.dibk.no. Mindre private brygger og utskifting av deler av flytebrygger kan omsøkes som tiltak uten ansvarsrett.

Dispensasjon

Dersom tiltaket er i strid med kommuneplanens bestemmelser må det i tillegg søkes om dispensasjon jf. pbl. § 19-1. Søknaden må begrunnes og kan skrives i brevs form. Vi har ikke egne blanketter for dispensasjonssøknader, men en dispensasjonssøknad skal nabovarsles. Kommunen kan vurdere å gi dispensasjon dersom tiltaket fører til en forbedring for allmennheten, jf. retningslinjene over.

Hvem kan søke?

Søknad om brygge kan fremmes av tiltakshaver, dvs. eiendommens eier(e). Med dette menes den (eller de) som er registrert som hjemmelshaver i grunnboka hos Statens kartverk, tinglysningen. Ved sameie må alle eiere stå bak søknaden. Dersom andre enn eiendommens hjemmelshaver opptrer som søker må det framlegges skriftlig fullmakt fra hjemmelshaver(e). En slik fullmakt må være datert og entydig. Unntatt fra kravet til skriftlig fullmakt er underskrifter fra advokater.

Krav til søknad

Tiltakshaver/Ansvarlig søker er ansvarlig for at søknaden inneholder alle opplysninger som er nødvendig for å vise at tiltaket oppfyller krav gitt i eller med hjemmel i pbl. jf. SAK § 12-2. For tiltak uten ansvarsrett, se blankett 5153.

  • Søknad om tiltak med krav om ansvarlig foretak (blankett 5174 og blankett 5175)
  • Ansvarsrett (blankett 5181)
  • Gjennomføringsplan (blankett 5185)
  • Målsatt situasjonsplan 
  • Målsatte tegninger, plan- og snitt-tegning (hele tiltaket- også under vann)
  • Vurdering av miljøkonsekvenser i sjø for naturmangfoldet, om tiltaket for eksempel berører registrerte bløtbunnsområder og/eller ålegressforekomster.
  • Opplysninger gitt i nabovarsel (blankett 5155)
  • Kvittering for nabovarsel (blankett 5156)
  • Eventuelle nabomerknader med dine kommentarer
  • Eventuelt søknad om dispensasjon (i brevs form)

Det må fremkomme hva bryggen skal brukes til – om det er til bading, adkomst, ilandstigning og/eller brygge til fortøyning av båter. Antall båtplasser skal oppgis. Antall båtplasser skal ikke øke som følge av tiltaket med mindre dette fremkommer i søknaden og blir godkjent av kommunen. Tegningene må vise hele tiltaket – også den delen som ligger under vann. Dette fordi kommunen skal vurdere hvilke konsekvenser tiltaket kan få for miljøforholdene på sjøbunnen.

Søknaden sendes til post@sandefjord.kommune.no.

Ålegress og bløtbunnområder

Utvidelser av brygger og etablering av sjøledninger bør unngås der det er registrert viktige marine naturtyper som f. eks ålegress og bløtbunnsområder. Under finner du informasjon om disse naturtypene:

Grenser i sjø

Ved tvil om grenser i sjø på eiendommen din eller generell informasjon om eiendomsrett i sjø, kan du ta kontakt med geodata- og oppmålingsenheten i kommunen for veiledning.

Slik søker du

Slik søker du

Forurensningsforskriften (ekstern lenke)