Vinner av fotokonkurransen #gronntur2024
Heidi Jansson
Turene 2025
Turene er merka i terreng fra 27. april til 15. september. Det vil bli senere start for noen turer på grunn av snøforhold.
Vi har laget eget fortellerkart om de grønne turene, det er for deg som liker digitale kart.
Fortellerkart grønne turer 2025
Foretrekker du tekst og kart som du kan skrive ut, se info om hver tur under.
Start (parker): Stokke bygdetun før Moaveien 21 i Bokemoa.
Alternativ P ved Bokemoa skole eller Sundland. Følg anvisninger på stedet.
Følg den merka Nordskogstien med infoplakater gjennom Bokemoa, kryss Elgveien og følg Nordskogstien mellom boligfeltet og jordet til Ragnhildrødveien. Gå til høyre 100 m, ta til venstre og kjapt til høyre på sti. Følg pilskilt og merkebånd til enden av myra der du finner gjestebok og bokstavkode. Følg skogsvei tilbake
til Ragnhildrødveien, ta til høyre og følg veien noen hundre meter, ta til venstre og følg Gaupeveien til Bokemoa. Ta til høyre og følg lysløypa forbi Bokemoa skole og ta en av mange stier tilbake til parkeringa. NB! Her er det ikke merka, men du går deg ikke vill!
Nyt den fine bøkeskauen, kanskje kombinert med et besøk på bygdetunet?
Lengde 2,5 km
Gangtid 1 – 1,5 timer. God tur
Kart tur 1 - 2025 (PDF, 4 MB)
Start (parker): Lastegården, Bjørndalsveien 150. Følg anvisninger på stedet.
Her vil du se infoskilt og løypekart. Følg piler og gule bånd. Vi har gleden av å tilby tur i Storelv Naturforenings natursti. Det er mange fine opplysningsskilt og skulpturer langs stien. Gjestebok og bokstavkode er på det høyeste punktet av stien med utsyn mot Solnes. Ved start/mål- området er det sittebenker og mulighet for rast. I dette området er det ekstra mye info om natur.
Lengde ca. 2 km.
Gangtid ca 1 time. God tur!
Kart tur 2 - 2025 (PDF, 2 MB)
Start (parker) ved Helgerød idrettspark, Årøveien 80. Følg anvisninger på stedet.
Traseen krysser over Årøveien og vi går til høyre til Solløkkasvingen. Solløkkasvingen følger vi fram til stien mot vannet, og vannkanten følges til venstre. På videre trase er det mye private hytter og her er det viktig å respektere deres rettigheter. Etter hvert går traseen litt innenfor strandlinjen, men kommer tilbake igjen på hytteveier før vi svinger fra vannet, via kommunale veier og sti fram til Årøveien. Følg denne til venstre, så til høyre på både Nesskogen og inn Neskroken. Snart kommer vi til sti langs jordekanter og svinger inn i skogen og starter stigningen opp til Oksåsen. Vi går en runde nordover og senere sydover opp bratta til toppen med bokstavkode og utsikt. Går tilbake samme vei et par hundre meter før vi kommer inn på siste nedstigningen til Nesskogen og tilbake til Idrettsplassen.
Gjestebok på nedre del av skogsstien.
Gangtid 1,5 – 2 timer.
Lengde 5 km – Bratt opp til kolle med bokstavkode, for øvrig lettgått. God tur!
Kart tur 3 - 2025 (PDF, 3 MB)
Start (parker) langs Lingelemveien, ca 600 m nord for kryss med Bottenveien. Følg anvisninger på stedet.
Fra P følger turen veien nordover ca 300m og svinger til venstre forbi kjettingstengsel og inn på sti. Etter litt stigning kommer vi til jordekanten og vi går langs øvre del av Haslebekken på Golistien. Her er det gjort vesentlige arbeider med fangdammer og forsinkelse av overvann. Se plakat ved bekken. Vi kommer til Åbolveien, krysser over Lingelemveien og kommer etter hvert til mye blåmerka stier og lysløyper i Hjertåsområdet forbi Kammersgølvet. Krysser Unnebergbekken, som stedvis har vært en populær fiskebekk. Turen går videre bratt opp til bergtopp i Unnebergskogen med bokstavkode, og følger etter hvert lysløype tilbake til Lingelemveien med gjestebok og videre opp til P.
I tillegg til gule bånd er det merka med gule piler der vi går på asfalt.
Lengde ca 6 km i stedvis kupert terreng.
Gangtid 1,5 – 2 timer. God tur.
Kart tur 4 - 2025 (PDF, 3 MB)
Start (parker): Ved Gamle Bjørndalvei 2, følg anvisninger på stedet.
Vi går noen meter på Skogsbilvei før vi går inni skogen mot venstre. Bratt oppover. Kommer snart til kjempestor kåte til venstre. Vi fortsetter oppover mot Barlindåsen, før vi går nedover til Milorghytta. Bokstavkode og rastemuligheter. Herfra går vi på mest på skogsbilvei nedover, gjestebok, før vi er tilbake til start.
Lengde ca 4 km
Gangtid 1,5 timer. God tur!
Kart tur 5 - 2025 (PDF, 3 MB)
Start (parker): P ved Snappen nær krysset Hvitsteinveien - Heiaveien. Følg anvisninger på stedet.
Vi går over brua og ned til venstre mot Rønningsvannet. Følger vannet og går etter hvert inn i skogen og kommer til Nummedammen. Vi går videre litt nedover og tar snart hardt til venstre og nordover mot Langemyrsdalen. Vi følger Langemyrsdalen ganske lenge over bruer og bløte partier, passerer en gammel hytte og kommer til Svindalen. Bokstavkode og rastemuligheter. Herfra følger vi
skogsbilvei forbi Ulevann Gjestebok og tilbake til Snappen.
Lengde ca 7 km
Gangtid 2 – 2,5 timer. God tur!
Kristi himmelfartsdag 29. mai er det gudstjeneste kl 11 på Gjerstadrønningen ca 200 meter før Snappen. Følg skilt, ta med stol.
Kart tur 6 - 2025 (PDF, 2 MB)
Start (parker): Gravdal barnehage, Høgenhallveien 7. Følg anvisninger på stedet.
Vi følger Høgenhallveien nordover 100 m, så nordover på sti. Etter ca. 600 m går vi en liten sving utenom hoved-stien for å få litt utsikt oppe på en liten åsrygg. Etter ca. 500 m inn på hoved-stien igjen som følges videre etter blå merker, gule bånd og skilter. Der gammel prestevei går østover mot Ramnes, Bokstavkode. Videre sørover, til gammel rodevei som følges mot Søndre Holt. Gjestebok ved rasteplass. Ned til Andebuveien. På fortau langs fylkesveien og Høgenhallveien tilbake til barnehagen. Gravdal var første «tettsted» i bygda.
Lengde ca. 6 km.
Gangtid ca. 2 timer. God tur!
Kart tur 7 - 2025 (PDF, 2 MB)
Søndag 4. mai vil Andebu Helselag stille med forfriskninger og liten quiz / natursti fra kl. 11- 14 ved gjestebok
Start (parker): Håskenveien før nr 335,ved vollen mot Gokartbane. Følg anvisninger på stedet.
Vi går opp på vollen og går østover til lysløype som følges nordover. På sti og bratt opp på Hytteåsen, utsikt. Nordover på stier og noe traktorvei til nordenden av Bergsvann. Rasteplass og Bokstavkode. På sti og traktorvei sørover på vestsiden av vannet, på sti forbi boplassen Bokemoa til lysløype som følges forbi Molandvannet til gapahuk, Gjestebok. Lysløype og sti tilbake til P.
Lengde ca. 5 km.
Gangtid ca.1,5 time. God tur!
Kart tur 8 - 2025 (PDF, 3 MB)
Start (parker) P plass ved Trollsvann. Følg anvisninger på stedet. Det er skilt til P fra Dalsroaveien.
Vi følger DNT Tønsberg og Omegn sin blåmerka løype på hele turen. Det er merka med gule bånd i stikryss og noen steder underveis. Fra P går vi noen meter på veien mot Trollsvann før vi tar til venstre over demningen og starter på turen rundt vannet. Etter noen 100 meter på grusvei tar vi av til høyre inn på selve Trollstien. Da er det bare å følge denne og starte jakten på Trolla. Ca. Halvveis på turen mot Trollsvannstua kommer man til en ny Gapahuk, her finner man Bokstavkode og kan ta seg en liten rast. I nord-enden av vannet finner man DNT hytta Trollsvannstua. Her serveres det vafler på søndager (kan skje at det er stengt). Etter en rast og kanskje et bad går turen tilbake til P på grusvei langs med vannet, Gjestebok.
Lengde ca. 3,6 km
Gangtid ca. 1 til 1,5 timer God tur!
Kart tur 9 - 2025 (PDF, 3 MB)
Start (parker) ved fotballbanen i Høyjord, Høyjordsmoa 1. Følg anvisninger på stedet.
Vi går den helt nye blåmerka DNT løypa i Høyjord. En ganske tøff tur med mange høydemeter opp og ned av Nautås og Storås. Vi følger fylkesveien nordover til Stavkirka, så gårdsvei til venstre. Her er vi i naturen, følg de blå merkene til DNT som blir tilleggsmerka med gule bånd noen steder og i stikryss. Det er fin utsikt fra Nautås, men den beste utsikten får du på toppen av Storås. Bokstavkode.
Her kan man ta en velfortjent rast og nyte utsikten. Når vi kommer ned av Storås går turen til Honerød. Gjestebok Så grusvei tilbake til fotballbanen.
Lengde ca.11 km
Gangtid 3,5 til 4,5 timer. God tur!
Kart tur 10 - 2025 (PDF, 3 MB)
Folder Grønne turer 2025 (PDF, 632 kB)
Rettigheter
Avtalene om rett til merking er for avtalt sesong, dette gjelder både i terrenget og digitalt.
Ferdselen og oppholdet må skje på en slik måte at du ikke er til ulempe for grunneieren og andre som er ute for å nyte natur og friluftsliv. Husk pliktene du har når du benytter deg av allemannsretten, og ta hensyn til naturen.
Sesongen for grønne turer avsluttes 15. september hvert år. Takk til frivillige, grunneiere og takk til alle som har gått tur.
Oppmerksomhet til deltakere på grønne turer
Turgåere kan bruke folderen, og skrive inn kode på hver tur. Går du minst sju av turene kan du sende inn svarslippen fra folderen innen 1. oktober. Da blir du med på trekning av en oppmerksomhet som er sponset av Skagerrak sparebank. Trekning skjer i november. Vi tar kontakt med vinnere.
Bilder på Instagram #gronntur2025
Ta et bilde fra turen din og del med andre på Instagram med #gronntur2025. Da kan du vinne en fullt utstyrt tursekk. Det er blitt en hyggelig tradisjon at vinnerbildet pryder hjemmesida og forsida på programmet neste sesong.
Skagerrak Sparebank er ansvarlig for instagramkonkurransen, og bildepremien. Det var tilsvarende konkurranse tidligere år, se: #gronntur2024, #gronntur2023, #gronntur2022, #gronntur2021, #gronntur2020, #gronntur2019 eller #gronntur2018.
Takk til grunneiere og frivillige
Vi takker frivillige som tilrettelegger turer. Grunneiere fortjener også en stor takk for velvilje slik at det kan merkes på nye og interessante steder.
Planlegging av grønne turer 2023
Inger Line Birkeland
Før turfolket kan følge ei merka løype, er det frivillige som jobber slik at traseen er merka og avtaler i orden. Her er fra planleggingsmøte tidligere år.
Høstkveld torsdag 20. november kl. 19.00
Folkeakademiet Andebu inviterer tradisjonelt til høstkveld i samarbeid med Andebu idrettslag, Andebu fortidslag og Sandefjord kommune. Premier for de grønne turene blir delt ut på denne hyggelige kvelden på Andebu menighetshus.
Bakgrunn
Prosjektet De grønne turene startet i tidligere Andebu kommune i 1993. Samarbeidet mellom frivillige entusiaster, foreninger, grunneierne og kommune fortsetter.
I 2022 var det 30-årsjubileum for de grønne turene! Tur 5 Kjempås – Stiåsen i 2022, var starten på de grønne turene for 30 år siden. 60 personer deltok på jubileumsmarkering med felles vandring søndag 24. april. Det var hilsen fra ordfører og orientering ved Magnar Jacobsen før start.
Inger Line Birkeland
91 svarslipper er mottatt og var med i trekning av deltakerpremier på høstkvelden 17. november 2024. Det var samme antall i 2023. I 2022 mottok vi 90, 2021 - 140 og i 2020 mottok vi 154 svar. Gjestebøker plasseres i terrenget, slik at turfolket kan signere når de passerer postkasser med turbøkene. Her får vi ofte hyggelige hilsener til frivillige som merker turer, eller praktiske råd. En turgåer skriver: "Vi søkte skogens ro, og fant den.
De grønne turene er et flott folkehelsetiltak. Innbyggere og besøkende blir inspirert og får motivasjon og god anledning til å bli godt kjent i hele kommunen. For å sitere en aktiv turgåer: «Grønne turer er kortreist lykke!»
Flere turgåere har sendt inn hyggelige hilsener sammen med sine svarslipper. Spesielt hyggelig er det at så mange takker de som sørger for å merke de grønne turene på frivillig basis.
Turene er utarbeidet og merket av turentusiaster i Andebu, Høyjord, Kodal, Sandefjord og Stokke i samarbeid med idrettslag, Sandefjord Turistforening, DNT Tønsberg og omegn og Sandefjord kommune.
Som et bli kjent opplegg for tre kommune som skulle bli en, var Stokke og Sandefjord innlemmet fra 2016. I 2017, det første året som «nye Sandefjord kommune» hadde De grønne turene 25-årsjubileum. Her er en film fra det året. De grønne turene (youtube.com)