Gjødselvarer skal lagres slik at det ikke er fare for avrenning til drikkevannskilder, vassdrag og sjø, samtidig skal ikke lokal lagring forårsake unødige luktulemper.
Lager for flytende gjødselvare skal ha tett konstruksjon og ha lagringskapasitet på minst 8 måneder.
Spredning av gjødselvarer av organisk opphav er kun tillatt mellom 15. februar og 1. november. Det er ikke tillatt å spre på snødekket eller frossen mark. På åpen åker skal det moldes ned senest 18 timer etter spredning.
Gjødselvare med mer enn 25% tørrstoff, og som omdannes under lagringsperioden, kan lagres direkte på bakken. Slike hauger skal skjermes mot overflatevann. Kommunen kan stille krav om skjerming mot nedbør.
Utendørs drift på talle/utegarder må innrettes slik at gjødsel kan fjernes på en enkel måte fra foringsplasser, hvileplasser og eventuelle trafikkarealer mellom disse. Væskeoverskudd skal samles opp og lagres dersom det kan medføre fare for forurensning.
Husdyrgjødsel kan bare spres på godkjent spredeareal. Det skal være tilstrekkelig disponibelt areal for spredning av husdyrgjødsel, minimum 4 dekar fulldyrket jord pr. gjødseldyrenhet (GDE). Husk dette i gjødselplanen.
Eks: 5 hester krever minst 10 dekar spredeareal (2 daa per hest)
Se veileder til forskrift om gjødselvarer her