Temaplan for kommunale lekeplasser med tiltaksliste for perioden 2022-2031

1 Innledning

Temaplan for lekeplasser blir den første samlede plan for kommunale lekeplasser etter opprettelsen av ny kommune fra 01.01.2017. Planen tar for seg kommunale lekeplasser, mens lekeområder på kommunale skoler og barnehager ikke vil omfattes av denne planen.

Formålet med planen er å lage en samlet oversikt over alle øvrige kommunale lekeplasser, samt å avklare forventninger til vedlikehold og rehabilitering av kommunale lekeplasser.

Befolkningen er generelt mindre fysisk aktive i dag enn tidligere og det påvirker folkehelsen negativt. Forskning viser at fysisk aktivitet og naturopplevelser har en stor helsemessig verdi. Aktivitet på lekeplass vil som for generelt friluftsliv gi unike verdier for den enkeltes fysiske og psykiske helse.

Sandefjord kommune har lagt FNs bærekraftsmål til grunn for utviklingen framover. For lekeplasser er det spesielt målene om god helse, innovasjon og infrastruktur, mindre ulikhet, bærekraftige byer og samfunn, og samarbeid for å nå målene som har størst relevans.

Temaplanen er forankret i strategiske dokumenter for kommunalområde kultur, idrett og fritid (KIF) og kommuneplanen vedtatt av kommunestyret 24.09.2019. Planen vil være et politisk vedtatt dokument og ha et helhetlig og langsiktig perspektiv for en periode på 10 år. Tiltakslisten for gjennomføring av tiltak vil bli rullert hvert år, i forbindelse med kommunens handlings- og økonomiplan. Kommunen vil vurdere hvilke tiltak som skal gjennomføres basert på behov for rehabilitering og innspill fra nærmiljøet og andre.

Temaplanen inneholder føringer og prinsipper for å videreutvikle, sikre variert innhold og tilrettelegge for egenorganisert aktivitet på lekeplasser i Sandefjord kommune. Planen gir i tillegg en kort status over områder i kommunen og inneholder en tiltaksliste for gjennomføring, med prioriteringer av kommunale midler på ulike tiltak. Kommunale lekeplasser er inndelt i ulike kategorier, basert på størrelse og grad av tilrettelegging.

Det er sett behov for å oppgradere en stor del av lekeplassene. Planen peker på sammenhengen mellom behovet for oppgradering og midler satt av i budsjettet, samt at oppgradering av lekeplasser bør ses i sammenheng med uteområder på kommunale barneskoler og barnehager. Samhandling mellom kommunalområder er nødvendig i det videre arbeidet med opprusting av kommunale lekeplasser i kommunen.

Det legges opp til en overordnet statusgjennomgang av lekeplassene etter ca. fem år for å vurdere hvor innsatsen de nærmeste årene skal prioriteres. I en slik gjennomgang bør det ses på status på lekeplassene, befolkningsutviklingen og sammensetningen i skolekretsene. Det bør også tas hensyn til de erfaringer og behov fra drift og vedlikehold i en slik gjennomgang.