Temaplan for kommunale lekeplasser med tiltaksliste for perioden 2022-2031

7 Status lekeplasser

I april 2022 er det registrert 122 lekeplasser med kommunalt drifts- og vedlikeholdsansvar.

I nærmiljøet finnes det et variert tilbud av naturområder, friområder, parker, idrettsanlegg og ballplasser, NMU-anlegg og 100-metersskoger, tilrettelagte lekeplasser privat og i sameie, private barnehager med sine uteområder med mer. Dette er områder som supplerer lekeplasser og uteområder på skoler og barnehager.

Nærmiljøanlegg består av mindre anlegg for egenorganisert fysisk aktivitet og lek i nærmiljøene, og retter seg mot barn og unge i alderen 6-19 år. Planen vil kun ta for seg nærmiljøanlegg som har elementer som blant annet balløkker og akebakker.

Medvirkning

For å få en oversikt over tilstanden på lekeplassene i kommunen ble det sendt brev til nærmiljøutvalgene i kommunen med spørsmål om status på lekeplasser innenfor de enkelte skolekretsene. I tillegg ble de bedt om å prioritere 1 - 2 lekeplasser som de ønsker oppgradert. Vi mottok tilbakemelding fra flere av nærmiljøutvalgene. Det kom blant annet innspill til lekeplasser som burde oppgraderes, kategorisering av lekeplassene, samt at det ble fremmet forslag om å ha installasjoner for både voksne og barn på lekeplassene.

Oversikt lekeplasser

Siden forrige plan for lekeplasser 2015-2025 har vi hatt kommunesammenslåing. Skolekretsene kan både inndeles etter barneskoler og etter ungdomsskoler. Under følger en inndeling av lekeplasser etter skolekrets- ungdomsskole.

Tabell 2. Lekeplasser og uteareal på skoler og barnehager fordelt etter skolekrets - ungdomsskole

Tabell 2. Lekeplasser og uteareal på skoler og barnehager fordelt etter skolekrets - ungdomsskole
Skolekrets - ungdomsskoler Kommunale barneskoler Kommunale barnehager Kommunale lekeplasser totalt i skolekretsen (ungdomsskole)
Andebu 3 5 25
Breidablikk 5 2 17
Bugården 2 4 17
Ranvik 3 3 21
Stokke 4 6 25
Varden 4 2 17
Sum 21 22 122

Det er 21 kommunale barneskoler i kommunen. Kommunens ungdomsskoler utgjør én ungdomsskole per skolekrets, totalt seks kommunale ungdomsskoler. I tillegg er det fire private ungdomsskoler. Det er 22 kommunale og 37 private barnehager i Sandefjord.

Tabell 3. Antall kommunale lekeplasser fordelt i kategori.

Tabell 3. Antall kommunale lekeplasser fordelt i kategori.
Skolekrets – ungdomsskoler Kategori A Kategori B Kategori C Kategori D Sum
Andebu 0 6 10 9 25
Breidablikk 0 3 10 4 17
Bugården 1 1 11 4 17
Ranvik 1 5 11 4 21
Stokke 0 1 15 9 25
Bugården 0 2 8 7 17
Sum 2 16 67 37 122

Av tabellen ser vi at det er flest lekeplasser i kategori C i samtlige skolekretser. Lekeplasser i denne kategorien har i hovedsak et variert tilbud av aktiviteter som er tilrettelagt for ulike aldersgrupper, i utgangspunktet med mindre barn i fokus. Det er et mål at lekeplasser i kategori C minimum skal ha mulighet for sandlek, huske, et balanse-/klatreelement og/eller sklie på plassen.

Lekeplasser i kategori D er små plasser med et relativt begrenset aktivitetstilbud. I denne kategorien finnes det en del naturområder og ballsletter omkranset av natur, som ikke er tilrettelagt fysisk med lekeapparater. Flere av disse lekeplassene ligger mindre sentralt, og har således mindre intensiv bruk. Kommunen viser som tidligere til at lekeplasser i denne kategorien bør tilpasses naturlige elementer i den grad det er mulig.

Tabell 4. Inndeling av barn i aldersgruppen 0-4 år etter skolekretser

Tabell 4. Inndeling av barn i aldersgruppen 0-4 år etter skolekretser
Skolekrets – ungdomsskoler Skolekrets - barneskoler Antall lekeplasser per skolekrets - barneskoler Antall barn i aldersgruppen 0-4 år i hver skolekrets
Andebu Andebu 19 154
Høyjord 1 68
Kodal 5 100
Breidablikk Fevang 3 102
Helgerød 3 81
Mosserød 5 222
Sande 3 113
Unneberg 3 76
Bugården Haukerød 6 240
Krokemoa 11 174
Ranvik Byskolen 12 235
Store Bergan 7 176
Virik 2 136
Stokke Bokemoa/Stokke 15 171
Melsom 8 111
Ramsum 0 81
Vennerød 2 94
Varden Framnes 3 117
Gokstad 7 176
Ormestad 5 129
Vesterøy 2 67

Det kan være vanskelig å være kategorisk på antall lekeplasser per skolekrets. Noen lekeplasser ligger i grensen mellom skolekretser, og benyttes derfor av barn fra flere skolekretser.

Det er naturlig at det er et noe høyere antall lekeplasser i sentrum og i nærheten av sentrum, da det er høy befolkningstetthet her. I sentrumsområder er det ofte god tilgang på parker og lekeplasser, trolig som en konsekvens at det er lagt til rette for flere lekeplasser som følge av høy tomteutnyttelse i sentrumsnære områder.

Gjennomføring av planen

Planen viser at det er forskjeller i tilbudet på lekeplasser knyttet til de ulike skolekretsene i kommunen, men totalt sett er det vurdert at kommunen har en tilfredsstillende dekning av leke- og aktivitetsområder innenfor eksisterende struktur.

SSB har anslått en nedgang i befolkningsutviklingen i aldersgruppen 1-5 år i perioden 2021- 2026, jf. tabell 1 (Befolkningsprognose). Med bakgrunn i prognosen fra SSB om en nedgang i befolkningsutviklingen for de unge, kan det vurderes å legge til grunn at det ikke vil være behov for å etablere nye lekeplasser de nærmeste årene. Selv om prognosene viser en nedgang i disse aldersgruppene, har kommunen ambisjoner om at befolkningsutviklingen for barn og unge ikke skal gå ned. Nye utbygginger og fortetting vil kunne gi uforutsette endringer i befolkningssammensetningen, og det bør derfor jevnlig foretas revidering av planen for å fange opp dette, som grunnlag for hvor kommunen bør prioritere innsatsen mot lekeplassene.

Ved fremtidig utbygginger/reguleringer er det bestemmelser i kommuneplanen som skal sørge for at nye områder får behovet for lekeplasser ivaretatt på en tilfredsstillende måte. Rikspolitiske retningslinjer for å styrke barn og unges interesse i planleggingen (RPR-barn og unge) legges til grunn når behovet for barns leke- og uteoppholdsarealer skal vurderes.

Tabellen viser at det kun er én lekeplass i kategori A. Dette er lekeplassen i Badeparken. Lekeplassen i Badeparken er mye benyttet og består i dag av installasjoner både for barn og voksne. Lekeplassen i Bugården er nå kategorisert som B, men var tidligere kategorisert som A. Bakgrunnen for dette er at flere av lekeapparatene er slitte, og at det er nødvendig å oppgradere denne lekeplassen. I handlings- og økonomiplanen for 2022-25 ble det satt av 3 mill. kr for oppgradering av lekeplassen i Bugården. Etter oppgraderingen vil Bugården kategoriseres som A lekeplass.

Det er sett behov for å oppgradere en stor del av lekeplassene innenfor kategori B, C og D lekeplasser. Videre bør behovet for vedlikehold og oppgradering av lekeplassene ses i sammenheng med kommunale barneskoler og barnehager.

Det legges opp til en mer overordnet statusgjennomgang av lekeplassene etter ca. 5 år for å vurdere hvor innsatsen de nærmeste årene skal prioriteres. I en slik gjennomgang bør det ses på status på lekeplassene, befolkningsutviklingen og sammensetningen i skolekretsene. Det bør også tas hensyn til de erfaringer og behov fra drift og vedlikehold i en slik gjennomgang.

Behov for oppgradering av lekeapparat i Moa i Høyjord  - Klikk for stort bildeBehov for oppgradering av lekeapparat i Moa i Høyjord Sandefjord kommune