Vannforsyning

Her finner du informasjon om vannforsyning, vannavstenging og vanningsrestriksjoner. 

Hvor får vi vannet fra?

  • Stokke, Kodal og gamle Sandefjord kommune: Vestfold Vann (fra innsjøene Farris og Eikern)
  • Andebu sentrum: Sukke Vannverk
  • Høyjord: Moa Vannverk
  • Hvidsten: Hvidsten Vannverk

Høyt fluorinnhold i vann

I Andebu, Torp og Hvidsten (ikke Kodal) er det høyt fluorinnhold i vannet. Årsaken til dette er at berggrunnen i Andebu har et naturlig innhold av fluor.

Fluornivået er under grenseverdien, så vannet kan brukes som normalt. Likevel blir det ikke anbefalt å bruke fluortabletter i tillegg til fluortannkrem i dette området.

Tidligere og strengere vanningsforbud i Høyjord

Faren for økte fluorverdier i drikkevannet fra Moa vannverk fører til at kommunen innfører vanningsforbud i Høyjord fra 1. mai til 1. oktober. 

Dårlig trykk eller vannkvalitet

Dersom det er noe unormalt med vanntrykket eller vannkvaliteten (brunt vann, lukt eller liknende), skal du melde dette til avdelingen for Bydrift. Dette kan gjøres ved å ringe sentralbordet eller sende e-post: post@sandefjord.kommune.no. Hvis hendelsen skjer utenom arbeidstid og ikke kan vente til neste virkedag kan du ringe vakttelefonen.

Hvis det har vært stans i vannforsyningen på en hovedledning kan det komme brunt vann i springen. La da kaldtvannet renne til vannet er klart, vanligvis rundt 10 minutter. 

I tilfelle vannet for din husstand blir borte eller forurenset, er det lurt å ha vann lagret i huset. Her finner du tips om hvordan du kan oppbevare lagret vann i årevis. 

Varsling om vannavstenging

Sandefjord kommune har en tjeneste for telefonvarsling til innbyggerne. Dersom du har registrert din kontaktinformasjon i systemet, vil du få melding ved planlagt vedlikehold av ledningsnettet, uventet vannstans eller ved anbefalt koking av vann. Systemet kan også bli brukt for å nå ut til innbyggerne med annen viktig informasjon.

Varsling gjøres på SMS til alle mobiltelefoner, eventuelt en automatisert talemelding til de som kun er registrert med fasttelefon.

Her kan du registrere deg og lese mer om telefonvarslingen.

Søknad om tilknytning til vannledning

Alle som ønsker å knytte seg til kommunal vannledning, kan søke om det. Les mer om dette på siden søknad om vann- og avløpsarbeid.

Vanningsrestriksjoner

I sommerhalvåret er det vanningsrestriksjoner i kommunen. Har du privat vann, gjelder ikke dette deg.

Vanning kan skje etter forbokstav i etternavn eller navn på borettslag/sameie, på følgende dager mellom kl. 18.00 og 23.00:

A–G: onsdag og lørdag
H–L: mandag og torsdag
M–Å: tirsdag og fredag

Det er tillatt å vanne bed, busker og lignende med enten én spreder eller én håndholdt hageslange med munnstykke, eller svetteslange og automatiske dryppvannsanlegg, så lenge du kun vanner på de dager/tidspunkt som er avsatt til deg. Vanning av plen eller vanning uten munnstykke på vannslange, er ikke tillatt.

Fritidsboliger/hytter har kun anledning til å benytte vannkanne (ikke spreder eller hageslange). 

Det kan gis dispensasjon for vanning av nysådd plen eller ferdigplen, samt nyanlagte busker og hekker. Søknad om dispensasjon sendes post@sandefjord.kommune.no

NB! I periode med tørke og lite vann i magasinene vil det ikke bli gitt dispensasjon til vanning av nysådd plen eller ferdigplen.

Du finner informasjon om vanningsrestriksjoner og diverse praktiske råd på nettsidene til Vestfold Vann IKS

Sommervann og hyttevann

Har du sommervann på hytta vil det si at vannledningen ikke ligger frostfritt. Dette betyr at vannet blir tappet og stengt på vinteren. Hyttevann kan være både sommervann og helårsvann, men betaler samme gebyr. Gebyr for vann vil bli fakturert hver måned hele året sammen med de kommunale gebyrene.

Gebyr

Vannforsyningen finansieres 100 prosent av abonnentene (selvkost). Kommunens folkevalgte regulerer avgiftene årlig.

Se avgifter for vann og avløp

Lover og forskrifter

Drikkevannsforskriften – Forskrift om vannforsyning og drikkevann