Bilpraten som ble til podkast

Det er ikke så uvanlig at gode kolleger bruker ledige stunder til å snakke om erfaringer og utfordringer de møter i jobbhverdagen – som f.eks når man sitter sammen i bilen på vei fra ett møte til et annet. Men å lage podkast av samtalene, er mer sjeldent. 

To smilende damer ved siden av en bil - Klikk for stort bildeDet er liten tvil om at Trine og Sandra virkelig brenner for faget. Nå håper de at podkasten, som de driver på fritiden og helt på eget initiativ, kan være til nytte for andre helsearbeidere i kommuner, sykehus og andre institusjoner. Eivinn Ueland

Men det var akkurat det Trine Flottorp og Sandra Grønning gjorde - to usedvanlig prateglade og engasjerte kolleger og sykepleiere som til daglig jobber i hjemmetjenesten i Sandefjord kommune. 1. oktober gikk første episode av podkasten på lufta, og allerede har den blitt en snakkis på vaktrommene rundt forbi.

– Det er veldig moro å få hyggelige tilbakemeldinger fra kolleger og andre som har hørt de første episodene, sier Sandra. Hun var forberedt på at bare foreldre og søsken ville bry seg, men ryktet om «Allmennsykepleierne», som de har kalt podkasten sin, har spredd seg fort.

Målet er at helsearbeidere, ikke bare hjemmetjenesten, men alle typer helseinstitusjoner kan få noe igjen av å høre på når de to tar opp vanskelige spørsmål på en uformell og ærlig måte. 

To damer i et studio - Klikk for stort bildePraten går lett når Trine (til venstre) og Sandra er på plass i podkaststudioet.

– Vi håper selvfølgelig våre refleksjoner om egne pasienter og erfaringer kan være nyttige for flere. At man kan kjenne seg igjen og få gode tips eller påminnelser som er nyttige å ta med seg i sin egen arbeidshverdag, sier Trine, før Sandra fortsetter: 

– Særlig innenfor hjemmesykepleien vet vi at mange blir stående ganske alene i ulike, krevende situasjoner. Det å gjøre vurderinger for hvordan eldre pleietrengende som bor hjemme, og som kan ha flere alvorlige diagnoser, kan være utfordrende når man ikke har et helt team rundt seg.   

Og det er nettopp i slike situasjoner allmennsykepleiere, med sin «avanserte breddekompetanse, og kliniske ferdigheter på ekspertnivå», som det så fint står på Helsedirektoratets nettsider, kan bistå sine kolleger i hjemmetjenesten. 
En som har lagt merke til Trine og Sandras nyoppstartede podkast, er kommuneoverlege Martha Kristin Lamøy. Hun er full av lovord om initiativet.  

– Jeg synes det er veldig positivt for Sandefjord at to av våre dyktige allmennsykepleiere har tatt initiativet til å starte sin egen podkast. Det muntlige formatet de har valgt til å videreformidle sin kunnskap gjør det lett tilgjengelig og forståelig. Deres videreutdanning og erfaring har gitt dem dypere kliniske ferdigheter og kompetanse til å arbeide selvstendig med avanserte oppgaver innen primærhelsetjenesten. Dette innebærer blant annet å kunne ta kliniske avgjørelser, håndtere komplekse pasientsituasjoner, samarbeide med leger, og veilede og støtte andre sykepleiere i det daglige arbeidet noe som bidrar til faglig utvikling og bedre pasientbehandling. Podkasten løfter frem denne kompetansen, samtidig som jeg også tror den vil bidra til å spre kunnskap og inspirasjon til andre innen helsesektoren, skryter Lamøy.

Litt fakta på slutten: Studiet for å ta videreutdanning som allmennsykepleier ble etablert så sent som i 2011. Fram til nå har spesialiseringen hatt den litt tyngre benevnelsen «avansert klinisk sykepleier», bedre kjent som AKS. Sandefjord kommune er blant de aller første i landet som har opprettet egne AKS-team, nettopp for å styrke kompetansen og tverrfagligheten i helse- og omsorgstjenestene. Det er et slikt team Trine og Sandra utgjør i kommunen, Trine som ferdig utdannet for noen år siden og Sandra som for tiden er midt i sitt videreutdannningsløp. Det er plenty mer å lese om allmennsykepleier-spesialiseringen på Helsedirektoratet.no

Podkasten «Allmennsykepleierne» kan du foreløpig høre på Spotify. Etter hvert blir den nok å finne også på flere plattformer.